Love and Peace Festival Fehmarn

5 september 2020 – Fehrmarn, Duitsland

Love and Peace Festival Fehmarn

Tekst: Arthur ter Avest // Foto’s: Gerhard Harder. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Woodstock is natuurlijk de moeder aller festivals en na enkele kleine aanlopen was het jaar 1970 het jaar dat in Europa ‚de kurk van de fles‘ ging. Het Isle of Wight festival spande de kroon, gevolgd door het Holland Pop Festival in Kralingen en dan het Love and Peace festival op Fehmarn (www.fehmarnfestivalgroup.com). Dit jaar is het 50 jaar geleden dat deze festivals plaatsvonden en geplande festiviteiten om dit te vieren bleven onder de ‚Corona-dop‘, behalve op Fehmarn, waar met inachtname van alle beperkende maatregelen een klein festivalletje mocht plaatsvinden om met name te gedenken, dat Jimi Hendrix hier zijn laatste officiële optreden speelde. Op de plek waar het podium 50 jaar geleden stond, staat een mooie gedenksteen voor Jimi (zie foto onderaan verslag), een `bedevaartsplek`.

Fehmarn-Festival-1970 // Photography (c) Gerhard Harder
Fehmarn Festival 1970 // Photography (c) Gerhard Harder

In totaal zijn 300 mensen toegelaten onder vrije hemel en waren er regelingen afgesproken. Dit laatste kwam niet zo goed tot z’n recht, ondanks regelmatige maningen door de organisatie en vriendelijk doch direkt ingrijpen van de mensen van de security.

Kozmic Blue

Tussen 16 en 21 (22) uur traden 3 bands in de volgende volgorde op: Kozmic Blue, Joost de Lange Band en Jimmy Cornett & the dead men. De band Kozmic Blue is geformeerd rond de zangeres Maggie Mackenthun en heeft voor deze gelegenheid een set met Janis Joplin en Jimi Hendrix songs gespeeld. Haar flamboyante en energieke uitstraling, een strot uit schuurpapier en een stampende en stomende band maakten dat dit de sfeer direkt ten goede kwam, wat een opening!

Joost de Lange Band

De Joost de Lange Band is uit geheel ander hout gesneden: stevige bluesrock van dit al langer samenspelende powertrio (Joost de Lange gitaar en zang), Ramses Donvil (drums) en Mitchell Goor (basgitaar). In 2019 heeft deze band haar cd `Lonesome Wolf` (https://www.bluesmagazine.nl/recensie-joost-de-lange-band-lonesome-wolf/) uitgebracht en ook 2020 zou in het teken staan deze cd te promoten. Dit optreden op Fehmarn was hun tweede, voor de gelegenheid zijn ze teruggevraagd omdat het eerste twee jaar terug zo goed was bevallen, mooi toch! Tijdens de soundcheck speelde de band BB Kings `The Thrill Is Gone` met Yngwie Malmsteen solocapriolen op de gitaar, wat al tot een daverend applaus leidde van de 300 toeschouwers. De officiële set werd geopend met het overbekende `Dust My Broom` en daarna afgewisseld met stukken van de cd `Lonesome Wolf`, `Million Miles Away` van Rory Gallagher en klassiekers van Jimi Hendrix (All Along The Watchtower, Voodoo Chile en Hey Joe). De klasse van deze band straalde eraf en het feit dat ze een half jaar stil hebben gezeten, maakte dat ze er vol in gingen. Heerlijk.

Jimmy Cornett & the dead men

Jimmy Cornett & the dead men is een rocking, rolling, boogie-ing, sliding, bluesing en grooving band uit Hamburg (D). Op festivals doen zij het met deze mix altijd goed, ze hebben een grote fanschare die meereist en van ieder concert een feestje maakt. Als organisator kun je dus eigenlijk niets verkeerd doen, wanneer je deze band boekt en zo was het op Fehmarn ook. Hun optreden op de Rother Bluestage 2019 is vastgelegd op cd en dit jaar is hun nieuwe album `Northern Lights`verschenen.

Al met al hebben we met deze dag een mooie viering/ herdenking van 50 jaar Fehmarn Love and Peace / Jimi Hendrix mogen genieten. Het weer speelde mee, de bands waren top en de sfeer was gemoedelijk…

Het festival 50 jaar geleden, had een behoorlijk weerbarstig verloop: ondanks een in aanzet goede organisatie werd het overlopen, heeft een motorbende zich met geweld doorgezet en de `security`-rol op zich genomen en speelde met name het weer niet mee. Het stormde en regende, het was koud en een aantal aangekondigde bands konden door de opgelopen vertraging niet (meer) spelen. Dat Jimi Hendrix hier zijn laatste optreden speelde (op een jamsessie in London na) maakt dat het festival een legendarische status heeft.

In de Koppelkerk in Bredevoort vindt van 05 september tot 11 oktober de tentoonstelling `50 Years Hendrix In Heaven` plaats, geopend op vrijdag, zaterdag en zondag en reserveren verplicht www.koppelkerk.nl .

Love and Peace Festival Fehmarn

Joost de Lange Band

Jimmy Cornett & the dead men

Jimmy Cornett & the dead men

Kozmic Blue

gedenksteen voor Jimi Hendrix


Ook op Blues Magazine ...