Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 54 Robert Petway

Robert Petway (1907 – 1978)
Samengesteld door Hans Ros

Er is slechts één bekende foto, een publiciteitsfoto uit 1941, en weinig bekend over Robert Petway. Er is gespeculeerd dat hij werd geboren op of nabij de J.F. Sligh Farm, in de buurt van Yazoo City, Mississippi, de geboorteplaats van zijn goede vriend en collega-bluesman Tommy McClennan. Zoals veel bluesmannen uit de Mississippi-delta, reisde Petway als muzikant en speelde op feestjes, wegrestaurants en andere locaties. Robert Petway en Tommy McClennan hebben vaak samen gereisd en opgetreden. Nadat McClennan een paar jaar in Chicago was geweest, reisde Petway naar het noorden om zich bij hem aan te sluiten.

Robert Petway nam het nummer “Catfish Blues” op in 1941. Naast vele andere muzikanten die variaties van het nummer speelden, gebruikte Muddy Waters het arrangement en de tekst van “Catfish Blues” voor zijn nummer “Rollin ‘Stone” (het nummer waarvan de Rolling Stones hun naam hebben gekregen). Dat “Catfish Blues” aan Petway wordt toegekend, is volledig gebaseerd op de opnamedatum van zijn versie van het nummer, maar het kan niet aantonen dat zijn versie het origineel en de bron van latere versies was. Er wordt gespeculeerd dat Tommy McClennan het nummer schreef en hij het zelf opnam als “Deep Blues Sea”.

Er is geen officieel of onofficieel verslag van de dood van Robert Petway. De bluesonderzoeker Jason Rewald heeft op basis van gegevens van de sociale zekerheid gesuggereerd dat Robert Petway mogelijk is overleden in Chicago op 30 mei 1978, maar dit is betwist door Blues onderzoekers Eagle en LeBlanc in hun boek ‘Blues: A Regional Experience’ .

Robert Petway - Catfish Blues (1941)

Meer van Robert Petway luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...