‘LEDFOOT MET BAND NOG STEEDS EIGENZINNIG EN AUTHENTIEK’

LEDFOOT – ‘OUTSIDERS’
Datum Release: 3 Mei 2024
Label: TBC Records

Ledfoot Outsiders albumcover

Tekst: Jeroen Bakker

De 66-jarige Tim Scott McConnell is een eigenzinnige Amerikaanse muzikant die al bijna dertig jaar in Noorwegen woonachtig is. Teleurgesteld in de zakelijke kant van het muzikantenbestaan en de daarbij behorende druk, vond hij daar de rust waar hij onbewust zo lang naar op zoek was. Getipt door Grace Jones dacht Chris Blackwell hem ooit te strikken voor zijn Island-label om vervolgens de middelvinger gepresenteerd te krijgen en uit de kleedkamer gegooid te worden. McConnell zou vanuit zijn nieuwe thuisbasis de volledige regie in handen nemen van zijn eigen carrière.

Een grote doorbraak is er nooit van gekomen. Nimmer bereid om concessies te doen, en daarmee zichzelf te verloochenen, en een opeenstapeling van verkeerde keuzes in het leven stonden een glansrijke carrière in de weg. Het geloof in eigen kunnen is er echter altijd geweest. Zijn talenten bleven niet onopgemerkt. Je zou zelfs kunnen veronderstellen dat hij indirect aan de basis heeft gestaan van een nummer één-notering in de Amerikaanse albumlijsten. Bruce Springsteen bezocht namelijk ooit een concert van McConnell en besloot om zijn eigen vertolking van de track ‘High Hopes’ op te nemen en het vele jaren later ook uit te brengen op het album met de gelijknamige titel. Springsteen zou hiermee in 2014 voor de elfde keer de lijst voor best verkochte albums in de USA aanvoeren.

Om een bepaalde mate van privacy te kunnen waarborgen besloot McConnell onder de naam Ledfoot verder te gaan en muziek uit te brengen. Met slechts een gitaar voorzien van twaalf dikke snaren, een stompbox en met een lage, lichtelijk doorgerookte stem trok hij de wijde wereld in. “Ik hoef niet overal mijn naam in grote letters terug te zien”, was zijn verklaring. Ledfoot zou zich ontwikkelen tot een ware ambassadeur van de Gothic Blues, een gevaarlijke, Duivelse combinatie van murder-ballads, rauwe roots, donkere folk en gitzwarte blues waarin de dood steeds weer nadrukkelijk op de loer ligt. “Mijn ouders zijn afkomstig uit de zuidelijke staten en groeiden op met de muziek van Woody Guthrie, Johnny Cash en Marty Robbins. Dan is het logisch dat je daar als kind iets van mee krijgt. Mijn vader had daar zo zijn ideeën over: “Een mannenstem moet mannelijk klinken. Niet verwijfd met hoge toontjes”, zo leerde hij mij. Later kwamen daar de invloeden van de rock ’n roll ook nog eens nog bij.”

Na het debuut ‘Devils Songbook’ dat is uitgebracht in 2007, zullen verschillende albums volgen. In de verhalen die Ledfoot vertaalde in muziek wordt de hoofdrol dikwijls gespeeld door kansarme figuren, hopeloze gasten zonder hoop en perspectief, boeven, tuig en pechvogels. Hij heeft er een tijdlang tussen gelopen in de mindere wijken van de grote stad, een periode waar hij niet graag op terugkijkt maar waar hij wel veel van geleerd heeft. “In mijn teksten beschrijf ik situaties zoals ik die in mijn leven heb meegemaakt en hoe ik daar tegenaan kijk. Het zijn mijn eigen interpretaties.”

Vrijdag verscheen ‘Outsiders’, zijn zesde album waarvan al eerder de single ‘I Do Believe’ te beluisteren was. “Het is een ander geluid dan wat men doorgaans van mij gewend is. Ik heb het opgenomen met een band waarin Markus O. Klyve de toetsen bespeelt, Bjørn Holm akoestische en versterkte bas speelt en waarin Tobby Johansen drums en percussie voor zijn rekening neemt.” Het is een verrassende wending in de carrière van Ledfoot die in eerder gedane uitspraken beweerde geen toegevoegde waarde te vinden in een eventuele samenwerking met andere muzikanten. De naam ‘Ledfoot’ stond volgens hem ook synoniem voor ‘vrijheid’ en een bepaalde vorm van onafhankelijkheid. “Ik dacht lange tijd dat in wat ik wilde uitdragen met mijn muziek geen plaats zou zijn voor een band. Omdat ik nu een wijder spectrum wilde bereiken met mijn geluid heb ik nu hier voor gekozen. Het zijn fantastische muzikanten. Ik ken de jongens al langere tijd en zij weten precies wat er nodig is om dit realiseren en met hun muziek de juiste sfeer te creëeren.” Prachtige voorbeelden hiervan zijn bovengenoemde ‘I Do Believe’ en ‘I’m The Outsider’ met de warme, volle sound die hij zelf produceerde in samenwerking met Kjartan, een engineer met wie hij al lange tijd bevriend is. “Ik heb nooit begrepen wat het nut is van een producer. Goede muzikanten weten volgens mij zelf heel goed hoe zij hun muziek op de juiste wijze vastgelegd kunnen krijgen. Wij hebben gezamenlijk de basis van deze klus in vier dagen geklaard.” Het album kent negen zelfgeschreven songs waarvan het vlotte en toegankelijke ‘Thunder and Rain’ als tweede single is verschenen. De luchtige muzikale omlijsting vertekent weliswaar maar het blijkt weer een onmiskenbare Ledfoot-compositie waarin hij opkomt voor de mensen die door hun moeilijke jeugd of andere omstandigheden nooit een echte kans hebben gekregen. “Ik probeer ondanks de ellendige situaties waarover ik zing in mijn liedjes toch iets van optimisme of iets positiefs te laten klinken.”

Opvallend bij beluistering van het nieuwe album zijn de vocale kwaliteiten van McConnell die naarmate de jaren vorderen maar nauwelijks aan kracht hebben ingeboet zoals onder andere te horen valt in ‘Destiny’ en vooral in ‘Better Side’ waarin hij werkelijk het uiterste van zijn stem vergt. “Ik denk dat ik simpelweg geluk heb aangezien ik werkelijk niets doe om mijn stembanden te sparen. Sterker nog. ik rook en drink”, lacht hij.

Ledfoot past met zijn markante voorkomen als artiest muzikaal maar vooral vocaal heel mooi in het rijtje Bruce Springsteen, Mink DeVille, Johhnny Cash, Gram Parsons en Bob Dylan, voor wie hij ooit nog eens de avond mocht openen. Plannen voor de lange termijn zijn er behalve “playing till the day I die” niet. Met zijn doorleefde kop, stijlvolle kleding, stoere tatoeages en zwart gelakte nagels bleek McConnell de juiste persoon voor een bijrol als ‘zware jongen’ in de wereldwijd succesvolle TV-serie ‘EXIT’. Voor de bijbehorende soundtrack leverde hij zelfs enkele tracks. “Met dezelfde makers ga ik waarschijnlijk weer samenwerken maar of het ook deze keer tot de muziek beperkt blijft kan ik nu nog niet zeggen”, reageert hij geheimzinnig wanneer we hem vragen naar zijn acteerambities. “Voor de korte termijn is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen mijn nieuwe muziek gaan beluisteren en naar mijn concerten komen. Woensdag begint mijn tournee in Nederland en speel ik onder meer tijdens de Rhythm & Blues Night in Groningen op zaterdagavond. In de zomer zal ik op enkele festivals hier in Noorwegen te zien zijn. Ik heb geen verwachtingen maar overal waar ze mij willen hebben kom ik spelen.”

LEDFOOT – ‘OUTSIDERS’
TRACKLISTING
1 Thunder And Rain 3:18
2 Destiny 3:57
3 Dead Is Dead 3:30
4 Turn Me Into You 4:23
5 I Do Believe 2:51
6 I’m The Outsider 5:28
7 Old Brown Bar 4:23
8 Better Side 4:54
9 Here In My Head 4:15

All songs written by Tim Scott McConnell
Engineered and mixed by Kjartan Hesthagen and Winter Lazerus at Studio Nyhagen
Mastered by Winter Lazerus

MUSICIANS
Ledfoot – lead vocals, guitar, harmonica
Markus O. Klyve – keyboards, backing vocals
Bjørn Holm – bass, double bass, backing vocals
Tobby Johansen – drums, percussion


Ook op Blues Magazine ...