Rozedale – Live At Wood Stock Guitares

Format: digital
Label: Baladins Tours Productions
Release: Januari 2021

Rozedale is een Franse bluesrock band die in 2016 werd opgericht door zangeres Amandyn Roses en gitarist Charlie Fabert. Deze laatste werd bekend als gitarist van Fred Chapelier, Paul Cox en Janet Robin. De muziek van Rozedale is een mix van traditionele en moderne invloeden van rock en bluesrock, die op het podium nog aan kracht wint. De band was nog maar net opgericht en toch speelde Rozedale in 2017 al op een aantal festivals in Frankrijk. In 2016 verscheen hun eerste EP ‘Before The Storm’, met daarop vijf songs. Het was een limited edition en de driehonderd EP’s waren al zo goed als uitverkocht voor de officiële release datum. Op 26 mei 2017 verscheen hun debuutalbum ‘Long Way To Go‘ en de releaseparty was in The New Morning in Parijs. In Frankrijk waren alle recensies over dit album lovend. Vijf van de negen songs werden geschreven door Charlie Fabert en ook in de vier andere songs heeft hij zijn aandeel. Op 9 november 2018 verscheen de opvolger ‘Wide Awake‘, met daarop met daarop tien songs. De meeste nummers werden geschreven door gitarist Charlie Fabert, sommige alleen, andere in samenwerking met Amandyn Roses, Paul Cox, Celia Wilson of Larry Telford. Omdat de vraag van de fans naar een live album zo groot werd, besliste Rozedale begin 2021 om de fans een digitaal live album te geven waar ze om vroegen. Het album ‘Live At Wood Stock Guitares’ bevat tien songs en werd live opgenomen op één van Rozedale’s favoriete locaties, namelijk de legendarische Wood Stock Guitares in Ensisheim, Frankrijk op 10 december 2020.

Tekst: Walter Vanheuckelom i.s.m. ConcertMonkey.be

De Franse band begint hun concert met de verschroeiende rocker ‘Racing At The Wheel’. Drummer Denis Palatin en bassist Pili Tempo zorgen voor een uitstekende rock groove en gitarist Charlie Fabert bewijst meteen al het goeds wat over hem gezegd wordt. Hij haalt in deze ‘Racing At The Wheel’ uit met vlijmscherp snarenwerk op zijn Cort Cr sixstring en drukt meteen zijn stempel op deze rocker. Thibaud Lecluse is constant en uitdrukkelijk aanwezig met wervelend toetsenwerk en zangeres Amandyn Roses geeft de song met haar krachtige en volle stem de juiste vocale touch. Het ritme vertraagt voor het schitterende, meer dan zeven minuten durende, ‘Smoking Gun’. Met dit nummer gaat Rozedale meer de blues weg op. In het eerste instrumentale gedeelte krijgen we een kort en genietbaar duel tussen gitarist Charlie en toetsenist Thibaud. Even later trekt Charlie alle registers open en haalt hij verschroeiend uit op zijn sixstring. Het resultaat is een lange, gevarieerde en weergaloze snarensolo. Drummer Denis Palatin neemt met strak slagwerk de intro van ‘Soul Possesion’ voor zijn rekening. Er zit in deze soulvolle song, ook nog voldoende funk, blues en rock en deze mix zorgt er voor dat ‘Soul Possesion’ een uitstekende song is. Met haar goede en krachtige stem zingt Amandyn Roses het nummer met veel overtuiging. Ook hier haalt gitarist en songwriter Charlie Fabert uit een verschroeiende gitaarsolo op zijn Cort gitaar. De ritmesectie, met drummer Denis Palatin en bassist Pili Tempo, zorgen voor een heerlijke groove en met een korte solo spelen beide heren zich ook even in de schijnwerpers. Met die korte solo rollen ze de rode loper uit voor Charlie Fabert die nogmaals imponeert met een fantastische en splijtende gitaar solo. De Fransman beheerst zijn instrument tot in de puntjes en laat horen dat hij een meer dan uitstekende gitarist is.

Het ritme vertraagt voor de meeslepende midtempo rocker ‘Dance With The Devil’. Deze ietwat donkere song heeft een sterk refrein en de uitstekende scheurende gitaarsolo van Charlie gaat door merg en been. Na de indrukwekkende snarensolo van Fabert vertraagt het ritme. Amandyn herneemt met het refrein, dat gekruid wordt met subtiel en gevoelvol pianowerk van Thibaud Lecluse en de prachtige stemmen van de backing zangeressen. Drummer Denis Palatin neemt met tromgeroffel de intro van de soulvolle bluesrock shuffle ‘The Sun Won’t Rise Today’ voor zijn rekening. Net als in de vorige nummers pakt Charlie Fabert ook hier weer uit met imposant snarenwerk op zijn sixstring. In ‘The Sun Won’t Rise Today’ vinden we veel vintage invloeden terug uit de jaren zeventig. ‘Another Tough Tomorrow’ is een nieuw nummer, dat nog niet werd uitgebracht. Deze epische en mooi opgebouwde song wordt met veel passie en emotie gezongen door Amandyn Roses. De zangeres levert hier misschien wel de beste vocale prestatie van het gehele concert. Thibaut Lecluse weet zijn piano klanken op een heerlijke wijze doorheen Amandyn’s woorden te weven. Dan volgt met ‘Long Way To Go’, de titeltrack van het debuutalbum van Rozedale. Het is een stuwende en pompende blues shuffle. Drummer Denis Palatin en bassist Pili Tempo zorgen voor een swingende groove en Charlie Fabert etaleert nogmaals zijn klasse met vlijmscherp snarenwerk op zijn sixstring. De veelzijdige Amandyn Roses zingt het nummer relaxed en met zeer veel stijl. Een andere parel op dit live album is de meeslepende en melodieuze bluesballade ‘Drifting’. Charlie trekt het nummer op gang met één van die fantastische riffs van hem. Hij blijft de ganse song kwistig rondstrooien met uitstekende gitaarriffs. Zangeres en frontvrouw Amandyn weet zich weer perfect in het lied in te leven en zingt ‘Drifting’ met veel emotie in haar stem. Instrumentaal speelt toetsenist Thibaud Lecluse zich in de kijker met een korte gevoelvolle solo en even later is het de beurt aan Charlie Fabert. Hij legt zoveel gevoel en emotie in zijn snarenspel dat mijn nekharen rechtop komen te staan.

Het strakke slagwerk van Denis en de beukende baslijn van Pili zorgen voor de heerlijke groove van de midtempo rocker ‘When Evil Sets It Sights On You’. De drumsolo van Denis en de twee uitstekende melodieuze gitaarsolo’s van Charlie geven het nummer nog meer cachet. Als bonusnummer krijgen we ook nog een fantastische versie van ‘The Kind Of Man You Are’, dat live werd opgenomen op het prestigieuze Jazz à Vienne Festival in Frankrijk in 2019. Rozedale speelde daar een bijna veertien minuten durende versie van deze epische ballade. De krachtige stem van Amandyn komt volledig tot haar recht in deze sterke ballade, waarin Charlie Fabert weer kwistig rondstrooit met uitstekende en vlijmscherpe gitaar riffs. In zijn weergaloze snarensolo etaleert de Fransman nogmaals dat hij een subliem gitarist is, die een band naar een hoger niveau kan tillen. Toetsenist Thibaut Lecluse draagt de melodie met zijn warme orgelklanken. Op het moment dat iedereen denkt dat het nummer ten einde is, neemt Charlie een andere gitaar en breit hij op zijn sixstring nog een fenomenaal en minutenlang instrumentaal stuk aan ‘The Kind Of Man You Are’. Rozedale heeft het beste voor op het einde bewaard, want ‘The Kind Of Man You Are’ is zonder twijfel het beste nummer van dit uitstekend live album. ‘Live At Wood Stock Guitares’ is alleen digitaal verkrijgbaar en kan gedownload worden op de veelgebruikte platforms. ‘Live At Wood Stock Guitares’ is een prima live album dat ik iedereen kan aanbevelen.

Tracks:
01 – Racing At The Wheel (Live)
02 – Smoking Gun (Live)
03 – Soul Possession (Live)
04 – Dance With The Devil (Live)
05 – The Sun Won’t Rise Today (Live)
06 – Another Tough Tomorrow (Live)
07 – Long Way To Go (Live)
08 – Drifting (Live)
09 – When Evil Sets Its Sights On You (Live)
10 – The Kind Of Man You Are (Live At Jazz A Vienne) Bonus Track

Amandyn Roses – Zang
Charlie Fabert – Gitaar
Pili Tempo – Bas
Denis Palatin – Drums
Thibaud Lecluse – Keyboards

Rozedale Online : https://www.rozedale.com/


Ook op Blues Magazine ...