SpringBlues Festival
met Lapdog Bluesband, Wolf Mail, King Mo, Mariëlla Tirotto & The Blues Federation
5 april 2010
Cultuurpodium Estrado, Harderwijk

Door Gerrit Harmsen

Wie nog steeds wil beweren dat de blues niet meer levend is hoeft slechts te kijken naar de programmering van het voorbije paasweekend. Er was een overvolle agenda voor de blueshaas: Ridderkerk, Maastricht, Nijmegen en ja, zelfs in Harderwijk. In het schitterende Estrado vond het eerste SpringBlues Festival plaats. Estrado behoort naar mijn mening bij een van de mooiste podia van Nederland. Met een viertal bands had de organisatie een prima line-up samengesteld. De teleurstelling zal echter de overhand hebben gehad wat betreft het aantal bezoekers dat uiteindelijk de moeite had genomen om naar Estrado af te reizen…
Hoewel de organisatie alle complimenten verdient door zich consequent te houden aan het speelschema toch een tip: Start een uur of zelfs 2 uur eerder zodat iedereen weer bijtijds naar huis kan terugkeren. Zeker als er de volgende dag weer gewerkt moet worden. Verder niets dan lof voor de schitterende opzet van het festival. Op 20 november zal er een winter editie plaatsvinden in hetzelfde Estrado, hopelijk nemen dan meer mensen de moeite er naar toe te gaan en zijn er wat meer aanwezigen dan de ongeveer 70 man deze keer. Ik ben speciaal naar Harderwijk getogen voor de Australische gitarist Wolf Mail.
Mariëlla Tirotto & The Blues Federation is er helaas bij ingeschoten en dat spijt me oprecht maar ik heb ze te kort gezien om een oordeel te kunnen vellen. Collega Fons heeft echter eerder uitgebreid aandacht aan hen besteed in zijn verslag van het optreden in het Duitse Neuss (zie verslag hier).

Lapdog Bluesband
Aan de Harderwijkse band de eer om het festival te openen. Mooi dat men een lokale band de gelegenheid geeft om zijn kunsten te tonen. Men zet een degelijke set neer met covers. En hoewel de zanger en bluesharp speler zich in alle bochten wringt komt de boel maar moeilijk opgang. Als dit er al enigszins in lijkt te komen zorgt de inspiratieloze bassist dat het tempo er gelijk weer uit ligt. Halverwege de set komt er meer afwisseling tussen de trage stampblues en de wat meer up-tempo nummers. Dit doet aanwezige publiek zienderogen goed.
Met de kraker “Johnny Be Good” als afsluiter een redelijke opwarmer voor de rest van de avond.

Lapdog Bluesband

Lapdog Bluesband

Lapdog Bluesband

Wolf Mail
In het bezit van de CD “Live Blues In Red Square” kreeg ik eindelijk de gelegenheid deze gitarist live aan het werk te zien. Zoals inmiddels wel vaker blijkt lopen we in Nederland een beetje achter de feiten aan en krijgen we in een later stadium de bands te zien die in andere Europese landen al ruimschoots aan het toeren zijn geslagen, zo ook Wolf Mail. Met de ondersteuning van de uit Rusland afkomstige John Rinkevich (bas), Alex Polovinkin (drums) en Alexei Sechkin (keyboards) tracht Wolf Mail voor een afschrikwekkende lege zaal toch zijn enthousiasme over te brengen naar het publiek. Hij heeft echter wel enige tijd nodig dit voor elkaar te krijgen. Gelukkig blijk ik niet de enige die staat te genieten en vallen er sporadisch spontane kreten tussen het publiek te horen. Naast wat ouder werk krijgen we uiteraard ook songs van zijn nieuwste release te horen. Na precies een uur spelen ben ik in ieder geval blij vanuit Utrecht de moeite te hebben genomen om deze gigant live aan het werk te zien. Na afloop koop in het enige t-shirt en heb ik de illusie een collectors item te hebben.
Hieronder nog enkele data waar Wolf Mail nog te zien is:

07 april 2010 – Bluesmoose Live – Café De Comm, Groesbeek
09 april 2010 – Jazzpodium DJS, Dordrecht
10 april 2010 – De Noot, Hoogland

Wolf Mail

Wolf Mail

Wolf Mail

King Mo
En dan naar wat later het hoogte punt van de dag zou blijken te zijn, King Mo.
Na deze band 2x eerder te hebben gezien en gehoord begreep ik de superlatieven niet die hen ten deel vielen. Voor mij was het gewoon een behoorlijk goede coverband. Met hun 2de CD vers van de pers met 6 nummers van eigen hand zien we duidelijk een andere band staan.
Sjors Nederhof heb ik alijd een geweldige gitarist gevonden, gister dacht ik even, “Je hebt gitaristen en je hebt leftie’s. De band is inmiddels een geoliede bluesformatie die meer dan terecht Ribs & Blues 2010 mag openen met Pinksteren. Uiteraard staat de nieuwe CD centraal tijdens het optreden en wordt er steeds met gepaste trots naar verwezen. Vooral de eerste 3 gespeelde nummers dreunen op de geweldige manier binnen. Met een cover van Ian Siegal en Jimi Hendrix speelt men een prima set die mij al doet verheugen op het weerzien in Raalte. O ja, ik hoorde de eigenaar van een vooraanstaand bluescafé nog zeggen dat hij toch wel een foutje had gemaakt deze band de afgelopen 2 jaar over het hoofd te hebben gezien. Kan alleen maar beamen dat dit inderdaad absoluut waar is!

King Mo

King Mo


Ook op Blues Magazine ...