Bluesmagazine brengt met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums.

Foto The Dutch Iconic blues albums: Flavium - No Kiddin'

08 – Flavium – No Kiddin’
Samengesteld door Hans Ros

Flavium is een Nederlandse bluesband die in 1969 werd opgericht in Groningen. De band heeft een unieke positie binnen de Nederlandse bluesscene, omdat ze als een van de weinige bands uit dat tijdperk nog steeds actief is. Ze staan bekend om hun energieke liveoptredens en hun vermogen om diverse bluesstijlen moeiteloos te combineren.

Een van de bekendste albums van Flavium is “No Kiddin'”, dat werd uitgebracht in 1980. Dit album markeert een belangrijke fase in de carrière van de band, omdat het hun eerste studioalbum was na het succes van hun live-album “Bad Luck”. “No Kiddin'” bleek een grote stap voorwaarts te zijn in zowel muzikale als tekstuele complexiteit, waarmee Flavium hun artistieke horizon verruimde.

Een van de hoogtepunten van “No Kiddin'” is het nummer “Nightlife”. Hierin wordt een verhaal verteld over het nachtleven en de verleidingen die ermee gepaard gaan. Het nummer heeft een meeslepende melodie, aangevuld met soulvolle zang en smaakvolle gitaarpartijen. Het is een feest voor liefhebbers van bluesmuziek met een vleugje rock en soul.

Het nummer “Good Morning Judge” is een cover van een bluesklassieker van bluesgitarist Alex Moore. Flavium maakt er echter hun eigen versie van met hun kenmerkende rock en bluesgeluid. Het nummer is een krachtige en dynamische track, waarin de band hun muzikale virtuositeit toont met strakke gitaarriffs, soulvolle zang en een swingende ritmesectie.

“Double Trouble” is een ander nummer op het album dat onmiddellijk herkenbaar is als een bluesklassieker. Het is een cover van Otis Rush, een beroemde bluesmuzikant. Flavium geeft hun eigen draai aan het nummer, met wervelende gitaarsolo’s en een opzwepend ritme. Het nummer ademt de rauwe emotie en intensiteit van de blues uit, met krachtige zang die de luisteraar meeneemt op een muzikale reis.

“Rock ’n Roll in Your Car” is een origineel nummer van Flavium. Dit nummer is een levendig rocknummer dat de liefde voor rock-‘n-roll en het plezier van het maken van muziek belichaamt. Het heeft een catchy riff en een aanstekelijk refrein dat uitnodigt om mee te zingen.

“No Kiddin'” is een goed voorbeeld van het vermogen van Flavium om traditionele blues te combineren met invloeden uit andere genres, zoals rock en soul. Het album bevat een mix van origineel materiaal en enkele covers die in een eigen jasje zijn gestoken. Het laat zien hoe de band hun eigen sound heeft ontwikkeld, terwijl ze trouw blijven aan de rijke geschiedenis van de blues.

Flavium - Nightlife (North Sea Jazz Club 28/01)

 
Wil je meer luisteren van dit iconische album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...