20220408-ana-popovic-nienke-dingemans-oss_photography-marco-van-rooijen-8785

Ana Popovic
Samengesteld door Hans Ros

Ana Popovic is een Servische bluesmuzikant die bekend staat om haar virtuoze gitaarspel en krachtige stem. Ze werd geboren op 13 mei 1976 in Belgrado, Servië en groeide op in een muzikale familie. Haar vader was een bekende gitarist en haar moeder zong in een rockband, waardoor ze al op jonge leeftijd in aanraking kwam met muziek.

Ana Popovic begon op haar vijftiende met gitaarspelen en al snel ontwikkelde ze een unieke stijl die invloeden uit de blues, rock en jazz combineert. In 1995 richtte ze de band Hush op met Rade Popovic (gitaar, zang), Milan Sarić (basgitaar) en Bojan Ivković (drums). De band speelde hun eerste optreden in de club Vox in Belgrado. In 1996 trad Hush op in heel Servië en ook in Griekenland. Haar talent en passie voor de blues werden al snel opgemerkt en ze kreeg de kans om samen te werken met grote namen als Buddy Guy, Robert Cray en B.B. King.

In 1998 ging Ana Popovic naar Nederland om jazzgitaar te studeren en ontbond Hush ontbond. In 1999 richtte Ana Popovic de Ana Popovic-band in Nederland op en in 2001 bracht ze haar solodebuut “Hush!”, op Ruf Records. Het album werd opgenomen in Memphis, met de leden van Ana Popovic Band, en enkele studiomuzikanten. Het werd geproduceerd door Jim Gaines, die eerder werkte met Carlos Santana, John Lee Hooker, Alexis Korner en anderen. Op het album stond Bernard Allison als gast. Het album kende groot succes en Popović verliet haar gitaarstudies en wijdde zich aan het spelen.

In 2003 bracht Ana Popovic haar tweede album, “Comfort to the Soul” uit. Het album, opgenomen in Memphis en geproduceerd door Gaines, bevatte een fusie van blues, rock, soul en jazz. In hetzelfde jaar, op het Rhythm & Blues Festival in België, werd ze door Solomon Burke uitgenodigd om met hem mee te gaan op het podium, waarna ze zich als gast bij hem voegde tijdens de rest van de tour. In 2005 bracht Popovic een live-album en dvd uit met de titel “Ana! Live in Amsterdam”, opgenomen op 30 januari 2005, tijdens haar concert in de Melkweg in Amsterdam.

In 2007 bracht Ana Popovic het album “Still Making History” uit via het Amerikaanse platenlabel Eclecto Groove Records. In 2009 bracht ze het album “Blind for Love” uit en in 2011 het album “Unconditional” via hetzelfde label. De nummers “Still Making History” en “Unconditional” behaalden nummer één in de Billboard Blues-chart van de Verenigde Staten. In 2012 verhuisde Ana Popovic naar Memphis, Tennessee en een paar jaar later verhuisde zij naar Los Angeles, Californië.

Het negende volledige album van Ana Popovic, getiteld “Can You Stand the Heat”, werd in april 2013 uitgebracht. Het album, geproduceerd door Tony Coleman, werd opgenomen met John Williams op basgitaar, Harold Smith op ritmegitaar, Frank Ray Jr. op orgel en Tony Coleman op drums. In september 2013 tekende Ana Popovic bij het boekingskantoor van Monterey International.

In 2014 werd ze genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie Contemporary Blues Female Artist of the Year. Ana Popovic bracht op 20 mei 2016 een drievoudig album uit met de titel “Trilogy”. Het album bevat meerdere gasten, waaronder Joe Bonamassa, Robert Randolph, Cody Dickinson (North Mississippi Allstars), Bernard Purdie en rapper Al Kapone.

Ana Popovic het volgende studioalbum, “Like It On Top”, werd op 14 september 2018 uitgebracht. Het album werd opgenomen in Nashville, Tennessee en geproduceerd door Keb’ Mo’. Enkele nummers van dit album zijn : “Lasting Kind Of Love”, “Like It On Top” en “Slow Dance”.
Haar unieke mix van blues, rock en funk heeft haar een trouwe fanbase opgeleverd en ze wordt regelmatig gevraagd om op te treden op grote bluesfestivals over de hele wereld.

Fantastafunk BIG band project by Ana Popovic - DOIN' THIS

Wil je meer luisteren van ana Popovic, check deze link

Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Ana Popovic


Ook op Blues Magazine ...