Blues Experience is een nieuw blues festival in Etten-Leur. Doel van de organisatie is het neerzetten van Nederlandse top acts voor een gunstige entree prijs. Met Veldman, Flavium, Erwin Java’s Travel Party feat. Erwin Nyhoff play C + B en Julian Sas voor 20 euro is dat zeer zeker gelukt. Daarnaast mag elke artiest 1 uur en 15 minuten spelen en Julian Sas zelfs 1.5 uur. Ook dat is voor een festival aan de ruime kant.

Julian Sas foto tijdens Blues Experience Etten Leur

Tekst en Fotografie: Edwin van der Linden
Alle foto’s van het festival staan in het fotoalbum Blues Experience 2022. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Om 2 uur startte Veldman met een heerlijke blues rock show. Voor mij voor het eerst dat ik de band in deze samenstelling zie. Gerrit Veldman op gitaar, en good old Tenny Tahamata op bass. Het zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn omdat Gerrit Veldman heeft aangekondigd dat hij stopt na de huidige toer. De show had een welkome afwisseling van bluesrock, slow blues en de juiste covers als ‘Crosstown traffic’ en ‘Further upon the road’. Ze hebben duidelijk geluisterd naar alle blueshelden. Regelmatig kwam er een bekende basriff/ritme voorbij en Gerrit Veldman soleerde als een dolle. De tijd vloog voorbij en het publiek had het naar hun zin met deze band

Blues Experience 2022 Etten-Leur

De tweede band Flavium bestaat al sinds 1969 en behoort tot de oudste bluesbands van Nederland. Ze zijn dan ook terecht opgenomen in de Dutch blues hall of fame. De energie van deze band is complete anders in vergelijking met Veldman en ik had deze band dan ook liever als eerste gezien. Ook bij het publiek viel het soms een beetje dood. Dit was duidelijk een publiek dat voor de wat hardere blues was gekomen. Bij de ‘Statusboro blues’ in de Allman brothers versie kwam het publiek weer tot leven en met de toegiften met als laatste nummer hun bekendste ‘Nightlife’ kwam het uiteindelijk toch goed.

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

De zaal is nu goed vol bij het begin van Erwin Java Travel Party feat. Erwin Nyhoff play Cuby and the Blizzards. De band ging er met ‘Another day, another road’, ’tot genoegen van het publiek, meteen hard in. De vocalen van Erwin Nyhoff bepalen duidelijk de sound van deze band. Maar wat is het fijn om de man die 25 jaar gitarist was bij Cuby, Erwin Java, deze nummers weer te horen spelen. Veel afwisseling, rustige nummers zoals ‘More than i could ask for’ en ‘Low country blues’ van ‘Cats lost’ werden afgelost met een boogie als ‘Going tot he city’. Aan het einde een greatist hits show met , ‘Somebody will know someday’, ‘Distant smile’, ‘Appleknockers Flophous’ en ‘Window of my eyes’. Erwin Java en band konden heerlijk soleren in deze bekende nummers.

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

De laatste act Julian Sas startte op zijn bekende manier, stevig. Een groep mensen was duidelijk voor hem naar Etten-Leur gekomen. Voor het eerst zagen we mensen voor aan het podium staan en stonden er meer mensen te dansen op het harde gitaarspel van Sas. Dit is de tweede keer dat ik hem zie na zijn nieuwste album. Bij Doornroosje in Nijmegen moest ik duidelijk wennen aan het geluid zonder orgel, maar ben duidelijk gewend. Wat een energie en wat een sound. Precies tegen het randje en nooit er overheen. Altijd solo’s met veel mimiek en contact zoekend met het publiek. Vanaf de start met ‘World on fire’, publiekslieveling ‘Blues for the lost and found’ en de covers ‘Hey Joe’ en een van de toegiften ‘Bullfrog blues’ was het vol gas. Een waardige afsluiter.

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Erwin Java bedankte na zijn concert organisator Jasper Struijs uitgebreid voor de organisatie en het risico dat hij heeft genomen. Ik ben het met hem eens dat het een fantastisch evenement is geworden is geworden. Nette ontvangst, mooie polsbandjes, goed licht en geluid, goed eten en natuurlijk fantastische bands. Jasper bedankt voor deze fijne middag en avond.

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Blues Experience 2022 Etten-Leur

Alle foto’s van het festival staan in het fotoalbum Blues Experience 2022.


Ook op Blues Magazine ...