De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic blues album: Derek and the Dominos – Layla and Other Assorted Love Songs

24 – Derek and the Dominos – Layla and Other Assorted Love Songs
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Layla and Other Assorted Love Songs” werd uitgebracht in 1970 en is het enige studioalbum van de Amerikaans-Britse rockband Derek and the Dominos. Het album wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke en belangrijke bluesrockalbums aller tijden. Een belangrijk aspect van dit album is de samenwerking tussen Eric Clapton en Duane Allman, twee van de meest getalenteerde gitaristen uit die tijd. Hun samenspel zorgt voor een uniek geluid en geeft het album een extra dimensie.

“Layla and Other Assorted Love Songs” bevat een mix van rock, blues en psychedelische invloeden. Het album bestaat uit een combinatie van originele nummers en covers, variërend van up-tempo rocknummers tot soulvolle ballads.

Het hoogtepunt en meest bekende nummer van het album is “Layla”. Geschreven door Eric Clapton en Jim Gordon, vertelt het nummer het verhaal van onbeantwoorde liefde. “Layla” werd een iconisch nummer en de intro-riff is waarschijnlijk een van de meest herkenbare gitaarriffs ooit.

Andere topnummers van het album zijn onder andere “Bell Bottom Blues”, een hartverscheurende ballad geschreven door Clapton, en “Why Does Love Got to Be So Sad?”, waarin de gitaaruitwisseling tussen Clapton en Allman opvalt.

Bovendien bevat het album ook energieke rocknummers zoals “I Looked Away” en “Have You Ever Loved a Woman”, waarin de gitaarkunsten van Clapton en Allman goed naar voren komen.

Daarnaast zijn er een paar opvallende covers, zoals “Little Wing” van Jimi Hendrix en “Nobody Knows You When You’re Down and Out” van Jimmy Cox. Deze covers geven het album een diversiteit en laten de muzikale veelzijdigheid van de band zien.

Kortom, “Layla and Other Assorted Love Songs” is een tijdloos album dat wordt gekenmerkt door subliem gitaarwerk, meeslepende teksten en een unieke mix van blues, rock en soul.

Derek And The Dominos - Layla Live 1984

Wil je meer van dit Iconische blues album luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...