SAMANTHA MARTIN & DELTA SUGAR INTERVIEW
SAMANTHA MARTIN & DELTA SUGAR // Photography: Paul Wright

SAMANTHA MARTIN & DELTA SUGAR INTERVIEW

Op dit moment is het ruim een jaar geleden dat de voorbereidingen voor ‘The Reckless One’ in volle gang waren. Het beloofde een goed jaar te worden voor Samantha Martin & Delta Sugar en de agenda voor 2020 begon als het ware vanzelf vol te lopen met optredens in diverse landen. Niet vreemd aangezien de band onder leiding van de charismatische frontvrouw zich al enige tijd kan beroepen op een geweldige live-reputatie. Zo werden al eerder de hoog gespannen verwachtingen voor het optreden tijdens Moulin Blues 2019 ruimschoots ingelost en werden er het jaar daarvoor hoge ogen gegooid op het International Blues Challenge Festival in Memphis. Een ietsje te weinig authentiek bluesgeluid was er wellicht de oorzaak van dat de finales daar werden misgelopen maar inmiddels is overduidelijk gebleken dat het geluid van dit gezelschap uit Toronto veel meer omvat dan blues alleen. Het nieuwe album is daar het bewijs van en heeft aan alle twijfels, voor zover die er nog waren, een einde gemaakt. Sterker nog, We kunnen ‘The Reckless One’ met gemak tot één van de sterkste releases rekenen die er in dit ronduit merkwaardige en zeker ook onvergetelijke afgelopen jaar is verschenen. De zangeres met het unieke stemgeluid maakte vanuit Toronto, Ontario graag even tijd om met Blues Magazine de laatste stand van zaken door te nemen.

Tekst: Jeroen Bakker

Zoals zovelen kijkt ook Samantha Martin verwachtingsvol uit naar 2021. Toch wil zij niet spreken van een verloren jaar. “Wij waren in het najaar van 2019 al in een ver gevorderd stadium wat het nieuwe album betreft en wanneer alles volgens plan zou verlopen kon ‘The Reckless One’ afgelopen mei gepresenteerd worden. In plaats daarvan hebben we gebruik gemaakt van de lockdown door nog eens extra aandacht te besteden aan de gemixte opnamen om er op die manier voor te zorgen dat we echt helemaal tevreden konden zijn over het eindresultaat. We hebben die extra tijd heel goed kunnen benutten en omdat we de release van het album toen toch niet met live-shows konden ondersteunen was dit een prettige bijkomstigheid in een bizarre periode”. Het jaar is door de bandleden bovendien goed gebruikt om alle belevenissen tot dusver eens rustig te overzien. “Het werd hoog tijd voor reflectie en de broodnodige rust. Het zijn voor ons allemaal bijzonder drukke jaren geweest waarin alles altijd volledig in het teken stond van Samantha Martin & Delta Sugar. Ik ben gaan tuinieren en heb eindelijk ook eens alle boeken gelezen die ik nog had liggen. Ook heb ik de afgelopen zomer heel veel kunnen zwemmen en dat was werkelijk superfijn. Was normaal gesproken nooit mogelijk geweest.”

Samantha Martin & Delta Sugar Live - "All Night Long"

 

Nadat de batterij weer genoeg was opgeladen besloot de band om een nieuwe datum vast te leggen waarop het album kon worden uitgebracht. Besloten werd om dit bijzondere feit te vieren met een show die live gevolgd kon worden via internet. Het optreden dat onlangs plaatsvond in Belleville, eveneens in Ontario, zou een onvergetelijke gebeurtenis blijken voor Martin. “Ik heb nog nooit iets van een dergelijke omvang georganiseerd. Je hebt geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Er waren enorm veel mensen bij betrokken om dit allemaal mogelijk te maken. Zo werd er alles uit de kast gehaald om een podium te ontwerpen waar alle twaalf muzikanten ruimte genoeg kregen om hun dingen te doen. Daarnaast waren er nog zeven mensen aanwezig, inclusief een fotograaf, om de band te ondersteunen voor, tijdens en na de show. Verder waren er nog tien mensen van de venue aanwezig. De dag zelf was als een emotional rollercoaster. Tegen het einde van het optreden barste ik bijna in tranen uit. Dat was het moment dat ik mij realiseerde hoezeer ik van de live-optredens houd en ik plotseling besefte dat het best nog eens lang kon gaan duren voordat de volgende gelegenheid zich zal aandienen. Toen we naar huis reden was ik bijna oververmoeid. Waarschijnlijk ook vanwege het feit dat mijn uithoudingsvermogen aanzienlijk was afgenomen gedurende de tijd dat we niet speelden.”

Bij het opnemen van het nieuwe album is getracht om de energie vast te leggen zoals die er tijdens de optredens ook altijd aanwezig is. “Het komt er in ons geval op neer dat het geluid meer doorleefd klinkt en dat er minder nadruk is gelegd op de perfectie of het foutloos musiceren. I Was sitting in the emotion of each song, dat is waar het volgens mij om gaat.” Het is een belangrijke kwaliteit van de zangeres die vooral bekend staat vanwege haar gepassioneerde werkwijze op het podium. “Die emotie is er niet zomaar. Kijk, ik haal mijn inspiratie uit persoonlijke dingen die ik in mijn muziek verwerk. In vrijwel iedere track zit er een verhaal achter. Het is niet altijd makkelijk om daar steeds weer bij stil te staan omdat ik veel dingen anders gedaan zou hebben wanneer ik de kans had gekregen. Ik probeer dus ook niet te veel terug te kijken maar richt mij liever op de toekomst”.

De geweldige uitvoering van Bob Dylan’s ‘Meet Me In The Morning’ op ‘The Reckless One’ lijkt daarom nogal opmerkelijk maar de verklaring om zich deze keer eens aan het werk van de grote meester te wagen is eenvoudig: “We hadden nog studio-tijd over omdat het allemaal zo voorspoedig verliep en besloten om dit samen te spelen en te kijken hoe dat zou uitpakken. Voor ieder van ons is deze bluestrack van Dylan al lang bekend en geliefd maar we hadden het nog nooit gezamenlijk gespeeld. Iedereen heeft er heel veel plezier aan beleefd en aangezien we het resultaat meer dan geslaagd vonden is er voor gekozen om deze op het album toe te voegen. Of Dylan er zelf kennis van heeft genomen weet ik niet maar wij hebben een bedrag moeten betalen om dit te mogen doen dus er is in ieder geval iemand in zijn omgeving die het bestaan kent van deze versie.”

De compositie is afkomstig van het album ‘Blood On The Tracks’ dat in 1975 werd uitgebracht. De invloeden die veelal zijn terug te horen in de muziek van Martin en haar Delta Sugar zijn dikwijls van nog langer geleden. Vooral de Memphis Soul, het Stax-geluid maar ook het oude materiaal van Mavis Staples en Tina Turner zijn belangrijke inspiratiebronnen gebleken. “Ik probeer mij tijdens het schrijven niet te laten beïnvloeden door welke artiest dan ook maar dat deze artiesten een rol spelen in mijn leven als muzikante lijkt mij duidelijk. Tegenwoordig luister ik vaker naar ‘actuele muziek’ van acts als Black Pumas, Curtis Harding, Marcus King, Lady Wray en Anderson Paak”.

Niet alleen muziek maar ook de moderne kunst is van belang gebleken bij de totstandkoming van ‘The Reckless One’. Zo is het bijzonder kleurrijke hoesontwerp afkomstig van Dave Krovblit, een zeer getalenteerde kunstenaar die bekend staat vanwege zijn spraakmakende ontwerpen. “Via een kennis ben ik ooit aan hem voorgesteld en sindsdien bewonder ik zijn kunst. Vooral de juxtapositie, dus het contrast maar ook de overeenkomsten, in zijn kunst spreekt mij enorm aan. In ‘Honey Lips – Paradise Grenade’ zie je dit heel goed terug. Ik wilde dit heel graag als hoesontwerp gebruiken. In plaats van een bandfoto of iets met mijzelf, zoals dat meestal gebruikelijk is, op de cover, werd het dus dit prachtige ‘ei’ of ‘granaat’. Breekbaar, explosief, fragiel, veelzijdig, kleurrijk… Het zit er allemaal in en je kunt het zien als een soort opsomming van verschillende eigenschappen die bij mij passen als persoon die je bovendien ook terug hoort in onze muziek. Handle with care zeg maar.”

Het is geen verrassing te moeten vernemen dat Samantha Martin er heel erg naar uitkijkt om weer onze kant op te komen om de nieuwe muziek live te laten horen. Vooralsnog zal het contact beperkt blijven tot de middelen die de sociale media bieden. Ook in Canada zijn veel muzikanten in de problemen gekomen. Afgezien van de financiële consequenties zijn ook de emotionele gevolgen duidelijk merkbaar. “Je ziet om je heen de wanhoop ernstige vormen aannemen. Ik heb ook regelmatig momenten dat ik het allemaal niet meer zie zitten maar over het algemeen sla ik mij er aardig doorheen en ik heb bovendien genoeg ondersteuning en liefde van mijn naasten. De Canadese overheid is zo vriendelijk om maandelijks een bedrag over te maken waar ik mijn boodschapjes voor in huis kan halen en rekeningen kan betalen die nog zijn blijven liggen uit de tijd voor de pandemie.”

Regelmatig biedt Facebook de mogelijkheid voor een ‘meet & greet’ met Samantha. Prima mogelijkheid dus om haar even te groeten en een hart onder de riem te steken.

Samantha Martin & Delta Sugar Online : www.samanthamartin.ca


Ook op Blues Magazine ...