Humble Pie – Official Bootleg: Box Set Volume 1
Format: 3 CD’s / Label: HNE Recordings Ltd.
Releasedatum: 28 april 2017

 Tekst: Peter Marinus

Humble Pie is wat mij betreft één van de meest onderschatte bands uit de rock geschiedenis. Wat was dit een waanzinnige band! En wat had zanger Steve Marriott een enorm soulvolle strot! De energie die van deze band afspatte was gigantisch.
Het is goed dat er nu weer een “nieuwe” release van deze band uitgekomen is. De geluidskwaliteit van deze 3 cd’s laat zwaar te wensen over. Je kan dat verwachten van bootleg opnames maar het blijft toch eeuwig zonde dat je niet optimaal kan genieten van deze high energy band.
De opnames werden gemaakt met de bezetting Steve Marriott op zang en gitaar, Clem Clempson op gitaar, Jerry Shirley op drums en Greg Ridley op bas. Wat mij betreft de beste bezetting die Humble Pie heeft gehad.

De eerste cd bevat opnames uit 1972 uit Chicago. Op deze schijf verzuipt het gitaargeluid enigszins in het totaalgeluid en dat is jammer want wat je wel hoort bewijst dat Marriott en Clempson alle twee beesten van gitaristen waren. Ondanks de matige geluidskwaliteit blijft de kolossale stem van Marriott boven alles uit tetteren en krijg je toch een beeld van de power die Humble Pie had.
De lekkerste nummers op deze schijf zijn de power versie van het Eddie Cochran nummer C’Mon Everybody dat getransformeerd is tot een rauwe boogie. Ook de Stones klassieker Honky Tonk Women krijgt de Humble Pie bewerking en verandert in een rauwe, bluesy en funky song met een uitzinnige energie.
In de slowblues I Wonder stuwen Marriott en Clempson elkaar tot grote hoogten op. De Ashford & Simspon compositie I Don’t Need No Doctor werd een rauw rockende Humble Pie klassieker.

De tweede cd bevat opnames van een concert in Tokyo uit 1973. Hier lijkt het concert vanuit het publiek opgenomen te zijn. En dat doet de geluidskwaliteit zeker geen goed. Steve Marriott komt hier nauwelijks boven de geluidsbrij uit.
Humble Pie maakte in die periode gebruik van een drietal achtergrondzangeressen waaronder Clydie King. Hierdoor werd het geluid nog meer funky en soulvol. Goed te horen in de Ray Charles klassieker I Believe To My Soul en de cover van het Staples Singers nummer Oh La-De-Da. Natuurlijk ontbreekt de Pie klassieker 30 Days In The Hole hier ook niet.

De laatse schijf is in Engeland opgenomen in 1974.
Verrassend genoeg opent Humble Pie hier met de Small Faces klassieker Whatcha Gonna Do About It, die een snoeiharde uitvoering krijgt.
Evenals de andere twee schijven is het geluid matig.

Deze cd box kan ik alleen aanraden aan de echte die-hard Humble Pie fans, die graag door de geluidsbrij heen willen prikken.

Tracklist:

CD 1
Arie Crown Theatre, Chicago, 22nd September 1972
01. Introduction
02. Up Our Sleeve
03. C’Mon Everybody
04. Honky Tonk Women
05. I Wonder
06. Hallelujah (I Love Her So)
07. I Don’t Need No Doctor
08. Hot ‘N’ Nasty
09. Four Day Creep

CD 2:
Shibuya Kokaido, Tokyo, 16th May 1973
01. Up Our Sleeve
02. Tokyo Jam
03. C’Mon Everybody
04. Honky Tonk Women
05. Steve’s Little Jam
06. I Believe To My Soul
07. 30 Days In The Hole
08. Road Runner
09. Hallelujah (I Love Her So)
10. I Don’t Need No Doctor
11. Hot ‘N’ Nasty
12. Oh La-De-Da

CD 3:
Charleton Athletic Football Ground, 18th May 1974
01. Introduction
02. Whatcha Gonna Do About It
03. Thunderbox
04. Sweet Peace And Time
05. 30 Days In The Hole
06. Let Me Be Your Lovemaker
07. C’Mon Everybdy – I Want A Little Girl
08. I Don’t Need No Doctor
: Rainbow Theatre, London 6th June 1974
09. Thunderbox
10. 30 Days In The Hole
11. Sweet Peace And Time
12. C’Mon Everybody

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Humble_Pie


Ook op Blues Magazine ...