Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 51 Johnny Temple

Johnny Temple (1906 – 1968)
Samengesteld door Hans Ros

Johnny Temple was een Amerikaanse bluesgitarist en zanger uit Chicago, die actief was in de jaren dertig en veertig. Hij werd afwisselend aangekondigd als Johnny Temple, Johnnie Temple en Johnnie “Geechie” Temple.

Johnny Temple werd geboren in Canton, Mississippi, en groeide op rond Jackson. Hij leerde als kind gitaar en mandoline spelen en begon als tiener met houseparty’s. In Jackson raakte hij bevriend met Skip James. Hij verhuisde begin jaren dertig naar Chicago en begon met Joe McCoy in clubs te spelen.

Johnny Temple begon met het opnemen van nummers als “Lead Pencil Blues” in 1935. Zijn meest populaire plaat, “Louise Louise Blues”, uitgebracht door Decca Records, werd een hit in 1936. Een ander bekend nummer is “Hoodoo Women”. The Harlem Hamfats, een jazzband uit Chicago, opgericht in 1936, zorgde voor back-upmuziek voor Temple en andere zangers. In 1940 had Decca twee dozijn van zijn platen uitgebracht.

Johnny Temple bleef opnemen met verschillende labels gedurende het grootste deel van de jaren veertig. Zijn connectie met de platenproducent Mayo Williams gaf hem tot 1949 opnamemogelijkheden. Na de Tweede Wereldoorlog speelde Temple een belangrijke rol bij het verwelkomen van bluesmuzikanten die uit het Zuiden kwamen. Hoewel zijn opnamecarrière eindigde, bleef hij optredens geven, vaak samen met Big Walter Horton en Billy Boy Arnold.

Halverwege de jaren vijftig keerde hij terug naar Mississippi, waar hij bleef optreden in clubs en juke-joints in en rond Jackson.
Temple gaf uiteindelijk de blues op om predikant te worden. Hij stierf aan kanker op 22 november 1968, 62 jaar oud, in Jackson.

Louise Louise Blues

Meer van Johnny Temple luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...