Foto Blues historie: Post-war blues Eddie Taylor

Eddie Taylor (1923 – 1985)
Samengesteld door Hans Ros

Eddie Taylor was een Amerikaanse elektrische bluesgitarist en zanger. Edward Taylor werd geboren in Benoit, Mississippi en leerde zichzelf gitaar spelen. Hij bracht zijn vroege jaren door met spelen op locaties rond Leland, Mississippi, waar hij zijn vriend Jimmy Reed leerde gitaar spelen.

Met een gitaarstijl die diep geworteld is in de Mississippi Delta-traditie, verhuisde Taylor in 1949 naar Chicago, Illinois. Eddie Taylor heeft nooit het sterrendom van sommige van zijn tijdgenoten in de Chicago-bluesscene bereikt, hij was toch een integraal onderdeel van dat tijdperk. Hij wordt vooral genoteerd als begeleider voor Jimmy Reed maar hij werkte ook voor John Lee Hooker, Big Walter Horton, Sam Lay en anderen.

Earwig Music Company nam hem op met Kansas City Red en Big John Wrencher voor het album Original Chicago Blues. Hij werkte later samen met Earring George Mayweather en ze namen samen verschillende nummers op, waaronder “You Always Have a Home” en “Don’t Knock at My Door”. Taylor’s zoon Eddie Taylor Jr. was een bluesgitarist in Chicago, zijn stiefzoon Larry Taylor is een bluesdrummer en zanger en zijn dochter Demetria is een blueszangeres. Taylor’s vrouw, Vera, was de nicht van de bluesmannen Eddie “Guitar” Burns en Jimmy Burns. Van het album Big Town Playboy zijn de nummers “Moon Is Rising”, “Bad Boy” en “Look Over Yonders Wall.

Taylor stierf op eerste kerstdag in 1985 in Chicago, op 62-jarige leeftijd en werd begraven op de Restvale-begraafplaats in Alsip, Illinois. Hij werd postuum opgenomen in de Blues Hall of Fame in 1987.

Eddie Taylor - " Bad Boy " LIVE

 
Wil je meer luisteren van Eddie Taylor, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...