Foto Ten Songs: Het derde album van het duo-project LONE

Lone – Ten Songs
Format: CD – LP
Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 3 juni 2019

Twee sterkhouders van de Nederlandse popmuziek, Ferdinand Bakker en Michel van Dijk (beiden ex-Alquin), markeren hun zoektocht naar een spannende geluidsmix en eigenwijze songteksten met een nieuwe cd/elpee.

Na twee episodes (1971-1976 en 2003-2011) van de Nederlandse topband Alquin begonnen multi-instrumentalist/producer Ferdinand Bakker en zanger/tekstschrijver Michel van Dijk in 2012 aan een nieuw ongewis avontuur.

1)Onder de naam LONE kwam in 2013 hun eerste, gelijknamige cd uit. Achteraf gezien en ondanks de lovende kritieken en vele vier sterren-recensies die de plaat opleverde, realiseert Ferdinand Bakker zich nu dat deze plaat min of meer ‘een overgangsproduct’ is geweest.

“Michel en ik begonnen in 2012 met nummers schrijven, eerlijk gezegd met in het achterhoofd dat het wellicht toch nog een Alquin-project zou kunnen worden. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Dat boek is gewoon dicht. Maar het gaf ons wel zoveel meer vrijheid om te componeren. Vanuit de muzikale voorkeuren puur van ons twee, zonder rekening te hoeven houden met arrangementen voor een grote, vaste band.”

2)Het tweede album View From the Bridge (2017) klonk bluesier dan de vroegere progrock. Bij een opsomming van invloeden somt het duo de namen op van Otis Redding en Marvin Gaye, de Louisiana-moerassound van Dr John en Allen Toussaint, de ritmiek van Little Feat. Maar ook jazz en klassieke Europese muziek. Michel van Dijk: “We hebben in ons leven zoveel muziek opgezogen. Toen ik van m’n zesde tot m’n twaalfde jaar in Amerika woonde, luisterde ik met open mond naar Jailhouse Rock van Elvis. Als een spons knijpen we nu al die invloeden uit en maken er eigen muziek van.”

3)De nieuwe plaat Ten Songs (cd én elpee) van het LONE-duo is wat heftiger, wat crunchier dan de voorgangers. Ferdinand Bakker: “het klinkt wat minder gezellig, is meer een afspiegeling van deze tijd. In de voorbereiding luister ik naar moderne beats, en de toestand van de wereld blijft een inspiratiebron, al is het ook weer geen politiek project.

Michel van Dijk: “De verschillen tussen de albums blijken steeds tamelijk groot. De gitaarpartijen van Ferdinand zijn nu prominenter, mijn stem klinkt vaak lager. En Ferdinand heeft zichzelf overtroffen met zijn compositie Faith, wat mij betreft één van de hoogtepunten van de plaat.”

Ferdinand Bakker: “Ons tweegesprek wordt steeds gelaagder.” Michel van Dijk: “Ook de visualisatie krijgt steeds meer de vorm die bij ons past. Dat geldt voor de schilderijen van Jan Lamens, het hoesontwerp van Manouk van Eesteren en de fotografie van Lonneke Stulen.”

Muziekverleden
Michel van Dijk: Begon op z’n 15e met bands als The Mads, Les Baroques, later Ekseption, Groep Amsterdam, Brainbox en Alquin, Gerritsen & Van Dijk, Klaassen en Van Dijk en diverse andere groepen.

Ferdinand Bakker: Begon op z’n 16e bij The Interpreters. Via een uitstapje in de jazz stond hij aan de basis van Alquin, The Meteors en Red Cinder. Hij is nu al zo’n 30 jaar componist en producer, en heeft zijn eigen ParkStudio in Amsterdam.

Tracks:
01. Move On
02. I`m Not Like That
03. My Ruby`s Gone
04. Where Have All The Good Women Gone
05. What Are We Gonna Do About It
06. Can`t Go back
07. Fragile, Don`t Break
08. Poor man`s Son
09. Lucky Man
10. Faith

Website: Lone Project


Ook op Blues Magazine ...