De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic Blues Albums: John Mayall – Bluesbreakers with Eric Clapton

11 – John Mayall – Bluesbreakers with Eric Clapton
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Bluesbreakers with Eric Clapton” is het debuutalbum van John Mayall & the Bluesbreakers, uitgebracht in 1966. Dit album wordt vaak beschouwd als een mijlpaal in de bluesmuziek, vooral vanwege de bijdrage van Eric Clapton, die destijds bekend stond als een van de beste gitaristen van Groot-Brittannië.

Op het album staan verschillende bluesnummers, waarvan sommige covers en andere originele composities zijn. Het album opent met “All Your Love”, een dynamische blues-nummer met een indrukwekkende gitaarsolo van Clapton. Een ander hoogtepunt van het album is de cover van “Hide Away” van Freddie King, waarop Clapton weer schittert met zijn kenmerkende gitaarwerk.

Een ander opmerkelijk nummer op het album is de cover van “It Ain’t Right”, van Walter Jacobs (ook bekend als “Little Walter”). Dit nummer laat de harmonica-vaardigheden van Mayall zien, terwijl Clapton de leadgitaar voor zijn rekening neemt.

Een van de meest bekende nummers van het album is ongetwijfeld “Have You Heard”. Dit nummer begint langzaam met een melancholische introductie, waarna het explosief uitbarst in een energieke bluesrock. De combinatie van Mayalls zang en piano en Claptons gitaarspel maken dit nummer een klassieker.

Andere opmerkelijke nummers op het album zijn “Ramblin’ On My Mind” (een cover van Robert Johnson) en “Steppin’ Out”. Deze nummers tonen de ware impact van Clapton’s gitaarspel, evenals het vermogen van Mayall om de blues over te brengen.

“Bluesbreakers with Eric Clapton” wordt vaak geprezen vanwege de baanbrekende en invloedrijke stijl van Clapton op de gitaar. Het was een van de eerste albums waarop hij zijn kenmerkende ‘smooth’ bluesgeluid ontwikkelde. Het album had ook een enorme invloed op latere generaties blues- en rockgitaristen.

Kortom, het album “Bluesbreakers with Eric Clapton” is een essentieel stuk in de geschiedenis van de blues en rockmuziek. Het laat de talenten van zowel John Mayall als Eric Clapton zien en bevat enkele van de meest invloedrijke bluesnummers aller tijden.

John Mayall Feat. Eric Clapton - All Your Love

Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...