Foto Recensie: Ray Wylie Hubbard - Co starring Too
Format: CD, vinyl, digital
Label: Wylieworldmusic
Release: 19 maart 2022

Tekst: Jos Verhagen

Ray Wylie Hubbard is een Amerikaanse singer songwriter die zich in de americana, country-rock regio’s voortbeweegt. Mijn aandacht voor hem werd getrokken door het nummer Stone blind horse wat hij samenbrengt met Willie Nelson, ook zo’n oude troubadour. Een prachtig nummer gezongen door twee oude mannen op een achtergrond van steelgitaar en accordeon. Je ziet ze zo samen zitten op een veranda in het wilde westen. Schitterend dat dit soort muziek nog bestaat.

Ray Wylie Hubbard - Stone Blind Horses ft. Willie Nelson

Getriggerd door dit nummer ben ik het album gaan opzoeken Co starring too is het vervolg op Co starring wat hij opnam in 2020 met tal van vrienden die zich in dit genre bewegen. Het doet me denken aan Dion en Reese Wynans beide ook een eind in de zeventig, die met hun muzikale vrienden een drietal schitterende albums opnamen. Ray Wylie Hubbard is een country-rock zanger die al dik 40 jaar meeloopt en die carrière bezingt hij in Groove, het is een weergave van zijn kunnen en dit album staat vol met dit soort schitterende muziek.

Steve Earl, Lizzy Hale, Ringo Starr, Steve Lukather, Band of Heathens, zijn zo maar een paar namen die hun medewerking verleenden aan dit album. Elf nummers vol muziek plezier, zoals Only a fool met the Bluebonnets, prachtig gitaarwerk en met die sonore manier van zingen van Ray Wylie, brengt het tranen van geluk in je ogen, dat je dit mag mee beleven. Hell bent for leather met Steve Earl roept herinneringen op aan Johnny Cash en Townes van Zandt. Met rock zangeres Lizzy Hale gaat het gas er op en ook dit kan Ray Wylie, hij laat zich inpakken door Lizzy Hale in Natural wild. We zijn nog niet een halverwege en je gelooft niet wat je gehoord hebt. Als dit album niet de jaarlijstjes gaat halen, dit is by far de beste plaat die ik tot nu toe gehoord heb in 2022.

De tweede helft van dit album is een ware parade van American/country zangers en zangeressen. De liedjes volgen hetzelfde idioom, low/mid tempo nummers die het spectrum van de Americana en county-rock uit Texas bezingen; muzikale helden als Hank Williams, Stevie Nicks, het beroemde podium Antone’s in Austin komen voorbij.

Met collega singer songwriters Hayes Carll, James mcMurthy en Dalton Domino, bezingt hij in Fancy boys Country en western held Hank Williams. Met de Tex Mex met rockband Los Bandeleros trekt hij van leer, in Texas wild side. Hij gaat nog even lekker door met meer muzikanten betrekken op dit album. In Till my wheels fall off, met country zangers Wade Bowen, Randy rogers en Cody Canada die het gitaarwerk voor zijn rekening neemt, bezingt Ray Wylie dat hij nog lang niet klaar is met muziek maken, I ain’t’ slowing down even if my wheels fall off. Hij sluit af met Desperate man met the Band of Heathens, met deze top band maakt hij een mooie eind aan dit verrassende prachtige album.

Hey what can I say zingt Ray Wylie Hubbard; I can say, maak nog zo’n Co starring Too.

Ray Wylie Hubbard - Naturally Wild ft. Lzzy Hale, John 5

Tracklist:
1. Stone Blind Horses – feat. Willie Nelson
2. Groove – feat. Kevin Russell and the Shiny Soul Sisters
3. Only a Fool – feat. The Bluebonnets
4. Hell bent for Leather feat. Steve Earle
5. Naturally Wild – feat. Lzzy Hale & John 5
6. Fancy Boys – feat. Hayes Carll, James McMurtry, Dalton Domino
7. Texas Wild Side – feat. The Last Bandoleros
8. Till My Wheels Fall Off -feat. Wade Bowen, Randy Rogers, Cody Canada
9. Pretty Reckless – feat. Wynonna Judd, Jaimee Harris, Charlie Sexton, Gurf Morlix
10. Ride or Die – feat. Ringo Starr, Lucas Hubbard, Steve Lukather, Eliza Gilkyson, Ann Wilson
11. Desperate Man – feat The band of Heathens

Website: https://raywylie.com/


Ook op Blues Magazine ...