Tekst: André Wittebroek

Release: November 2022
Label: Eigen release door Ralf Schusdziarra en Bear-Family Records. (bestellen zie eind review)

Na minder dan een jaar sinds de release van het prachtige debuutalbum “Hands On The Blues” (zie recensie) is er nu de opvolger “Back For More Blues”. Door het grote succes van het debuutalbum was het plan er een vervolg aan te geven snel gemaakt. Dit album is eind mei 2022 in slechts twee dagen opgenomen in studio Mühle der Freundschaft in de buurt van Osnabrück. Het album bevat vier covers, de eerste vier nummers, en zeven originele stukken van de muzikanten. Vergeleken met het vorige album zijn er een paar kleine wijzingen in de line-up. Toetsenist Nico Dreier was verhinderd , hij was op toer met The Bluesanovas als support voor Eric Clapton. Hij werd vervangen door Paul Jobson en Marion Wade. Verder is Michael van Merwyk van de partij op zang en slidegitaar. Hij verzorgde ook het artwork van de cd.

Men opent in New Orleans stijl met het swingende She’s Into Something van Carl Wright met zang en helder, puntig gitaarspel van Kai Strauss. Het lekkere pianospel zoals bij deze muziekstijl hoort (Dr John!) is er natuurlijk. Het nummer begint uptempo, het middenstuk is rustiger en het gaat weer terug naar uptempo. Roger C. Wade doet de zang met zijn ietwat gruizige stem en bespeelt de mondharp in de fijne honky tonk shuffle I’m In Love With You Baby. Dan volgt de werkelijk schitterende slowblues Cut Of My Right Arm. Echt een topnummer met echogitaar in de begeleiding, ritmesectie to the point en prachtige zang. De ingetogen gitaarsolo met die begeleiding is af. The real blues. Alleen dit langste nummer van het album is de aanschaf al waard!! Het prima door Paul Jobson gezongen en met Michael van Merwyk op slidegitaar Somekind Of Wonderful is niet echt passend op dit bluesalbum. Goed gespeeld maar hier niet echt op zijn plek. Verder gaat het in rock and roll stijl met Hold On en een hoofdrol voor de mondharp en zang van Roger. Mooie stem en fijne groove met prima solo van Kai. Lekkere vette boogie blues komt aan bod in Miss Mollie’s Boogie Woogie Flu. De kortste song van de cd Your Lies is meer rock and roll en wordt gezongen door Michael en hij bespeelt hier de resonator gitaar. Een typisch Kai Strauss nummer is de shuffle Friend Of Foe met zijn kenmerkende stem en gitaarspel; puntig en fel. De pianosolo van Paul Jobson is top. Het instrumentale Building Bridges is een up-tempo shuffle met mooi vloeiend basspel van Ralf Schusdziarra en drums van Alex Lex en slidegitaar, een heerlijk nummer. Het voorlaatste nummer Seven Sisters is een door Kai Strauss gezongen slowblues en bevat veel gitaarwerk van Kai en slide van Michael. Het album sluit af met de instrumentale opwekkende boogie woogie A Stitch in Time; mondharp, piano, gitaar, bas en drums; het komt hier prima samen. Een waardig eind van weer een heel mooi album.

Conclusie:
Met dit tweede album Back For More Blues hebben Magic Fingers & The Wizards Of Blues een waardige opvolger van hun eerste Hands Of The Blues gemaakt. Weer een top bluesalbum, alleen Somekind Of Wonderful had niet gehoeven.

Line-up:
Kai Strauss: zang, gitaar
Michael van Merwyk: zang, gitaar
Roger C. Wade: zang, mondharp
Marion Wade: piano, orgel
Paul Jobson: zang, piano, orgel
Ralf “Magic Fingers” Schusdziarra: bas
Alex Lex: drums

Tracks:
01: She’s into something
02: I’m in love with you baby
03: Cut of my right arm
04: Somekind of wonderful
05: On hold
06: Miss Molly’s boogie woogie flu
07:Your lies
08: Friend of foe
09: Building bridges
10: Seven sisters
11: A stitch in time

Kontakt en bestellen album:
ralf.schusdziarra@bass-seminar.com
www.bear-family.com

(P.s: Na de release van het debuutalbum was er veel vraag of deze gelegenheidsband voor een live-optreden te boeken is. De bandchemie is zo goed dat men dat graag wil. Belangstellenden kunnen zich melden via email Ralf hierboven).


Ook op Blues Magazine ...