Walter Trout - The OutsiderWalter Trout is al weer zo’n veertig jaar actief in de muziek business. Hij speelde o.a. voor John Lee Hooker, in John Mayall’s Bluesbreakers band en in Canned Heat. In het jaar 1989 startte Walter zijn solocarrière, tourde de hele wereld over en bracht al acht studio-cd’s uit en daarnaast ook nog wat live albums. Terug op het oude nest Provogue nu dus de negende studioplaat, The Outsider! Voor de productie tekende John Porter (o.a. bekend van B.B. King en Buddy Guy).

“The Outsider” is geïnspireerd door Walter’s eigen gevoelens, ervaringen en observaties en bevat allemaal eigen composities, behalve het nummer ‘The Outsider’ dat hij samen schreef met Rick Knapp. Zeker in het openingsnummer ‘Welcome To The Human Race’ hebben we in veel opzichten het verhaal van Walter’s leven te pakken. “The Outsider” gaat er eigenlijk om dat rockmensen van Walter zeggen dat hij te veel blues is om een rocker te zijn, terwijl de bluesmensen vinden dat hij te veel rocker is om een bluesman te zijn.
Trout’s backing band voor “The Outsider” zijn drummer Kenny Aronoff van John Mellencamp’s band, bassist Hutch Hutchinson, en pianist Jon Clearly met een beetje hulp van keyboardists Skip Edwards en Samuel Avila, alsmede een bijzonder gastoptreden van harp kapitein Jason Ricci.

“The Outsider” is wederom weer een top album van Walter Trout met heerlijke blues en swingende rock, geweldig gitaarwerk en sterk gezongen.

Hoogtepunten: ‘All My Life’ en ‘Welcome To The Human Race’

Wat BluesMagazine.nl betreft een aanrader!!

Walter Trout – The Outsider (CD)

Drager : CD, 13 tracks (totale lengte 68:37 min)
Label : Provogue (PRD 7245 2)
Release datum : mei 2008

Website Walter Trout : http://www.waltertrout.com

Tracks:
01. Welcome To The Human Race (5:56)
02. The Next Big Thing (4:28)
03. All My Life (3:59)
04. The Lovesong Of J. Alfred Bluesrock (6:13)
05. Don’t Wanna Fall (5:36)
06. Child Of Another Day (6:23)
07. Turn Your Eyes To Heaven (4:09)
08. The Restless Age (4:09)
09. Gone Too Long (5:52)
10. A Matter Of The Heart (5:42)
11. Can’t Have It All (6:07)
12. Sanjay (4:34)
13. The Outsider (5:13)

CD Recensie (ingestuurd door BluesBoy)
“Guitar Master Walter Trout Unleashes ‘The Outsider’ On Provogue Records” is de veelbelovende koptekst in een persbericht van dit label. Dit getuigt maar weer eens hoe groot Walter Trout ondertussen geworden is. Een man die al meer dan dertig jaar toert en de wereld laat meegenieten van zijn muziek. Ook een man die volgens eigen zeggen geliefd en gehaat, beschuldigd en van blaam gezuiverd is en op een presenteerblaadje aan de hele wereld tentoongesteld is. Dit alles volgens het eerste nummer ‘Welcome To The Human Race’. Een meeslepende ballad met flink wat krachtige akkoorden om de nadruk te leggen op de autobiografische tekst. Het tweede van de dertien nummers heet ‘The Next Big Thing’ en wordt ingezet met een dobro afgewisseld met een elektrische gitaar en het derde nummer ‘All My Life’ is akoestisch waardoor gelijk de toon gezet wordt voor deze schijf. Niet alleen maar power blues maar ook de gevoelige kant komt boven drijven. Zo ook met ‘Turn Your Eyes To Heaven’ en ‘A Matter Of The Heart’. Is er dan geen power blues? Jazeker hoor, geen Trout cd zonder zou je haast zeggen. Luister maar naar ‘The Love Song Of J. Alfred Bluesrock’ en “Can’t Have It All’. De laatste deed mij wel denken aan ‘Hoochie Coochie Man’ en dan met name in de uitvoering van Eric Clapton. Dit album wordt afgesloten met de power ballad en titel nummer ‘The Outsider’. Walter is en blijft een gitaar fenomeen en wordt hier bijgestaan door drummer Kenny Aronoff, bassist Hutch Hutchinson en pianist Jon Clearly evenals gast optredens van Skip Edwards en Samuel Avla op een Hammond B3 en mondharmonica virtuoos Jason Ricci. Mede hierdoor is dit een echte Walter Trout cd geworden die zeker bij de fans gretig aftrek zal vinden.


Ook op Blues Magazine ...