Samantha Martin & Delta Sugar The Reckless One

Samantha Martin & Delta Sugar – The Reckless One

Label: Gypsy Soul Records
Datum Release: 20 November 2020
Te verkrijgen bij Bol.com

Ze had al een enorme reeks aan optredens achter de rug en ook de nodige studio-uren op haar naam maar bij de redactie van Blues Magazine werd ‘Send The Nightingale’ voor het gemak gezien als debuut van Samantha Martin & Delta Sugar. Het album uit 2015 was dan ook het eerste volwaardige resultaat van haar samenwerking met de muzikale begeleiders van Delta Sugar. De gospel- en bluesklanken die dit gezelschap hierop produceerde kwamen hard en gevoelig binnen. Opvallend was niet alleen de hartverscheurende emotie waarmee de jonge zangeres indruk maakte maar muzikaal gezien stond het eveneens als een huis, of beter gezegd ‘heilig huis’ want op ‘Send The Nightingale’ werd de luisteraar als het ware meegenomen naar een kerkdienst voor de gospel-blues. Eveneens overtuigend was het vervolg van drie jaar later. Op ‘Run To Me’ werd voornamelijk terug gegrepen op de hoogtijdagen van de Memphis Soul. Zou je bijna vergeten dat deze omvangrijke band, de basis wordt namelijk gevormd door maar liefst zeven muzikanten, niet afkomstig is uit een van de zuidelijke staten van de USA maar uit Canada. Het roots-virus blijkt nog steeds niet te zijn uitgewerkt. Op het onlangs verschenen ‘The Reckless One’ wordt met het grootste gemak doorgepakt en blijkt bovenstaande niet op toeval te berusten. Sinds 20 november is het derde album van Samantha Martin & The Delta Sugar verkrijgbaar.

Tekst: Jeroen Bakker

Het is in een prachtige kleurrijke verpakking gegoten. De cover, maar ook de inlay, van ‘The Reckless One’ wordt gesierd door kunstwerken van de Canadese visual artist David Krovblit. De artiest gebruikt oude afbeeldingen uit boeken en tijdschriften die hij combineert met zijn eigen foto’s en vervolgens op inventieve wijze assembleert waarbij hij gebruik maakt van diverse materialen om daarmee een extra dimensie toe te voegen. In zijn werk keert dikwijls het contrast terug van een dromerige belevingswereld en keiharde realiteit. Het kleurrijke kunstwerk dat hier is gebruikt heet ‘Honey Lips- Paradise Grenade’, een uitbundig gedecoreerde handgranaat, en ook hier zijn de nodige glitters en gouden letters toegevoegd. De combinatie van oude en nieuwe methoden zijn eveneens terug te vinden in de muziek van Samantha Martin & The Delta Sugar. Diverse vintage stijlen en moderne elementen vormen namelijk een eigentijds klankenpalet waarin de nostalgie weliswaar de basis vormt maar waar nergens een gedateerd gevoel bekruipt. De vocale orkaan die al sinds enige jaren in Canada rond doolde is klaarblijkelijk nog lang niet uitgeraasd.

Martin beschikt over een krachtig stemgeluid waarmee zij de blijde boodschap ‘Love Is All Around You’ verkondigt. Een beter begin kun je niet wensen. Zoals zovelen verkeerde ook deze zangeres plotseling in een krankzinnige situatie en samen met haar muzikanten werd al snel gekeken wat de beste manier was om hier doorheen te komen. Zowel voor de uitvoerende artiesten alsmede voor de luisteraar, blijkt de muziek maar weer het beste medicijn te zijn.

De strakke, soulvolle begeleiding waarin een voorname rol is weggelegd voor de blazers, orgel en achtergrondzangeressen, heeft een positieve, opwekkende en stuwende uitwerking zoals ook in ‘Don’t Have To Be’ te horen is, twee voorbeelden van de elf zelfgeschreven composities die er op het album te beluisteren zijn. De enige geleende track is er een van Bob Dylan, afkomstig van het vijfenveertig jaar geleden verschenen ‘Blood On The Tracks’, dat Dylan schreef in een onstuimige periode en waarin zijn relatie in zwaar weer verkeerde. Zo bijtend als Dylan kinkt Martin niet maar ze blijkt uitstekend raad te weten met deze prachtige blues-song van de meester. Het is voorzien van een heerlijk funky sausje. Ze gooit er een dusdanig flinke dosis emotie en intensiteit in dat je het gevoel krijgt dat ze het zelf heeft meegemaakt. Uiteraard is de liefde een steeds terugkerend onderwerp, het begeren, de teleurstellingen die het met zich meebrengt maar ook het gelukzalige gevoel dat er soms bij komt kijken. Het wordt allemaal op een nogal directe manier maar zoals we eerder bij haar konden horen, altijd op een gevoelige wijze vertolkt. In ‘Loving You Is Easy’, dat al na een eerste beluistering blijft hangen, toont de zangeres nog maar eens over wat een enorm bereik zij beschikt, iets dat we vaker terug horen zoals in de meeslepende soulballads ‘One Heartbreak’ en ‘I’ve Got A Feeling’. Het is allemaal even indrukwekkend. Je moet het maar durven om met het wilde ‘Pass Me By’ een eigentijdse variant van ‘River Deep, Mountain High’ neer te zetten.Wanneer de laatste tonen van de afsluiter ‘Who Do You’ klinken lijkt het alsof de storm nu pas echt geluwd is. Een goed moment om even bij te komen want ook de beluistering van ‘The Reckless One’ is een nogal intensieve belevenis.

De lockdown-periode is naar alle waarschijnlijkheid het juiste moment geweest voor Samantha Martin om haar diepste gevoelens te uiten en deze vervolgens te delen middels dit nieuwe album. Het is bovendien zondermeer een juiste beslissing geweest om het, voorzien van deze bijzondere geschenkverpakking, in deze tijd van het jaar uit te brengen. En nu maar hopen dat de concertreeks snel weer in Europa hervat kan worden want dat dit live enorm gaat knallen staat ontegenzeggelijk vast.

Samantha Martin & Delta Sugar – ‘Loving You Is Easy’ Video

Samantha Martin & Delta Sugar - Loving You is Easy - Official Music Video

 

Samantha Martin & Delta Sugar – The Reckless One

TRACK LISTING

1. Love Is All Around – 3:28 (S. Martin, J. Chisholm)
2. Don’t Have to Be – 2:57 (S. Martin, A. Beer, Colacino, A. Warner)
3. Meet Me in the Morning – 3:34 (Bob Dylan)
4. Loving You Is Easy – 4:25 (S. Martin)
5. One Heartbreak – 3:36 (S. Martin, R. Yildizdogan)
6. I’ve Got a Feeling – 5:16 (S. Martin, C. Chaffey)
7. Sacrifice – 2:59 (S. Martin, J. Chisholm)
8. So I Always Know – 3:54 (S. Martin, P. Reddick)
9. Pass Me By – 3:20 (S. Martin, C. Chaffey)
10. Better to Have Never – 4:01 (S. Martin)
11. All That I Am – 2:56 (S. Martin, C. Chaffey)
12. Who Do You – 3:07 (S. Martin, C. Chaffey)

Samantha Martin Online : https://samanthamartinmusic.com/


Ook op Blues Magazine ...