Foto Recensie: Various Artists - Don’t Mess With Me, Baby – ‘Cause The Trouble With Me Is You

Various Artists – Don’t Mess With Me, Baby – ‘Cause The Trouble With Me Is You
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Releasedatum: 2 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Het is al sinds de tijden van Adam en Eva een “issue”. De haat-liefde verhouding tussen de man en vrouw!  Ze kunnen vaak niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar. Dit thema dook al ontelbare malen op in de pophistorie.
Little Victor (ook bekend als DJ “Mojo Man”) van het Koko Mojo label heeft voor deze verzamelaar diep gespit in de 50’er jaren en komt met achtentwintig briljantjes uit de rhythm & blues op de proppen. Vaak van obscure artiesten en soms van wat bekendere namen.

Zo is saxofonist Bull Moose Jackson één van de bekende namen op dit album. Hij werkte o.a. met Lucky Millinder en zijn wild swingende Watch My Signals is een rhythm & bluesnummer met een vleugje hillbilly. Compleet met scheursax solo en pompende blazers. Bull Moose probeert in dit nummer zijn dame allerlei regels op te leggen waar zij zich maar aan te houden heeft.
Gitarist Morris Pejoe heeft andere zorgen. In het heerlijk pompende She Walked Right In klaagt hij over zijn dame, die nogal “uithuizig” is. Keep A Knockin’ kennen we natuurlijk van Little Richard. Dit nummer is hier gecoverd door Morris Brown, die zijn dame gewoon lekker voor de deur laat staan.
Little Irvin is verantwoordelijk voor het funky bluesnummer Who’s Lovin’ You waarin hij zich afvraagt met wie zijn dame nu weer de liefde aan het bedrijven is. Women & Cadillacs is een nummer van bassist en bandleider Doc Starkes waarin hij beweert dat vrouwen gekker zijn op mooie auto’s dan op hun eigen man. En ik altijd maar denken dat “diamonds are a girl’s best friend”.
Cliff Chambers gaat in Don’t Talk Back wel erg ver. In een stuwende swinger met priemende gitaar duldt hij absoluut geen tegenspraak van zijn dame. Larry Ellison & the Mark IV uiten hun liefde voor jonge vrouwen in Young Girls, een mix van rhythm & blues en rock & roll, uiteraard met honkende saxofoon. De verleden jaar overleden gitarist Lonnie Brooks is te horen in de felle rauwe blues Mr. Hot Shot, die in dit nummer allerlei bedreiging uit tegen een man, die zijn dame niet wil laten gaan. Little Willie John, van de klassieker “Fever”, waarschuwt een andere man om zijn dame met rust te laten in het luchtig swingende Leave My Kitten Alone. Saxofonist en bandleider King Perry doet in de stuwende Fats Domino-achtige swinger Come Back Baby een smeekbede aan zijn dame om toch vooral maar terug te komen. Jesse Allen uit Lousiana is te horen in het rauw pompende Take It Easy, dat door Dave Bartholomew, van Fats Domino faam, geschreven werd.
De latere kampioen (Champion) Jack Dupree belooft in de pompende piano shuffle Stumbling Block dat hij niet langer een blok aan het been van zijn dame wil zijn. Gitarist Rudy Green levert het hoekig swingende Hurry Hurry af waarin hij niet kan wachten tot zijn “baby” weer thuiskomt. Het tweede nummer van Little Willie John op deze verzamelaar is de huppelende shuffle Look What You’ve Done To Me. Eén grote klaagzang waarin het wantrouwen ervan af spat. Saxofonist-zanger Chuck Higgins is vooral bekend van de “Pachuko Hop” en klaagt in Betwix And Between over zijn twijfels over de liefde. Hij knort en piept zijn ellende er via zijn saxofoon uit. Big Red McHouston verhaalt in de stomende shuffle I’m Tired over zijn wanhopige zoektocht naar de liefde.
Het ultieme drama gebeurt in My Baby Left Me van Fox Hall, vreemd genoeg verpakt in een luchtige swinger dus of Fox het nou zo erg vindt dat zij weg is betwijfel ik. Paul Clifton klaagt in de rauw bonkende blues vol Chuck Berry invloeden Sweet Pea over het feit dat hij door zijn dame slecht behandeld wordt. Zanger Troy Walker stelt zijn dame een ultimatum is het poppy rhythm & blues nummer I’m Getting Hip, met rauwe zang en suikerzoete achtergrond vokalen. Alonzo Tucker was een gitarist, die ooit met Jackie Wilson werkte. In de pompende shuffle What’s Wrong? Vraagt hij zich maar af wat er toch met zijn dame aan de hand is. Chester Guyden’s You Gotta Help Me Some is een luie jazzy bigband shuffle over een al net zo luie dame.
Gabriel & his Trumpet waarschuwt zijn dame om niet steeds zo laat naar bed te gaan in de shuffle Don’t Stay Out All Night . Sonny Fishback pakt het anders aan in de lome mix van rhythm & blues en doowop van You Ain’t Goin’ Nowhere. Zijn dame komt gewoon de deur niet uit!! Tony Spade’s What’s Gwyne On (= What’s Going On) is een mambo over een zeer slonzige dame. In de rauwe blues van Willard HarrisStraighten Up Baby vraagt hij zijn dame om nou eens van de drank af te blijven,  “you may be alive but you sure look dead”. Het zal je maar gezegd worden! Het bekende verhaal van wakker worden in een leeg bed komt natuurlijk in de klassieker I Woke Up This Morning van saxofonist Joe Houston prima tot uiting.
Tot slot blijkt dat de blanke rockabilly artiest Baker Knight genoeg rhythm & blues in zijn donder heeft om een bonkende shuffle af te leveren in Bring My Cadillac Back. En je begrijpt het al, hij vindt het best dat zijn dame er vandoor is zolang ze zijn Cadillac maar teruggeeft!

Een prima swingende verzamelaar waarin alle facetten van de man-vrouw verhouding langs komen. Is het misschien handig om dit ook eens van het oogpunt van de vrouw te doen?


Tracklist:
01. Bull Moose Jackson: Watch My Signals
02. Morris Pejoe: She Walked Right In
03. Rufus Brown: Keep A Knockin’
04. Little Irvin: Who’s Lovin’ You
05. Doc Starkes: Women & Cadillacs
06. Cliff Chamber: Don’t Talk Back
07. Larry Ellison & the Mark IV: Young Girls
08. Lonnie Brooks: Mr. Hot Shot
09. Little Willie John: Leave My Kitten Alone
10. King Perry: Come Back Baby
11. Jesse Allen: Take It Easy
12. Jack Dupree: Stumbling Block
13. Rudy Green: Hurry Hurry
14. Little Willie John: Look What You’ve Done To Me
15. Chuck Higgins: Betwix And Between
16. Big Red McHouston: I’m Tired
17. Fox Hall: My Baby Left Me
18. Paul Clifton: Sweet Pea
19. Troy Walker: I’m Getting Hip
20. Alonzo Tucker: What’s Wrong
21. Chester Guydon: You Gotta Help Me Some
22. Roland Bennett: Tore Up
23. Gabriel & his Trumpet: Don’t Stay Out All Night
24. Sonny Fishback: You Ain’t Goin’ Nowhere
25. Tony Spade: What’s Gwyne On
26. Willard Harris: Straighjten Up Baby
27. Joe Houston: I Woke Up This Morning
28. Baker Knight: Bring My Cadillac Back

Website: Koko Mojo Records


Ook op Blues Magazine ...