Foto Album recensie: Dion - Girlfriends

Format: CD, Vinyl, digital
Label: KTBA records
Release: 8 maart 2024

Tekst: Jos Verhagen

Na twee eerdere succesvolle albums met vrienden, Blues with Friends en Stomping ground, heeft Dion, aka Dion Di Mucci, twaalf vriendinnen weten te strikken om met hem deze succesvolle reeks voort te zetten. Dion and Girlfriends is een verzameling van twaalf liedjes met ieder zijn eigen charme en herkenbaarheid. Dion loopt al mee vanaf de vroege jaren zestig en heeft met deze serie zijn carrière nieuwe leven ingeblazen. Dion’s stem ligt op een of andere manier altijd prettig in het gehoor, de perfect productie doet de rest. Het zou mooi zijn om dit eens live op een podium bij een te brengen, ik ben benieuwd wat een geweldig blues feest dit zou kunnen worden.

De opening “Soulforce” is het enige nummer waarin de bijdrage via de gitaar plaatsvindt, Susan Tedeshi speelt hier de hoofdrol in dit nummer met haar verfijnde gitaarspel. Een van de top nummers op dit album. Een nummer dat net zo sterk is “I am to please” met Danielle Nicolle, deze vlotte shuffle is een heerlijk duet zoals er meer op dit album staan. Op een of andere manier weet Dion sfeervolle nummers te schrijven die door zijn vriendinnen magistraal worden ingevuld en bijdraagt aan het derde album van Dion nieuwe stijl.

“Do ladies get the blues”, met gitariste Debbie Davies en zangers Christine Ohlman, die we later nog een keer terug horen op dit album, bewijzen dat de girls echt wel de blues hebben in deze bijdrage. “An American Hero” vind ik persoonlijk niet zo geslaagd, hoe urgent het onderwep ook is in de USA, maar het duet met Rory Block “Do you want a man like me” is weer zo’n pareltje. De match van de stemmen, op de akoestische gitaar ondergrond is mooi. “Sugardaddy”, het tweede nummer met Christine Ohlman, kent zo’n lekkere groove je als vanzelf gaat mee bewegen, de actuele tekst gaat over online daten. Net als op zijn vorige twee albums met vrienden weet hij steeds weer te verrassen in dit geval met Violiste Randi Fishenfeld, Op endless highway is ook hier de beat, die aangevuld met de viool je direct pakt.

Deze keuze voor Sue Foley, Shemekia Copeland en Joanne Shaw Taylor is niet verrassend het zijn onder de vrouwen toppers, zelf had ik Samantha Fish ook wel zien zitten. “Hey Suze”, volgt het idioom van dit album, de herkenbaarheid van Dion, het tempo van de nummers, Sue Foley met verfijnde gitaar. Net als bij de sterke openers van het album sluit het album sterk af met een typische soul blues duet met Shemekia Copeland in de rol van Big mama die in “Mama Said” Dion de les leest. Het geweldige slot is voor “Just like that” met Joanne Shaw Taylor, die met haar stem en gitaar spel dit nummer naar haar hand zet.

Met zijn girlfriends heeft Dion het weer voor elkaar gekregen om een toegankelijk, vlot en gevarieerd album in elkaar te sleutelen. Er zijn nog veel meer girlfriends die hij op zijn pad tegen kan komen laten we hopen dat, net als bij zijn friends, er snel een vervolg komt. Top album.

Dion - "I Aim To Please" with Danielle Nicole - Official Music Video

Tracklist:
1. Soul Force (Susan Tedeschi)
2. I Aim To Please (Danielle Nicole)
3. Stop Drop And Roll (Valerie Tyson)
4. Do Ladies Get The Blues (Christine Ohlman, Debbie Davis)
5. An American Hero (Carlene Carter)
6. Don’t You Want A Man Like Me (Rory Block)
7. Sugar Daddy (Christine Ohlman)
8. Endless Highway (Randi Fishenfeld)
9. I Got Wise (Maggie Rose)
10. Hey Suzy (Sue Foley)
11. Mama Said (Shemekia Copeland)
12. Just Like That (Joanne Shaw Taylor)


Ook op Blues Magazine ...