Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 53 Blind Boy Fuller

Blind Boy Fuller (1907 – 1941)
Samengeteld door Hans Ros

Fulton Allen (bekend als Blind Boy Fuller) was een Amerikaans blueszanger en -gitarist. Over de eerste jaren van zijn leven is niet veel bekend. Toen zijn moeder stierf vertrok het gezin naar Rockingham, waar Fuller Cora Mae Martin leerde kennen. Hij trad in 1926 met haar in het huwelijk. Hij was 18, zij nog maar 14 jaar oud. Kort daarna werd Fuller volledig blind, waarschijnlijk veroorzaakt door een tumor.

Blind Boy Fuller was een van de populairste artiesten van de Piedmont blues, waartoe ook zijn mentor Reverend Gary Davis, Blind Willie McTell en Blind Blake worden gerekend. Hij was zo populair dat na zijn dood Brownie McGhee korte tijd onder de naam Blind Boy Fuller No.2 optrad, zo meeliftend op de populariteit van Fuller.

Blind Boy Fuller liet zich vaak door Sonny Terry begeleiden op mondharmonica. Deze nummers zijn hier voorbeelden van : “Bye Bye Baby Blues” , “Stop Jivin’ Me Mama” en “I Don’t Want No Skinny Woman”. Blind Boy Fuller had een snel leven en stierf op 33-jarige leeftijd in 1941. Bekende nummers zijn o.a. “Rag Mama Rag” en “Trucking My Blues Away” (dit nummer gaf Amerika het bekende gezegde Keep on trucking).

Door zijn populariteit zijn veel nummers van Fuller op platen terug te vinden. Hij bleef dicht bij de traditionele blues en veel van zijn repertoire en stijl wordt door artiesten uit North Carolina en Virginia nog steeds gebruikt.

Truckin' My Blues Away

Meer van Blind boy Fuller luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...