Eric Bibb Troubadour LIVE with Staffan Astner

Eric Bibb – Troubadour LIVE with Staffan Astner

Format: CD / Label: Dixiefrog / Release: 31 maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Alsof de goede man gezellig in je huiskamer even een privéconcertje voor je geeft op een lome zonnige dag. Warm, ontspannen en het gevoel dat je zelf in de club zit waar de cd is opgenomen, zo klinkt Troubadour LIVE van Eric Bibb. Een heerlijke, gloedvolle live cd waarop Bibb een smakelijk brouwsel van blues, soul, jazz en country aan de luisteraar voorschotelt.

Troubadour LIVE is een registratie van een liveoptreden, opgenomen op 9 december in Katalin And All That Jazz in Uppsala, Zweden. Bibb (1951, USA) heeft jarenlang in Zweden gewoond en is goede vrienden met de eigenaar van Katalin.

Op deze release wordt hij bijgestaan door Staffan Astner (1961, Zweden) op elektrisch gitaar en op een paar nummers door het gospeltrio PSALM4. Het werkt vrijwel allemaal prachtig. Het gospeltrio PSALM4 bieden in de nummers New World Comin’ Through en Thanks For The Joy  een mooi tegenwicht aan het spel van Bibb, terwijl de bijdrage van Astner op elektrisch gitaar de nummers een extra laag meegeven.

Ik ben altijd bang dat een elektrisch gitaar te overheersend is en de akoestisch gitaar overstemt, maar daar is hier geen sprake van. Vanaf het eerste nummer samen – New Home – versterken beide gitaren elkaar juist. Bibb vanuit de blues- en soulhoek; Astner meer vanuit de jazzhoek. Bibb heeft een erg fijne, relaxte en indrukwekkende manier van gitaarspelen, terwijl Astner een wat meer nerveuze stijl heeft. En zoals gezegd; het vult elkaar prima aan. Op Troubadour geeft Bibb het swingende tempo aan terwijl Astner de accenten legt een paar mooie jazzakkoorden.

For You is zuivere gospelblues. Het nummer begint ‘ klein’  met alleen Bibb op gitaar maar zingt zich halverwege naar een climax met de vocale inbreng van Paris Renita om daarna fluisterend te eindigen. 

Niet alle nummers op de cd vind ik even sterk. In Connected overschreeuwt Bibb zich in zijn gospeluithalen; de subtiliteit van dit nummer – dat overigens prachtig begint – is daarmee weg.
Maar toch, de ontspannen sfeer ademt de hele release door. De ode aan B.B. king – het nummer  Tell Riley – begint met een valse start maar wordt weer opnieuw ingezet. Niets afkappen tijdens de naproductie maar gewoon op de plaat laten staan.

Op de release staat ook het live-extraatje People Get Ready van Curtis Mayfield, opgenomen in Parijs op 4 juni 2010 met een volledige band. Het is een uitbundige versie waarbij de jubelende gitaar van Bibb de vreugde in de tekst ondersteunt. Een swingende en waardige afsluiter van deze warme cd.

1. Katalin’s Introduction
2. The Cape 
3. Introducing Staffan Astner   
4. New Home   
5. Troubadour    
6. Shavin’ Talk    
7. Walkin’ Blues Again    
8. Tell Riley   
9. Connected    
10. New World Comin’ Through   
11. Thanks For The Joy    
12. For You    
13. People get ready / Get onboard

Website artiest: www.ericbibb.com


Ook op Blues Magazine ...