JAVA | WEBSTER
22 mei 2024
Paard van Troje Den Haag

Concertfoto: Erwin Java en Sean Webster

Ingestuurd verslag met tekst en foto’s van Dé Hogeweg

‘Leeft de blues nog een beetje in Den Haag?’ Na de instrumentale opening en het stevig rockende Fire on my wheels was er tijd voor een praatje. Goede vraag van Erwin Java. De zaal was weliswaar niet tot de nok toe gevuld, maar de true blueslovers uit de regio waren er bij. 
Tijdens het wachten op de eerste noten begroetten oude (school)vrienden, kroegmaten en bandleden elkaar, maar gelukkig waren er ook genoeg jongeren, die zeker niet kwamen om aan de bar door de muziek heen te praten. Hoezo is bluesmuziek alleen voor 55-plussers? Not!
De zaal was benieuwd hoe deze twee bluesvrienden samen klinken en aan de reacties uit de zaal te horen wilde het publiek dat ze daar zo snel mogelijk mee door zouden gaan. Misschien weten Java en Webster niet dat het ‘typisch Haagse humor’ is om heel snel SPELEN!│SPEULUH! te roepen. Het is niet persoonlijk bedoeld, mannen.


Vervolgens stelde Java de band voor. Heel goed om dat eens aan het begin van een optreden te doen.
Bas: Guus Strijbosch
Toetsen: Bas Mulder
Drums: Pandu Windartono (deze verving vaste drummer Marcel Wolthof, die met de band van Douwe Bob moest optreden)
Sean Webster: gitaar en zang
Erwin Java: gitaar

Concertfoto: Erwin Java en Sean Webster

Wat daarna volgde was een aantrekkelijk mix van ballads en uptempo nummers van het album JAVA│WEBSTER. Gelukkig werkte de band niet braaf het album af, maar werden paar nummers in een andere volgorde dan ze op de cd staan gespeeld, vier all time favorites van hun helden toegevoegd en werd alleen Out of my mind geskipt. 
De Nederlands│Engelse aankondigingen werden doorspekt met luchtigheden als dat de pizza bij de Griek vooraf wat zout was (water!) en de geijkte grap dat het nummer over een verbroken relatie niet autobiografisch was (Webster).
Dit betrof het langst uitgesponnen nummer Hey woman (when are you gonna make me feel like a man again) dat in een prachtige uitvoering met huilende (Java) en jankende (Webster) gitaardialogen bijna 10 minuten duurde. De twee zo naast elkaar bezig te zien deed denken aan The Duelling Banjo’s uit Deliverance, maar dan in een ander genre.
De ritmesectie stond wat bescheiden tegen het achterdoek opgesteld, maar toch kreeg elk bandlid zijn solo. Bij Going down viel de funky bas van Strijbosch goed in de smaak. Mulder droeg sprankelende intro’s en orgelversieringen bij en Windartono hield het bluesschip kaarsrecht op koers.

Het album is geschreven en geproduceerd door Erwin Java en Sean Webster in eigen beheer. 
Erwin Java is meer dan bekend van onder andere White Honey, Herman Brood & The Wild Romance, King of the World en maar liefst 25 jaar van Cuby & the Blizzards. Hij won de Dutch Blues award voor Beste Nederlandse Bluesgitarist 2013. Met Herman Brood en Cuby & the Blizzards heeft Java vaak in het Paard opgetreden. De laatste keer overigens was 8 jaar geleden met King of the World.
De stem van Sean Webster (komt uit Sheffield, woont sinds 2014 in Giethoorn, was in 2021 finalist bij de talentenjacht We want more) herken je uit duizenden en zijn melodieuze gitaarstijl vult die van Java goed aan. Dit samenwerkingsverband is ontstaan nadat de twee een muzikale klik ontdekten tijdens het werken aan de theatervoorstelling The sound of the Blues & Americana.
Java vertelde over de coronaperiode die volgde, waarin ze zich alvast – voor daarna – nuttig maakten door nummers te schrijven. Het was moeilijk om niet te kunnen optreden, want zoals Java zei: Wat je speelt moet je vanuit je eigen gevoel spelen, voor elke muziekstijl gaat het uiteindelijk om het gevoel waarmee het wordt vertolkt.

Concertfoto: Erwin Java en Sean Webster

Bij het aankondigen van het laatste nummer liet Java de zaal weten dat er best nog een toegift in zou zitten ‘als jullie straks een beetje je best doen’ en blikte hij vooruit op de rest van zijn/hun speelseizoen. Goed nieuws voor 070: in augustus komt Java alweer terug en dan met het Cuby repertoire.

Na de twee toegiften waren Java en Webster niet te beroerd om zelf achter de merchandise tafel te gaan staan. De handel wisselde vlot van eigenaar en zo was het antwoord op Java’s eerste vraag wel duidelijk: ‘Ja, de blues is nog altijd alive and kicking in Den Haag.’

Setlist JAVA│WEBSTER

1. Webster’s playground (instr.)
2. Fire on my wheels
3. Coming home to the blues
4. Desert ground
5. River of tears (Eric Clapton)
6. Get out of town
7. Hey woman
8. World stood still
9. Take your time
10. Going down (Freddie King)
11. Road goes on forever

Toegiften

12. Stop messing round (Fleedwood Mac – Peter Green)
13. Crossroads (Robert Johnson + The Cream)

Concertfoto: Erwin Java en Sean Webster


Ook op Blues Magazine ...