Foto Blues historie: Post-war blues deel 26 Clarence "Gatemouth" Brown

Clarence “Gatemouth” Brown (1924 – 2005)
Samengesteld door Hans Ros

Clarence “Gatemouth” Brown was een Amerikaanse bluesgitarist die ook andere instrumenten en muziekstijlen beheerste. Naast gitaar speelde hij ook viool, mondharmonica, piano, mandoline, altviool en drums. Naast de blues was hij ook thuis in jazz, bluegrass, zydeco, cajun en calypso. Gatemouth Brown omschreef zijn muziek als “American music, Texas style”. Hij beïnvloedde muzikanten zo divers als Albert Collins, Frank Zappa, Lonnie Brooks, Eric Clapton en Joe Louis Walker.

Brown begon zijn muzikale carrière als drummer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn carrière kreeg een boost, toen hij in 1947 een concert van T-Bone Walker bijwoonde in Don Robey’s Bronze Peacock Houston nachtclub. Walker werd ziek en Brown pakte zijn gitaar en schreef en speelde snel Gatemouth Boogie, tot grote vreugde van het publiek. Dit resulteerde in tours in het zuiden en zuidwesten van de Verenigde Staten en een platencontract bij Peacock Records.

Eind jaren zestig trok hij zich echter terug uit de muziekbusiness, verhuisde naar New Mexico en werkte als adjunct-sheriff. In de jaren tachtig werd Brown weer populair in de Verenigde Staten. Hij had gemiddeld 250 tot 300 optredens per jaar. In 1983 ontving hij een Grammy voor het album Alright Again! met o.a. “I Feel Alright Again”, “Alligator Boogaloo” en “Dollar Got The Blues” en werd genomineerd voor nog eens vijf.

In 1999 werd Clarence Gatemouth Brown ingewijd in de Blues Hall of Fame. In september 2004 werd bij Brown longkanker vastgesteld. Hij had al emfyseem en hartaandoeningen en hij en zijn artsen besloten af te zien van behandeling voor de kanker. Dit had grote invloed op zijn muzikale carrière. Zijn huis in Slidell, Louisiana werd in augustus 2005 verwoest door de orkaan Katrina. Vóór de storm was hij geëvacueerd naar zijn geboorteplaats Orange, Texas. Hij stierf daar op 10 september 2005 in het appartement van een achternicht.

Brown is begraven op het Hollywood Cemetery in Orange. Overstromingen veroorzaakt door orkaan Ike in september 2008 beschadigden zijn graf. Zijn kist was een van de tientallen die uit hun begraafplaatsen dreef. Zijn graf is sindsdien opgeknapt en werd ter ere van hem een grafsteen opgericht. Een marker ter ere van Brown werd geplaatst door de Texas Historical Commission naast de vlaggenmast op het Hollywood Forever Cemetery.

Canned Heat - Clarence Gatemouth Brown - Live at Montreux

Wil je meer luisteren van Clarence “Gatemouth” Brown , check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...