Foto Release: Dion - Girl friends

De afgelopen jaren waren enkele van de meest productieve van Dion wiens legendarische carrière die meerdere decennia in muziek, cultuur en bewustzijn omvat. Zijn hernieuwde en voortdurende creatieve kracht wordt onderstreept door de release van ‘Soul Force’. Het nummer is een samenwerking met Susan Tedeschi en de tweede release van Girl Friends na van “An American Hero” met Carlene Carter in oktober. Dion Girlfriends staat gepland voor release op 8 maart 2024 en is zijn derde opeenvolgende album via Keeping The Blues Alive Records, na Blues With Friends uit 2020 en Stomping Ground uit 2021. Op die twee albums, met liner notes van respectievelijk Bob Dylan en Pete Townshend, staan ​​muzikale bijdragen van onder meer Joe Bonamassa, Brian Setzer, wijlen Jeff Beck, John Hammond, Van Morrison, Joe Louis Walker, Jimmy Vivino, Billy Gibbons , Sonny Landreth, Paul Simon, Samantha Fish, Rory Block, Patti Scialfa, Bruce Springsteen, Paul Simon, Boz Scaggs, Eric Clapton, G.E. Smith, Keb’ Mo’, Marcia Ball, Mark Knopfler, Peter Frampton en Rickie Lee Jones.

 
Nu vindt Dion, muzikaal met Girl Friends, een geweldige line-up van vrouwelijke artiesten die te horen zijn op de 12 originele nummers van het album, waarvan er 11 zijn gecomponeerd door Dion en Mike Aquilina en één geschreven door Dion en wijlen Scott Kempner (The Dictators , De Del Lords). Susan Tedeschi en Carlene Carter worden vergezeld door Rory Block, Shemekia Copeland, Debbie Davis, Randi Fishenfeld, Sue Foley, Danielle Nicole, Christine Ohlman, Maggie Rose, Joanne Shaw Taylor en Valerie Tyson. Het album werd geproduceerd door Wayne Hood en Dion, die ook Blues With Friends en Stomping Ground produceerde. Girl Friends bevat liner notes van Darlene Love, die opmerkte: ‘Ik ben een grote fan sinds ik een jong meisje was. Toen ik ‘He’s a Rebel’ zong, zong ik eigenlijk over buitenstaanders zoals Dion. Ik ben vandaag een nog grotere fan. Ik probeer nog steeds zijn unieke bluesachtige boventonen na te bootsen. Ik ben blij met deze nieuwe samenwerkingen – niet alleen vrienden, maar alle vriendinnen – geweldige vrouwelijke vocalisten en muzikanten. Dit is precies wat de wereld nu nodig heeft. Deze duetten zijn meeslepend.”

Dion legt de bestaansreden van het album uit in een commentaar getiteld “The Feminine Genius” dat bij Girl Friends wordt meegeleverd. ‘Ik schrijf over mijn zorgen, en ik ken geen betere bezigheid dan de vrouwelijke soort. Een vriend van mij is filosoof, en hij heeft het vaak over ‘het vrouwelijke genie’ – het onmiskenbare verschil dat vrouwen maken en het verschil dat ze maken in de wereld. Ik ben mijn vriend dankbaar dat hij het een naam heeft gegeven, want voor mij is het altijd duidelijk geweest, maar ik heb het nooit onder woorden kunnen brengen. Hij legt verder uit dat zijn moeder de kostwinner van zijn gezin was en dat hij twee zussen had. Hij is al 60 jaar getrouwd met Susan Butterfield, van wie de naam wordt vermeld in het nummer ‘Hey Suzy’ op het album. Samen zijn zij de ouders van drie dochters die op hun beurt nog vier kleindochters voortbrachten. Hij schrijft: ‘Ik ben altijd omringd geweest door het vrouwelijke genie – ik heb er altijd van geleefd. Zelfs mijn muziek hebbe de dames een belangrijke rol gespeelt: ‘Runaround Sue’, ‘Donna the Prima Donna’, ‘Little Diane’, ‘Ruby Baby.’ Al die vrouwen, echt en ingebeeld, hebben het verschil in mijn leven gemaakt .” Hij beschrijft zijn vrouwelijke muzikale medewerkers, waaronder degenen die zich bij hem voegden op zijn vorige twee albums, evenals Darlene Love, Ronnie Spector, Cher en Patty Smyth.

Hij merkt op: ‘Ik heb gemerkt dat mannen een ander deuntje spelen als er vrouwen in de kamer zijn – en het is een ander soort jam als er vrouwen in de mix zitten. Ik weet niet waarom dit zo is, maar het is zo. Misschien strijden wij mannen, op een primitief niveau, om hun aandacht. Zoals ik al zei, ik weet niet waarom of hoe. Ik weet wel dat het betere muziek oplevert en dat we er allemaal beter van worden.” Hij besluit met een samenvatting van de visie voor Girl Friends: “Ik wilde de best mogelijke muziek. Dus schreef ik een reeks duetten voor mij en mijn ‘vriendinnen’, de vrouwen die in mijn koptelefoon wonen – de vrouwen die ervoor zorgen dat ik het volume harder zet als ze in mijn radio vallen. Ik nodigde ze uit om één voor één met mij mee te gaan, en hier zijn ze dan, jammerend op de gitaar en in de microfoon. Je hoort het vrouwelijke genie in elke groove van deze plaat, en je zult er niets van vergeten”.

 
Tracklist:
1. Soul Force (Susan Tedeschi)
2. I Aim To Please (Danielle Nicole)
3. Stop Drop And Roll (Valerie Tyson)
4. Do Ladies Get The Blues (Christine Ohlman, Debbie Davis)
5. An American Hero (Carlene Carter)
6. Don’t You Want A Man Like Me (Rory Block)
7. Sugar Daddy (Christine Ohlman)
8. Endless Highway (Randi Fishenfeld)
9. I Got Wise (Maggie Rose)
10. Hey Suzy (Sue Foley)
11. Mama Said (Shemekia Copeland)
12. Just Like That (Joanne Shaw Taylor)


Ook op Blues Magazine ...