Foto Recensie: Various Artists - This Is The Night (Lessons In Wild Saxophonology)

Various Artists – This Is The Night (Lessons In Wild Saxophonology)
Format: CD – Digital / Label: Koko Mojo Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Het Koko Mojo label staat altijd garant voor prima verzamelaars met daarop de meest obscure blues, rhythm & blues en rockabilly uit de 50’s en begin 60’s.

Ook dit keer is het eer raak met de verzamelaar ‘This Is The Night (Lessons In Wild Saxophonology)’ en de subtitel verraadt al wat we op deze cd mogen verwachten. Veel hard scheurende saxofoons!!!

Die is dan ook te horen in de opener van het album. De van oorsprong doo wop groep The Rivieras uit Englewood, NJ, is te horen met hun Knock On Wood, en die heeft niets met de latere Eddie Floyd klassieker te maken! Maar wel alles een swingende rhythm & blues instrumental met wild honkende sax, priemende bluesgitaar en maniakaal gelach.
Back Stage At The Blackouts is een obscuur nummer van de al even obscure formatie Ken Murray’s Blackouts Of 1959.  Een swingend “Bonie Moronie”-achtig nummer met, uiteraard, een scheurende saxsolo.
Ook al obscuur is Down Below van the Trutones. Een rockabilly nummer, dat oorspronkelijk op het Starla label verscheen met spetterend hard bluesy gitaarwerk en een rauwe sax. Het gaat gewoon door met obscure nummers want de volgende is Flip Your Daddy van The Cacoas, een rhythm & blues nummer met een hoog Louis Jordan/Louis Prima gehalte.
Charles Sheffield was een rhythm & blueszanger uit Lake Charles, Louisiana, die in 1961 de single It’s Your Voodoo Working uitbracht op het Excello label. Dit nummer werd later o.a. door Samantha Fish gecoverd en is op deze verzamelaar te horen. Een dreigend, loom swingend juweeltje.
Noble Watts is een, wellicht iets bekendere, saxofonist die hier te horen is met Hot Tamales. Een lekker loom swingende “Tequila”-achtige instrumental, die oorspronkelijk op de B-kant van zijn single “Flap Jack” in 1959 verscheen.
Zeer zeker bekender is zanger-pianist Rosco Gordon uit Memphis, Tennessee. Hij was ooit lid van The Beale Streeters en had een hit(je) met “Booted”. Hier hoor je zijn Tummer Tee uit 1957 met een pompende blazerssectie en een “Shake Rattle & Roll” achtige drive. William “Thunderbird” Walker is bij mij totaal bekend maar maakt wel indruk met zijn Thunderbird. Tussen al het motorgeronk door hoor je een wild swingend rhythm & blues nummer met bijbehorende sax.
Hoochie Kootchie Koo heeft niets met het nummer van Hank Ballard te maken. Deze pompende rhythm & blues wordt vertolkt door Jimmy Tolliver en stamt uit 1960. Cheating Women is een zeer wild swingend rhythm & blues nummer van Kansas City Jimmy met een hard honkende sax. Het nummer zou uit 1949 stammen.
Tobin Matthews was een rockabilly artiest die een aantal singles in het begin van de jaren ’60 uitbracht zoals Groanin’, een loom schuifelende bluesy instrumental met puntig gitaarwerk en pompende sax.
Blueszangeres Mary Ann Fisher is te horen met Wild As You Can Be, de B-kant van haar “Put On My Shoes” single uit 1959. Hier hebben we te maken met een uitbundige bigband swinger met Mary Ann’s krachtige bluesstrot op de voorgrond Nog meer obscure rhythm & blues met Walt Jessup’s That’s All Right met rauw gitaarwerk en een pompende sax.
Na de op volle kracht swingende rockabilly van Buddy Thompson’s This Is The Night is het tijd voor The Night Riders. Deze band was de begeleidingsband van bassist Doc Starkes en is te horen met Lookin’ For My Baby, dat lichtjes tegen het rocksteady geluid aanschuurt.
She’s My Baby van Screaming Joe Neal klinkt, qua begeleiding als “Wooly Bully” en is een vroeg rauw soulnummer met Little Richard-achtige zang. Voor lekker jazzy en swingende rhythm & blues kan je weer terecht bij The Foster Bros & Lefty Guitar Bates met hun Let’s Jam.
Way Out is een instrumentaal nummer van The Vibrators. Een stevig doorpompend nummer, dat knalt, scheurt en…vibreert! Na de ingehouden jazzy swingende Oliver Jones met zijn What I Say is het de beurt aan Johnny Wright. Deze gitarist maakte ooit deel uit van the Ike Turner Band en is te horen met het “Youngblood”-achtige Look At That Chick.
Als je het over een bizar nummer hebt kom je vanzelf uit bij Charles Glass en zijn Screamin’ & Dyin’ uit, dat “gezellig” gaat over het vermoorden van zijn vriendin. Gelukkig is het daarna de beurt aan het luchtig swingende Well Allright van Joe Boots & His Band in een heerlijke Joe Turner-achtige stijl.
I’m Gonna Whale On You van Little Arthur Matthews werd geschreven door Johnny Otis en is een lui roffelend bluesy nummer met scheurende saxofoon. King Alex & The Untouchables swingen in het door de piano aangedreven Hutchia Cutchia Lovin’ Man. Lekker obscuur is vervolgens Sand In YOur Eyes van The Passengers. Een rauw stotend nummer met flink wat surfinvloeden. Saxofonoist Otis Riley laat zijn sax flink brullen in het wilde Little Richard-achtige Little Miss Bibbity Bobbity Boom.
Na de bijna garagerock van Hank Moore’s Part Time wordt het album al huppelend afgesloten door Little Papa Joe met zijn Looking For My Baby uit 1956.

Liefhebbers van swingende rauwe saxofoonklanken kunnen gewoonweg niet om deze verzamelaar heen!


Tracklist:
01. The Rivieras: Knock On Wood
02. Ken Murray’s Blackouts Of 1959: Back Stage At The Blackouts
03. The Trutones: Down Below
04. The Cacoas: Flip Your Daddy
05. Charles Sheffield: It’s Your Voodoo Working
06. Noble Watts: Hot Tamales
07. Rosco Gordon: Tummer Tee
08. William “Thunderbird” Walker: Thunderbird
09. Jimmy Toliver: Hoochie Kootchie Koo
10. Kansas City Jimmy: Cheating Women
11. Tobin Matthews: Groanin’
12. Mary Ann Fisher: Wild As You Can Be
13. Walt Jessup: That’s All Right
14. Buddy Thompson: This Is The Night
15. The Night Riders: Lookin’ For My Baby
16. Screaming Joe Neal: She’s My Baby
17. The Foster Bros & Lefty Guitar Bates: Let’s Jam
18. The Vibrators: Way Out
19. Oliver Jones: What I Say
20. Johnny Wright: Look At That Chick
21. Charles Glass: Screamin’ & Dyin’
22. Joe Boots & his Band: Well Allright
23. Little Arthur Matthews: I’m Gonna Whale On You
24. King Alex & the Untouchables: Hutchia Cutchia Lovin’ Man
25. The Passengers: Sand In Your Eyes
26. Otis Riley: Little Miss Bibbity Bobbity Boom
27. Hank Moore: Part Time
28. Little Papa Joe: Looking For My Baby

Website: Koko-Mojo Records

 


Ook op Blues Magazine ...