Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 47 Leroy Carr

Leroy Carr (1905 – 1935)
Samengesteld door Hans Ros

Leroy Carr was een Amerikaanse bluesmuzikant (zang, piano). Carr werd vooral bekend samen met zijn langjarige partner, de gitarist Scrapper Blackwell, met wie hij als duo optrad en opnames maakte. In zijn jonge jaren verhuisde Carr van Nashville naar Indianapolis, waar hij zichzelf het pianospel leerde. Aangezien de muziek niet genoeg opleverde, moest hij de meest verscheidene baantjes aannemen. Zo was hij ook bij het circus en in het leger. Hij was ook meerdere malen getrouwd.

In 1928 maakten Carr en Blackwell de eerste opnamen bij Vocalion, waaronder de hit “How Long How Long Blues”. In de jaren tot Carrs overlijden behoorde het duo tot de populairste bluesvertolkers in de Verenigde Staten en namen ze talrijke bluesklassiekers op.
Leroy Carr telt als componist van meer dan 200 bluesnummers, waaronder “How Long How Long Blues” (later ook opgenomen door T-Bone Walker en Eric Clapton), “We’re Gonna Rock You” (bewerkt door Memphis Slim), “Naptown Blues” (verjazzd door Wes Montgomery), “Prison Bound Blues”, “When The Sun Goes Down”, “Blues Before Sunrise” en veel meer. Alleen al voor “How Long How Long Blues” hanteert de AllMusic-gids 497 treffers.

Hij beïnvloedde talrijke muzikanten, waaronder Robert Johnson, Otis Spann en Champion Jack Dupree. Leroy Carr bezweek onder de verleiding van de alcohol. Zijn alcoholverslaving leidde uiteindelijk in april 1935 tot zijn vroegtijdige dood. Leroy Carr werd 30 jaar.
In 1982 werd Leroy Carr opgenomen in de Blues Hall of Fame.

(In The Evening) When The Sun Goes Down - Leroy Carr

Meer van Leroy Carr luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...