Jon Lord, toetsenist en mede-oprichter van Deep Purple, is maandag 16 juli overleden in de London Clinic.  Hij was 71 jaar oud. Lord leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker en overleed door een longembolie.

Biografie
Jon Douglas Lord (Leicester, 9 juni 1941 – Londen, 16 juli 2012) speelde vanaf zijn negende piano om klassiek pianist te worden, maar hij vond jazz en blues veel aantrekkelijkere muziek. Hij begon bij The Bill Ashton Combo en na allerlei omzwervingen, onder meer bij The Kinks (hij speelt o.a. mee op You Really Got Me) en The Flowerpotmen kwam hij bij Boz en Roundabout Ritchie Blackmore en Ian Paice tegen met wie hij Deep Purple oprichtte.

Jon zei ooit dat hij gebiologeerd was door het geluid van de vervormde gitaar van Ritchie Blackmore. Hij wilde dat hij zijn Hammond-B3 ook als een gitaar kon laten klinken. Hij sloot de uitgang van zijn orgel aan op de gitaarinput van een Marshall-gitaarversterker en draaide vervolgens de gain van de voorversterkertrap op, waardoor het karakteristieke scheurende geluid van zijn Hammond was geboren.

Jon Lord heeft naast zijn werk in Deep Purple ook veel compositorisch werk op het gebied van klassieke muziek en de jazz heeft afgeleverd.  Lord verliet Deep Purple in 2002 na hun tournee door het Verenigd Koninkrijk.  Hij wilde zich meer wijden aan klassieke muziek met als resultaat onder meer het Durham Concerto.

Overlijdingsbericht
Zijn familie schrijft op zijn eigen website:

‘Het is met diepe droefheid dat we het overlijden van Jon Lord bekendmaken. Jon overleed aan een fatale longembolie vandaag, maandag 16 juli, in de London Clinic, na een lange strijd tegen alvleesklierkanker. Jon was omringd door zijn liefhebbende familie.

Jon Lord, de legendarische toetsenist van Deep Purple, componeerde mede veel van Deep Purples legendarische nummers, inclusief  Smoke On The Water. Hij speelde met veel bands en muzikanten gedurende zijn carrière.

Hij werd ook mede bekend door zijn orkestwerk voor Concerto for Group & Orchestra, voor het eerst opgevoerd in de Royal Albert Hall met Deep Purple en het Royal Philharmonic Orchestra in 1969. Het werd uitgevoerd door de bekende Malcolm Arnold en opnieuw in 1999 toen het werd uitgevoerd in de Royal Albert Hall door het London Symphony Orchestra en Deep Purple.

Jons solowerk werd alom geprezen toen hij uiteindelijk afscheid nam van Deep Purple in 2002.

Jon gaat van duisternis naar licht.

Jon Lord 9 juni 1941-16 juli 2012.’

> Officiële website Jon Lord
> Discografie Jon Lord
> Profiel Jon Lord op Wikipedia

Foto In Memoriam: Jon Lord, toetsenist en mede-oprichter Deep Purple


Ook op Blues Magazine ...