15E BERGS BLUESFESTIVAL
KAI STRAUSS, LITTLE STEVE & THE BIG BEAT EN MEER

Vrijdag 18 oktober 2024
Gebouw-T, Bergen op Zoom
Info + Tickets

Stichting Live@Zoom organiseert het 15e Bergs Bluesfestival in Gebouw-T met een prachtige line-up: Kai Strauss, Little Steve & the Big Beat en Cleanhead & Barefoot.

Kai Strauss (concertfoto)

Kai Strauss Band

De tijd dat Europese artiesten simpelweg Noord-Amerikaanse producties imiteerden zijn al lang voorbij. Of je er nu spijt van hebt of niet, de blues is mondiaal gegaan en wordt verdedigd door muzikanten die de herinnering aan de blues levend houden en er – voor de beste onder hen – de extra ziel aan geven die hem speciaal maakt. De Duitse zanger-gitarist Kai Strauss behoort tot deze elite. Strauss is niet alleen een overtuigende zanger met een warm timbre, maar bovenal een ervaren gitarist met rijke en romige frasering, wiens felle maar gedisciplineerde spel niet ontaardt in vulkanische cascades van noten. Kai Strauss is al meer dan 25 jaar een blijvende aanwezigheid in de Europese blues scene. Vanaf zijn professionele start in 1995, toen hij samenwerkte met de in Texas geboren zanger Memo Gonzalez, tot aan zijn succesvolle carrière als soloartiest, heeft Strauss bewezen een gitarist en zanger te zijn met kracht en originaliteit. Meerdere German Blues Awards bevestigen zijn relevantie als bandleider, maar hij is ook een veelgevraagd sideman en trad de afgelopen jaren op met Amerikaanse grootheden als Jimmy Johnson, Mike Wheeler en Grammy-genomineerde Lurrie Bell. Met “Night Shift” heeft Kai Strauss inmiddels zijn zevende album uitgebracht, en hij slaagt er opnieuw in om de bluesroots met elementen van zijn eigen soort funk en soul te verweven tot een opwindend eigentijds geluid. De songs van Strauss hebben aan urgentie en relevantie gewonnen en behandelen soms serieuzere onderwerpen, zoals in het gespierde groovende “Stand Strong Together” of de soul-blues “Bad Loser”. Hoewel Strauss duidelijk de grammatica van de oude blues meesters heeft geleerd, is zijn gitaarwerk geenszins een ‘paint-by-numbers blues’. Uitgevoerd met zijn eigen unieke stem, plaatst Kai zijn gitaarlicks met energie en glans als een Zuid-Amerikaanse strafschopnemer. En als zelfs de Amerikaanse blues magnaat Bruce Iglauer (Alligator Records) Strauss prijst als een muzikant “die alles heeft”, weet je dat talloze club- en festivaloptredens hun vruchten hebben afgeworpen. De blues is altijd een moeilijk terrein geweest om te veroveren, maar Kai Strauss is goed op weg om precies dat te doen.

Little Steve & the Big Beat

Little Steve & the Big Beat zetten het podium in vuur en vlam met hun opwindende Rhythm & Blues muziek met hun originele nummers, verschroeiende gitaar- en saxofoonsolo’s, indrukwekkende zang, terwijl de ritmesectie een grote groove neerlegt die onmogelijk te weerstaan is, waardoor het publiek in hun handen klapt en met hun voeten tikt. Hoewel ze een eerbetoon zijn aan de traditie, imiteren Little Steve & the Big Beat niet alleen – ze maken een heel eigen geluid in dit expressieve muziekgenre. Little Steve & the Big Beat hebben op podia gestaan op festivals en clubs in binnen- en buitenland, zoals Blues Peer (BE), De Zwarte Cross (NL), Breda Jazz Festival (NL), Seven Nights to Blues (FR), Nuit Du Blues (FR) en North Sea Jazz Club (NL), naast vele anderen. De band bestaat uit Steven van der Nat op zang en gitaar, Martijn van Toor op tenorsaxofoon, Evert Hoedt op baritonsaxofoon, Bird Stevens op bas en Jody van Ooijen op drums.

Cleanhead & Barefoot

Cleanhead & Barefoot brengen een aanstekelijke en akoestische mix van muziekstijlen uit Amerika. Het repertoire varieert van Blues uit de ‘Windy City’ Chicago tot Cajun & TexMex van de zuidelijke staten Louisiana en Texas. Dit duo gaat tijdens hun muzikale reis bovendien regelmatig door tijdzones. Hierbij bewerken de muzikanten blues-songs van Robert Johnson ( 30’er jaren ) , Zydeco-repertoire van Clifton Chenier en geven ze diverse zestiger jaren hits een Cajun-sfeer.
Cleanhead & Barefoot hebben – met de aansprekende combinatie van twee stemmen, gitaar en accordeon – reeds een indrukwekkende staat van dienst. Optredens werden verzorgd van Amsterdam tot Barcelona, tijdens festivals, kroegentochten en feesten. Hierbij kreeg accordeonist-zanger Michael Breukers zijn bijnaam ‘Barefoot’ toen bleek dat hij – bij dreigende oververhitting – het liefst zijn schoenen uittrekt en blootsvoets verder speelt. Samen met gitarist-zanger Cleanhead John Zwetsloot staat hij garant voor een afwisselend optreden vol swingende americana.


Ook op Blues Magazine ...