Foto Recensie: Various Artists - Tore Up! (Hot Harps Come Together)

Various Artists –  Tore Up! (Hot Harps Come Together)
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Opnieuw heeft het Koko Mojo label een schitterende verzamelaar op de markt geslingerd met maar liefst achtentwintig nummers uit de 50’s en 60’s waarin de harmonica centraal staat. De harmonica, essentieel voor de bluesmuziek! De artiesten op deze verzamelaar zijn soms bekend en meestal heerlijk obscuur.

Zo wordt er geopend met de obscure artiest Hot Shot Love, die geboren werd als Coy Love. En in zijn Harmonica Jam wordt je gelijk geconfronteerd met een schrijnend hard pompende harmonica in een lekker lome shuffle. De harmonica in dit nummer, dat een B-kant is van zijn single “Wolf Call Boogie” uit 1954, klinkt enorm loeiend en wordt vergezeld door een bijtende rauwe gitaar.
Model “T” Slim was een one-man band uit Keo, Arkansas en hij is hier te horen met zijn single Shake Your Boogie uit 1966. Een single, die geproduceerd werd door Jimmy Johnson. Een lekker vet pompende boogie met een ongepolijst snerpende harmonica. Silas Hogan is een iets bekendere zanger, die te horen is met zijn single I’m Gonna Quit You Pretty Baby uit 1963 met Moses Smith op de priemende harmonica in een pompende boogie.
Ook Smokey Smothers is wellicht iets bekender. Zijn Twist With Me Annie werd geschreven door Hank Ballard en stamt uit 1962. De hand van Ballard is duidelijk hoorbaar in deze pompende shuffle met een hard brullende harmonica. Dan gaan we weer over naar een obscure artiest, Dusty Brown uit Tralake, Mississippi. Zijn Well, You Know is een lui swingend “basic” bluesnummer met een warm huilende harmonica en Johnny “Guitar” Watson achtige zang. Al even obscuur is Tommy Brown, een zanger, danser en komiek uit Atlanta, Georgia, met zijn traag stotende shuffle Southern Women. Een nummer in een haast Howlin’ Wolf-achtig decor.
Lightning Slim is één van de bekendere artiesten op dit album. Hem hoor je met de “Spoonful” achtige shuffle en zijn huilende harmonica. We gaan aan de gedroogde uien met Willie CobbsEating Dry Onions (Sitting IN The Alley Crying For Bread). Een “Hi Heel Sneakers”-achtige rhythm & blues swinger met een broeierig schurende harmonica. She’s Tough van Jerry McCain geldt als een klassieker en werd onder andere door The Fabulous Thunderbirds opgenomen. Een lekker lui pompende shuffle met hard brullende harmonica.
Bluesgigant Elmore James is ook aanwezig met Sammy Myers op de harmonica in Look On Yonder Wall waarin Elmore’s gekwelde zang prima aangevuld wordt door de huilende harmonica. Sammy Meyers is vervolgens zelf te horen in My Love Is Here To Stay, een single uit 1957. Een luchtige shuffle. Johnny Preston was een zanger uit Port Arthur, Texas en hij is te horen met zijn single I’ve Got My Eyes On You uit 1964. Een hoekig swingend rhythm & bluesnummer met een onweerstaanbare swing en prima priemende harmonica.
Little Red Walters komt met zijn obscure single Picking Cotton. Een traag voortslepend nummer met een hard schreeuwende harmonica. Buster Brown, een zanger en harmonicaspeler uit Cardele, Georgia is vervolgens te horen mte The Madison Shuffle, een single uit 1960. Een uitbundig swingende shuffle met flarden uit “Daar komt de bruid”. De single Baby Please van Buddy Skipper werd geproduceerd door Marshall Sehorn, die later de nodige soulklassiekers zou produceren. En het is daarom niet verwonderlijk dat Buddy’s zang in dit nummer behoorlijk soulvol klinkt met een schurende harmonica als compagnon. Ook Little Mac uit Twist, Arkansas is een obscure artiest. Zijn I’m Your Fool uit 1963 is een rhythm & blues swinger met zowel pompende blazers en een rauw scheurende harmonica.
Sunny Blair komt met een op volle snelheid pompende bluesy rocker in Please Send My Baby Back. Een behoorlijk wilde rocker met een pompende harmonica. Tore Up van Harmonica Fats werd geschreven door Hank Ballard en is een aansteklelijke rhyhthm & blues swinger met rauw grommende zang en een harmonica die met moeite te horen is. Papa Lightfoot’s Mean Old Train stamt uit 1954 en in dit nummer staat een hard schurende harmonica centraal. Een nummer dat swingt als een…trein!
Soulzangeres Judy Clay lijkt een vreemde eend in de bijt maar haar Do You Think That’s Right is een rhythm & blues nummer a la Barbara George’s “I Know”, compleet met een kermende harmonicasolo. Het nummer werd trouwens gearrangeerd door Dave “Baby” Cortez. Rockin’ Sidney’s You Ain’t Nothing But Fine is het bewijs dat de harmonica ook perfekt in de zydeco past. Een loeiende harmonica is in dit nummer te horen. Een nummer, dat ook door The Fabulous Thunderbirds werd opgenomen.
In de loom pompende shuffle I Done Woke Up van Loiuisiana Red uit 1960 past de brullende harmonica perfect tussen de warm knorrende saxen. Mo-Jo Bufford speelde ooit in de band van Muddy Waters en is te horen in de rocker Whole Lotta Woman, dat een hoog “Boom Boom Out Go The LIghts” gehalte heeft inclusief een kermende en gillende harmonica. Doctor Ross werd de “Harmonica Boss “ genoemd en hij brengt de blues in Call The Doctor terug tot de kale essentie. Een one-man band boogie met bijbehorende pompende harmonica.
Sugar Coated Love is een alom bekend nummer (o.a. the Fabulous Thunderbirds) en is hier te horen in de versie van Lazy Lester uit 1958. Polka Dot Slim’s A Thing You Gotta Face is een gemeen rockend bluesnummer uit 1965 met een behoorlijk rauw garage geluid met een gemeen snijdende harmonica.
Ook J.B. Lenoir’s Back Door rockt behoorlijk met J.B.’s hoge stemgeluid en een constant huilende harmonica. Tot slot leunt Eddie Kirkland’s Train Done Gone behoorlijk tegen een Bo Diddley beat aan.

Dit album levert een perfect beeld van de belangrijke rol die de harmonica speelde in de bluesmuziek van de 50’s en 60’s. Verplichte aanschaf voor alle harmonicaspelers en bluesfans.


Tracklist:
01. Hot Shot Love: Harmonica Jam
02. Model “T” Slim: Shake Your Boogie
03. Silas Hogan: I’m Gonna Quit You Pretty Baby
04. Smokey Smothers: Twist With Me Annie
05. Dusty Brown: Well, You Know
06. Tommy Brown: Southern Women
07. Lightning Slim: Have Your Way
08. Willie Cobbs: Eating Dry Onions (Sitting In The Alley Crying For Bread)
09. Jerry McCain: She’s Tough
10. Elmore James: Look On Yonder Wall
11. Sammy Myers: My Love Is Here To Stay
12. Johnny Preston: I’ve Got My Eyes On You
13. Little Red Walters: Picking Cotton
14. Buster Brown: The Madison Shuffle
15. Buddy Skipper: Baby Please
16. Little Mac: I’m Your Fool
17. Sunny Blair: Please Send My Baby Back
18. Harmonica Fats: Tore Up
19. Papa Lightfoot: Mean Old Train
20. Judy Clay: Do You Think That’s Right
21. Rockin’ Sidney: You Ain’t Nothing But Fine
22. Louisiana Red: I Done Woke Up
23. Mo-Jo Bufford: Whole Lotta Woman
24. Doctor Ross: Call The Doctor
25. Lazy Lester: Sugar Coated Love
26. Polka Dot Slim: A Thing You Gotta Face
27. J.B. Lenoir: Back Door
28. Eddie Kirkland: Train Done Gone

Website: Koko-Mojo Records


Ook op Blues Magazine ...