Richard Thompson – 13 Rivers
Format: CD – Digital /  Label: New West Records
Releasedatum: 14 september 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

De Britse zanger en gitarist Richard Thompson is vooral bekend als lid en medeoprichter van de in 1967 opgerichte folkrockband Fairport Convention. Naast gitarist was hij ook een van de belangrijkste liedjesschrijvers binnen de band. Begin 1971 verliet hij de groep en ging aan de slag als sessiemuzikant voor onder andere Nick Drake, Sandy Denny en Al Stewart. In 1972 trouwde hij met zangeres Linda Peters met wie hij van 1973 tot 1982 een duo vormde onder hun eigen naam. Het tweetal bracht in totaal zes albums uit. Ondertussen bracht Thompson zelf ook enkele solo platen uit, waarvan ‘Henry The Human Fly’ (1972) de eerste was. In 1981 scheiden Linda en Richard en een jaar later stopten ze ook als duo. Thompson ging verder als solo artiest en kreeg pas in 1991 erkenning voor zijn werk tijdens de release van ‘Rumor And Sigh’. Het leverde hem een Grammy nominatie op en de single I Feel So Good werd een kleine hit.

Thompson wordt veelal gezien als een inventief en technisch zeer begaafde gitarist en een songwriter van het kaliber Bob Dylan. Het is dan ook niet zo gek dat verschillende muzikanten zijn liedjes coverden en hij aardig wat awards en onderscheidingen in ontvangst mocht nemen. In 1997 kreeg hij de Orville H. Gibson Award voor beste akoestische gitaarspeler en voor zijn verdienste als liedjesschrijver ontving hij een Ivor Novello Award. In 2006 kreeg hij ook nog eens een Lifetime Achievement Award van BBC Radio en in begin 2011 werd hij benoemd door Koningin Elisabeth II tot Officer of the Order of the Britisch Empire (OBE) (de Britse ridderorde) voor zijn verdiensten in de muziek. In de zomer van datzelfde jaar ontving hij zelfs een eredoctoraat aan de universiteit van Aberdeen. Geen misselijke prestaties dus.

Inmiddels zijn we, met de nieuwste release ‘13 Rivers’, negentien studioalbums verder. Al heeft Thompson nog veel meer platen op zijn naam staan, maar dat zijn live albums, soundtracks en akoestische bewerkingen van al eerder opgenomen werk.
’13 Rivers’ bestaat uit dertien nieuwe en eigen geschreven liedjes. Richard wilde er dit keer volledig zijn eigen stempel op drukken door de plaat zelf te produceren en geheel analoog op te nemen. Dat het analoog is, is duidelijk te horen aan het veel diepere en warmere geluid, maar ook aan de krachtige en vette drumsound en de natuurlijk klinkende gitaarpartijen. Bovendien hoor je alle instrumenten perfect los van elkaar. Het maakt de luisterervaring intenser.
Er is overduidelijk veel zorg besteed aan de productie, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Ook Thompsons goede songwriter skills komen hierdoor sterk naar voren. Er zit veel gelaagdheid en diversiteit in de songs en de zang- en melodielijnen zitten erg goed in elkaar. De afwisselende mix tussen roots,folk, blues en rock maakt het ook nog eens heel interessant. Daarnaast is de inmiddels negenenzestig jarige singer-songwriter opvallend goed bij stem. Hij heeft een fijn warm Brits geluid met een Schotse tongval van z’n vaders kant en weet met die stem nog steeds te raken.

Hoewel Thompson bekend staat om zijn uitstekende gitaarspel, is er op ’13 Rivers’ niet per se een  hoofdrol weggelegd voor de gitaar. Natuurlijk is deze wel duidelijk aanwezig, niet alleen in de vorm van een akoestische gitaar zoals we de laatste jaren gewend zijn van Thompson, maar ook zijn elektrische gitaar is weer helemaal terug. Fans van zijn iets stevigere en elektrische werk kunnen dus hun hart ophalen. Vooral de eerste drie nummers The Storm Won’t Come, The Rattle Within en Her Love Was Meant For Me, zijn daar goede voorbeelden van. Hoewel het intense The Dog In You toch ook wel zeer lekkere (slow) blues gitaarlicks bevat.
De belangrijkste rol is echter weggelegd voor drummer Michael Jerome, die met zijn percussie echt het album draagt. Het lijkt wel alsof de liedjes om de percussie heen gebouwd zijn. De fijne, sterke en groovende basloopjes van bassist Taras Prodaniuk geven de plaat nog meer body. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Trying en Do All These Tears Belong To You?. Het geheel wordt daarnaast mooi ingekleurd door Thompsons gitaarspel en mooie zangstem en door tweede gitarist Rob Eichman. Samen zorgen de heren ervoor dat ’13 Rivers’ een sterke en overtuigende plaat is die je alleen maar meer gaat waarderen met iedere luisterbeurt.


Tracklist:
01. The Storm Won’t Come
02. The Rattle Within
03. Her Love Was Meant For Me
04. Bones of Gilead
05. The Dog In You
06. Trying
07. Do All These Tears Belong To You?
08. My Rock, My Rope
09. You Can’t Reach Me
10. O Cinderella
11. No Matter
12. Pride
13. Shaking The Gates

Website: Richard Thompson