Een van de grootste en meest invloedrijke rockbands aller tijden Deep Purple brengt op 19 juli nieuw album =1 uit via EarMusic.

De eerste single “Portable door” is een voorproefje van het uit 13 nummers aanstaande nieuwe album vol brullende rock ‘n’ roll. Deep Purple zet de lijn van de afgelopen jaren voort, brengt hitalbums uit en vult arena’s over de hele wereld, en voegt nog meer lagen toe aan hun erfenis van 100 miljoen verkochte albums.

Deep Purple - Portable Door (Official Music Video)

De band wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van heavy rock en heeft voortdurend hun muzikale grenzen verlegd. Ze worden geleid door de legendarische Ian Gillan, wiens zang generaties heeft gedefinieerd, begeleid door de meesterlijke bassist Roger Glover, de krachtige drummer Ian Paice en de maestro op keyboards Don Airey. Dit is het eerste album van de band met de gitarist Simon McBride, die er naadloos in paste toen oud-lid Steve Morse vanwege persoonlijke omstandigheden vertrok. Sinds 2022 speelde Simon al voor een Deep Purple.

Maar Deep Purple is meer dan alleen hun leden en =1 belichaamt mogelijk meer dan enig ander album uit de recente geschiedenis de essentie en houding van hun incarnatie uit de jaren zeventig. Nu de legendarische Bob Ezrin opnieuw produceert, roept de plaat het klassieke geluid van de baanbrekende band op, zonder te vertrouwen op nostalgie.

De raadselachtige titel =1 symboliseert het idee dat in een wereld die steeds complexer wordt, alles uiteindelijk wordt vereenvoudigd tot één enkele, verenigde essentie. Alles is gelijk aan één.

Met drie opeenvolgende nummer 1-albums op zak is dit Deep Purple op hun hoogtepunt. Van Now What?! (2013), ifFinite (2017) en Whoosh! (2020) zijn er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht, waardoor Deep Purple een van de meest succesvolle rockbands is die momenteel actief zijn. Het laatste studioalbum, Whoosh!, bereikte #1 in de albumlijsten in zeven landen en stond in de top tien in nog eens twaalf landen.

Foto Listen to: Deep Purple - Portable door (New single)


Ook op Blues Magazine ...