Foto Album recensie: Anthony Geraci - Tears in my eyes

format: CD, digital
Label: Blue Heart Records
Release: 19 april 2024

Tekst: Jos Verhagen

Anthony Geraci is een pianist/Hammond speler die al meer dan 40 jaar allerlei hand en span diensten heeft verricht voor vele bekende uit de blueswereld. Aan de ene kant opereerde hij veelvuldig als muzikant in touringbands aan de andere kant speelde hij mee op talloze Albums. Naast al de spelen voor naderen heeft hij ook zelf een aantal albums op zijn naam waarbij hij zich omringt zich met een hele schare prima spelers en zangers uit zijn kennissenkring en geeft ons met Tears in my Eye zijn achtste release weer een fijn staaltje blues met piano als basis.

Op dit album speelt Anthony voornamelijk piano en zingt hij een beetje. Het leeuwendeel van de vocalen worden verzorgd door Sugar Ray Norcia en Barrett Anderson, mannen die vaak hun diensten aan derden uitlenen. Barrett Anderson speelt ook de leadgitaar. Paul Loranger, bas en de drummers Marty Richards op de eerste vier nummers en Kurt Kalker op de rest vormen de ritme sectie. De saxofoon wordt geblazen door Drew Davies, behalve op de track Judge oh Judge waar Mario Perrett de sax bespeelt.

“Broken Mirror, Broken Mirror” opent het album. Het is een coole, langzame blues met prikkelend gitaarwerk samen met Geraci’s stoere pianospel. Anthony en Sugar Ray Norcia verzorgen hier samende zang. “Owl’s Nest” is een springend en swingend instrumentaal. Vooral het sax- en pianowerk zijn indrukwekkend. Het titelnummer kent gitarist Paul Anderson als frontman van de band. Het is een strakke bluesrocker met mooie piano en gitaar, samen in een mooie, stuwende beat.

Er staan meerder instrumentale nummers op dit album zoals het cooly ‘Blues For Willie J’, een nummer opgedragen aan Willie J. Campbell de in 2022 overleden bassist van o.a The Fabulous Thunderbirds. Een uiting van verdriet, spijt en rouw aangezet door een droeve piano drijft dit langzame en doordachte stuk dat blijft opbouwen. Later komen er geweldige gitaarsolo’s bij om het nog aangrijpender te maken. In ‘Judge Oh Judge’ keert Sugar Ray terug om de leadvoclas op zich te nemen; een treurige en gelikte slow blues over het niet in de gevangenis belanden voor een moord die hij niet heeft begaan. Sax en piano en het jazzy drumwerk dragen bij aan de sfeer in dit nummer. “Oh No” is een jazzy instrumentaal nummer met sax en piano.

Op “Ooeee” zingt Anthony zelf en brengt hij zijn piano spel naar een next level. De sax jammert in een machtige solo en die overgaat in Geraci’s piano, lekkere boogie. Er volgt nog een mooi instrumentaal nummer waarbij Anne Harris voegt haar viool toe aan de mix. In de repetitieve melodie vloeien de instrumenten in elkaar over in een filmisch geheel, rustpuntje dit ‘Memphis Mist’. “Witchy Ways” volgt, waarbij Barrett Anderson opnieuw zingt en de slide-gitaar speelt waardoor het nummer een lekker Southern Rock/Allman brothers feel meekrijgt. Met de slowblues “Now What” gezongen door Sugar Ray Norcia is heerlijke blues waarin hij en Anthony’s piano een sterke wisselwerking creëeren. Alvorens de sax komt binnenvliegen voor een heerlijke solo. Het album wordt afgesloten met het instrumentale “Lonely Country Road Blues”, de lazy jazzy de piano en de akoestische gitaar, zijn expressief en goed doordacht.

Anthony Geraci’s album Tears in my eye kent alleen originele en goed gemaakte nummers. Hij en de muzikanten die hem vergezellen leveren uitstekend werk. De piano, de sax en goed zang en gitaar werk maken de instrumentale nummers als ook de gezongen nummers lekker om naar te luisteren. Een album dat in kracht groeit bij elke luisterbeurt.

Anthony Geraci & The Boston Blues Allstars - Ooee - Don Odells Legends

Tracklist:
1. Broken Mirror, Broken Mirror 06:13, 2. Owl’s Nest 03:05, 3. Tears in My Eyes 04:27, 4. Blues for Willie J 04:06, 5. Judge Oh Judge 05:43, 6. Oh No 04:31, 7. Ooeee 04:28, 8. Memphis Mist 03:40, 9. Witchy Ways 04:02, 10. Now What 05:35, 11. Lonely Country Road Blues 03:06


Ook op Blues Magazine ...