Fantastisch  sfeervolle  Grolsch Summersounds  NIX bluesnight in Enschede!!

Door Andre Wittebroek

Afgelopen donderdag – 5 augustus 2010 – vond weer de jaarlijkse NixBluesnight plaats op de  prachtige   locatie De Oude Markt,   hartje Enschede. De Grolsch Summersounds organiseren  elk jaar, dit jaar al voor de 7de keer,  vier   gratis toegankelijke muziekavonden, waarvan Bluesclub De Nix  de  avond met bluesbands organiseert, deze donderdag dus. De andere 3 avonden is er andere muziek variërend van klassiek tot salsa. Net zoals in voorgaande jaren   worden er maar liefst 5000 mensen verwacht!

publiek NixBluesNight Enschede

Toen wij ,  muziekvrienden Aloys Elshof ,  Rene Nijboer  en  ondergetekende , tegen achten  arriveerden   waren we direct  onder de indruk van de locatie. Een zeer gezellig plein  met  veel  cafe’s  met  volle terrassen, vanwaar men een perfect uitzicht had op het grote podium voor de grote kerk. Tussen kerk en podium het plein waar het publiek voor het podium kon staan. Gelukkig bleef het de hele avond droog zodat het geheel een zeer  aangenaam vakantiegevoel gaf.  Er hing zo’n  gezellige  mediterrane  sfeer …en wat de muziek betreft werd het zeker een heet  broeierig  avondje!

Motel  Kingz & Tee waren net met hun set begonnen. (Helaas misten we de Little Louis Band die om 18.15 uur begonnen was , ik kon  niet voor 20.00 aanwezig zijn helaas. Hopelijk zie ik ze snel ergens want  men was erg  lovend  over  hen.  De dampende, pompende blues  met een wel degelijk eigen invulling en sound ,knalde het plein over ; stevige bluesrock  uit Leerdam met  in Daniel “Double D”Derksen een uitstekend zanger,  bluesharp en frontman. Verder trok Nico de Stigter met zijn grote contrabas de aandacht evenals de , op het eerste gezicht, piepjonge drummer  Jody van Ooijen. Michuel de Jonge ondersteunde het geheel met  goed  degelijk gitaarwerk. Prima  nieuwe Nederlandse band, het volgen zeker de moeite waard. Zijn ze in de buurt dan beslist een bezoekje waard. Na afloop had ik nog een gesprek met Daniel waarin hij vertelde dat de band nooit oefent en ook nog nooit heeft geoefend! Ondergetekende  heeft dat nog nooit gehoord, een band die nooit oefent! Het gaat allemaal via email en als we bij elkaar zijn dan spelen we  vanuit het hart, het gevoel.  We putten uit ongeveer 40 nummers en doen dat op onze eigen manier, ook de meer bekende covers geven we toch een eigen invulling: we proberen geen klonen te zijn, als je dat gaat doen kun je beter stoppen want het orgineel is toch altijd de beste versie. (Wijze , ware woorden van een  echte muziekman!)  Muziek maken is een grote hobby voor ons en we proberen dat  op het podium d.m.v. groot speelplezier uit te drukken.  100% gelukt deze avond en de reacties van het publiek bevestigden het helemaal.

NixBluesNight Enschede

Na een korte ombouwpauze van  15 minuten was het de beurt aan King Mo.  Ik was zeer benieuwd naar deze band live. Hun Live CD Sweet Devil kent mijn CDspeler ongeveer uit het hoofd, zo vaak gedraaid. Een prachtige plaat, naar mijn bescheiden mening  tot nu toe de beste Nederlandse blues-cd  van het  jaar.  Voor aanvang zanger Phil B. nog even gesproken en gevraagd wat hij van de avond verwachtte.   Een groot bluesfeest! Vorig jaar stonden we  ook hier en het was geweldig . 5000 mensen enthousiast krijgen overkomt je niet elke dag! Hopelijk lukt het vanavond weer. Op mijn vraag waarom de 2de keer hier is het antwoord duidelijk; De NIX Bluesclub is de schuldige! Dat zijn zulke aardige, nonprofit bluesliefhebbers en daar spelen we  ook regelmatig. De live-cd Sweet Devil is daar ook gedeeltelijk opgenomen, we zijn vrienden geworden en het schijnt dat ze King Mo wel een goed bandje vinden…..De live CD is daar opgenomen, komt er een vervolg een live DVD ? Die is dus ook opgenomen in de NIX maar de opnames zijn niet helemaal geworden wat we ervan verwachten, geluid minder, te weinig camera’s . We weten nog niet wat we ermee gaan doen. Lag niet aan de NIX hoor!

Het optreden zelf stond als het bekende huis, wat  is  King MO een  steengoede  liveband . Het bluest, swingt, kreunt, steunt tot in de tenen. Stil zitten  op de terrassen was  er niet meer bij en op het plein was het inmiddels helemaal volgestroomd. Van het funkybluesnummer Big Leg Mama  via  de slowblues  Nobody’s business tot aan de geweldige solo van gitarist Sjors Nederhof  in Little Wing , , van het begin tot het eind: een groot bluesfeest en het publiek ging volledig met de band mee.  Na afloop schalde het –We Want More- dan ook luidkeels door de inmiddels donkere avond.

Er staan, net als van Henrik Freischlader reeds meerdere concertregistraties in www. bluesmagazine.nl vermeld  en  dit optreden was al even geweldig en door de werkelijk schitterende ambiance gedenkwaardig. Het hele optreden  recenseren is volgens mij niet nodig, in een woord; AF!

Nu we bij Freischlader zijn aangekomen: idem dito!. In het begin vond ik het geluid niet goed afgesteld. De band speelde niet op de eigen installatie en de mixer moest duidelijk even wennen. De afgelopen  zomertour in Duitsland en Zwitserland ging Martin Meinschaefer, van de opnamestudio, mee als geluidstechnicus en die werd eerst wel even gemist. Het gitaarspel  van Henrik was niet goed hoorbaar, te zacht afgesteld, en in het gesprek met Henrik na de show bleek  nog dat het  Hammondorgel  niet  goed functioneerde. Echter na het derde nummer werd het een stuk beter en kwam  de band goed over. Hier reageerde het publiek ook zeer positief, erg goed voor de band: het was immers het eerste optreden in Nederland voor zo’n groot publiek en men was best wat zenuwachtig. Bleek absoluut niet nodig: de muziek ging erin als zoete koek.  Het  leek alsof Henrik zijn show wat had aangepast aan het Nederlandse publiek: er zat meer gitaarwerk  in, het was steviger, rockiger. Kan zijn dat de nieuwe drummer Bjorn Kruger daar mee te maken heeft; hij speelt rockiger dan de vorige drummer, die meer jazzy invloeden had. . Mijn hoogtepunt van dit optreden was de wel 10 minuten durende gitaarsolo, van zeer, zeer intiem,  gevoelig tot knalhard rocken in het nummer  Have You Ever Loved  A woman,  het publiek muisstil……en dat op een festival. Kippenvel! Na de show klonken het  -We want more-en het Duitse –Zugabe- gebroederlijk door  elkaar!  Muziek verbroedert over de landsgrenzen heen, zo blijkt maar weer.

Grand Finale NixBluesNight Enschede

Na Henrik  was er dan nog De Grand Finale, een uitsmijter van jewelste. King Mo samen met Henrik en dan een half uur, precies tot 0.00.uur (langer mocht niet), stevige, swingende bluesrock zoals die gespeeld dient te worden. De gitaar duels tussen Sjors en Henrik,  de volle warme stem van Phil, het pompende orgelwerk van  Colly Fransen, de stuwende bas van Jules van Bussel en het strakke drumwerk van Henk Punter  smolt  ineen tot een broeiende, zwoel,bluesmix  die het in het begin aagegeven hete avondje vervolmaakten! Het publiek wilde nog meer maar  dat mocht niet. Tijd.

En toen werd het stil in Enschede…..maar volgend jaar ben ik er weer!

Resten mij nog de zeer welgemeende complimenten  voor  de organisatie. Perfect gewoon, geen enkele wanklank de hele avond, gratis toegankelijk, zeer vriendelijk  en enthousiast publiek en personeel, voldoende toiletten buiten en  ook nog prima weer.

Chris Wobben en Jan van Eck van Bluesclub De NIX : klassewerk hoor en ik zal jullie club spoedig eens bezoeken, jullie hebben zeker verstand en van goede muziek en van organiseren.

Iedereen die meegewerkt heeft  aan  deze prachtige avond:  BEDANKT!!


Ook op Blues Magazine ...