Humble Pie – Joint Effort
Format: CD – LP / Label: Cleopatra Records
Releasedatum: 8 februari 2019

Tekst: Joop van Rossem

Nee, beste mensen, Humble Pie is niet uit haar as verrezen; kan ook niet omdat enkele leden niet meer onder ons zijn. Is dit dan een verzamelaartje ? Ook dat niet. ‘Joint Effort’ is een album dat in 1974/1975 zou hebben moeten uitkomen, maar door de platenmaatschappij werd afgeschoten.

Voor de jongere lezers een geschiedenislesje. Humble Pie werd in 1969 opgezet door Steve Marriott (ex-Small Faces) en Peter Frampton (ex-The Herd, de band van het fabelachtige From The Underworld). Deze twee mannen gingen in zee met bassist/zanger Greg Ridley (ex-Spooky Tooth) en drummer Jerry Shirley. Die samenwerking leverde diverse succesvolle albums op, vooral ‘As Safe As Yesterday’ (32 in Engeland), ‘Smokin’ ‘(20 in Engeland, 6 in Amerika) en ‘Eat It’ (34 in Engeland, 13 in Amerika). Op de planken was Humble Pie een absolute sensatie; u kunt er zich van overtuigen op het livealbum ‘Performance: Rockin’ The Fillmore’, in Amerika goed voor een gouden plaat. In ons land deden de lp’s van de heren hoegenaamd niks, maar eerste single  Natural Born Bugie werd bij ons wel een dikke top 10-hit.

Op het moment dat de opnames voor ‘Joint Effort’ startten, had Frampton de band reeds verlaten en was Clem Clempson zijn opvolger. Marriott zou richting Stones verkassen maar door de belangstelling uit de Verenigde Staten keerde hij op zijn schreden terug. Dit verloren gewaande album telt tien songs, waarvan drie covers. De muziek van Humble Pie is altijd een explosieve mix van rock, blues en soul geweest, maar op dit album is het soulgehalte opvallend groot, onder meer door covers uit de soulhoek zoals James Browns Think en Betty Wrights  Let Me Be Your Lovemaker.
Daarentegen krijgt The Beatles’ Rain een echte slepende, typische Humble Pie-rock behandeling. In dezelfde stijl, later geadopteerd door The Black Crowes, komen Snakes And Ladders, Good Thing en het wat kalmere A Minute Of Your Time voorbij.
Niet hun beste maar wel een leuke aanvulling op het oeuvre van deze prima rockband!


Tracklist:
01. Think
02. This Ol’ World
03. Midnight Of My Life
04. Let Me Be Your Lovemaker
05. Rain
06. Snakes And Ladders
07. Good Thing
08. A Minute Of Your Time
09. Charlene
10. Think 2

Website: Humble Pie


Ook op Blues Magazine ...