Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022
BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022 met Flavium, Harlem Lake, Jan Akkerman Band.

Tekst en foto’s: André Wittebroek

Het prachtig gelegen, in 1954 aangelegde Openluchttheater in Eibergen is lange tijd verwaarloosd geweest totdat een groep vrijwilligers in 2009 besloot het op te knappen. Het wordt nu o.a. gebruikt voor kinderspelen, theater en popconcerten.

Alleen was de blues niet vertegenwoordigd en daar wil bluesliefhebber Hans Weeink verandering in brengen. De eerste aanzet is dit bluesfestival Berkelblues met Flavium, Harlem Lake en Jan Akkerman. Wanneer het een succes wordt hoopt de organisatie er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. In ieder geval zit vandaag het prachtige weer mee, zeer belangrijk voor een openluchtfestival.

Flavium.
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022

Misschien wel de oudste nog bestaande Nederlandse bluesband Flavium opent het festival. Alleen bassist Eric Bagchus is nog over van de orginele bezetting. De band bestaat verder uit Bert Vrieling zang en harp, Willem Swikker toetsen, Bouke van Olst drums en Rob Goedkoop gitaar. De set bestaat uit heerlijke stevige bluesrock waarin de gruizige, rauwe stem van Bert prima past. Men speelt zestien nummers en stevige bluesrock speelt de hoofdrol. De opener You don’t believe I’m going, Sunnyland Train, Statesborough blues lekker vet en top gespeeld. Meer rock and roll en uptempo zijn Oh sweet mama, You don’t have to go, Home cooking, Lowdown in Lodi, Make it back to Memphis. Slowblues is er in Three o’clock blues, Nobody knows when you’re down and out, I’d rather go blind, Deadline love met prima zang van gitarist Rob Goedkoop, en hun bekendste nummer Nightlife wordt meteen herkend door het publiek. Bad reputation heeft veel weg van een lange jamsessie, hier komt alles bij elkaar: solo van Willem Swikker op zijn oude zelf gerestaureerde Hammond, lekkere bas- en drumsolo en die drie maken er een mooie jam van, waarna een gitaarsolo van Rob het afmaakt. Top.

Met dit puike optreden laat Flavium zien nog lang niet afgeschreven te zijn in de blueswereld en nog prima meekomt. In 2019 bestond de band vijftig jaar en nu op naar de zestig!

Harlem Lake
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022

Dan is het de beurt aan Harlem Lake. De laatste maanden staan ze volop in de belangstelling na het winnen van de European Blues Challenge 2022 in Zweden. Een topprestatie! Daarna moesten ze s’nachts terug naar het Grolsch Schöppingen Blues Festival (zie verslag) waar ze om 14.00 moesten optreden. Niet geslapen maar wel een puik optreden. Nu zijn ze vanuit Noorwegen net op Schiphol geland, meteen in de bus en naar Eibergen. Weer de hele nacht gereisd, niet geslapen en ook nu daarvan niets te merken op de bühne. Klasse!! De muziek van Harlem Lake bestaat uit een mix van blues, rock, soul en americana en wordt in een eigen stijl gegoten. De krachtige stem van zangeres Janne Timmer, het geweldige gitaarspel van Sonny Ray van den Berg, de toetsen van Dave Warmerdam, de drums van Benjamin Torbijn en de bas van Kjelt Ostendorf vormen een geolied geheel. Men opent met het pakkende The River met Sonny op slide waarna Whiskey drinking woman volgt. Uit de songs blijkt dat Harlem Lake een eigen stijl heeft met prachtige breaks, intermezzo’s en dynamiek. Het tempo wisselt vaak in de nummers. Er zit veel variatie in hun spel. Staccatoritmes in Deaf and blind, funky beats in Beware en Don’t change horses, emotioneel en gevoelig in de ballade Guide me home. Janne, Sonny en toetsenist Dave nu op gitaar spelen zittend op de rand van het podium het ingetogen My turn to learn. I won’t complain is een rustige , sfeervolle song met een geweldige bassolo van Kjelt Ostendorf, de zang van Janne wisselend tussen laag en hoog en schitterend gitaarspel van Sonny. In het jazzy getinte Mean man krijgt Dave alle ruimte voor een Hammondsolo en Jack in the box is een heerlijk, swingend rock and roll eind van een geweldige show.

Jan Akkerman Band.
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022

De Jan Akkerman Band is op toer naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag. De band bestaat uit Jan Akkerman gitaar , zijn jarenlange toetsenist Coen Molenaar, bassist David de Marez Oyens, drummer Marijn van den Berg en als zanger deze keer Martin van der Starre. Phil Bee doet meestal de vocals maar vandaag niet. Men speelt een mix uit het repertoire van Brainbox, Focus en The Hunters.
De band begint met het jazzy klinkende Crackers, geeft er een eigen invulling aan en dat gaat naadloos over in Paying for it now. Het geluid is perfect, met diepe strakke bas en drums die niet overheersen. Coen Molenaar speelt een topsolo en Jan volgt op de wah wah. Het door het publiek luidkeels verwelkomde Woman’s gone en Dark rose komen erna en zanger Martin blijkt over een mooie warme stem te beschikken, goed gezongen. Summertime krijgt een eigen uitvoering middels een reggaedeuntje met Coen op de toetsen en riffs van Jan. Prachtige uithalen van zanger Martin ook. Daarna de ballade I’m losing you waarna twee instrumentale nummers volgen. In die typische eigen Akkermanstijl Tommy’s anniverary en Pietons met die heerlijk lome groove en het wordt een lange jam, solo bassist, drums erbij en dan de toetsen. Het swingt zalig Na Don Giovanni dan Hocus Pocus in weer een totaal andere uitvoering en Down Man. Top gespeeld. Russian spy and I besluit het optreden met een topsolo van Jan; het eerste nummer waarmee Jan bekend werd, heel lang geleden…
Het publiek wil meer en in de toegift krijgen Baby what you want me to do en Lord have mercy on me een lekker rockige, swingende uitvoering. Een heel goed optreden van deze klasbakken die er zichtbaar zin in hadden net als het publiek.

Conclusie:
Een prachtig festival met drie totaal verschillende bands, perfect georganiseerd op een schitterende locatie en nog mooi weer ook! En voldoende publiek bij deze try-out dus het ziet er goed uit voor volgend jaar. Bluesmagazine is er dan zeker weer bij. Het enige minpuntje van de optredens van Flavium en Harlem Lake is het wollige geluid, het lijkt niet in balans, ik heb er later meerdere mensen over gehoord. Een verbeterpunt voor de volgende keer.

Bluesmagazine bedankt Hans Weeink en de organisatie voor de accreditatie en zeer prettige samenwerking.

Links:
www.openluchttheatereibergen.nl

Foto’s
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022
Dave Warmerdam
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022
Janne timmer
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022
Benjamin-Torbijn-Kjelt-Ostendorf
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022
David-de-Marez-Oyens
Foto Concertverslag: BERKELBLUES Eibergen 04-09-2022
Coen-Molenaar


Ook op Blues Magazine ...