Foto Recensie: Various Artists - Do You Mean It – Earthquakes From The Gitbox

Various Artists – Do You Mean It – Earthquakes From The Gitbox
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Met dit compilatiealbum op het Koko Mojo label reizen we wederom af naar het eind van de jaren ’50 en het begin van de jaren ’60 om weer een aantal bekende en een aantal vreselijk obscure blues en rhythm & blues artiesten tegen te komen. Dit keer ligt de focus op de gitaar. Dus in elk nummer is een gitaarsolo te horen.

Ik zal eerst de wat minder bekende artiesten eens even onder de aandacht brengen.

Al Vance bijvoorbeeld, een gitarist uit Laurel, MS, die gitaar speelde in Bill Black’s Combo. Hij is te horen met Every Woman I Know (Is Crazy About An Automobile), een nummer dat geschreven is door Billy “The Kid” Emerson. De uitvoering van Al Vance verscheen in 1965 op een single op het Goldwax label en is een behoorlijk smerig rockend nummer. Zowel de melodie als het gitaarspel doen meer dan eens aan Chuck Berry denken.
The Cals is een obscure band en alles wat ik daarvan te weten ben gekomen is dat ze drie singles uitbrachten. Van de single “Ocean Waves” uit 1963 hoor je de B-kant, Country Woman. Een rauw pompende rocker met sprankelend, haast rockabilly-achtig, gitaarwerk.
De openbaring voor mij persoonlijk is Rev. Utah Smith. Deze dominee is op een overweldigend krachtige wijze te horen met zijn single Two Wings. Er is geen ontkomen aan de magistrale gromstem van de dominee!!
Big Mac was een zingende vrachtwagenchauffeur uit Arkansas, die hier aanwezig is met Rough Dried Woman (Part 1). Een boogie met een primitief rauw gitaargeluid en de verpletterende rauwe strot van Big Mac. Dan is het bij ons toch maar behelpen met Henk Wijngaard! Edgard Blanchard was een gitarist en bandleider uit Louisiana en zijn instrumentale single Mr. Bumps uit 1957 is een lui deinende shuffle met lekker ontspannen priemend gitaarwerk.
Nathaniel Mayer was een soulvolle zanger uit Detroit en van zijn album “Going Back To The Village Of Love” uit 1963 hoor je I Had A Deam. Een soulvolle rocker met een kirrend koortje en hard prikkende gitaarinjecties. Ik weet weinig van Danny Cobb maar ik weet wel dat zijn My Isabella een merkwaardig soort blues cha cha cha is met overheersende bongos en een, jammer genoeg te korte, razende gitaarsolo.
Roy Montrell speelde gitaar in de bands van Little Richard, Roy Milton en Fats Domino. Mudd is de B-kant van zijn single “The Montrell” uit 1960 en is een loom, funky instrumentaal nummer met prima hard bijtend gitaarwerk.
The Del-Rays was een doo-wop formatie uit Florence, AL, met gitarist Jimmy Johnson in de gelederen. Hun cover van John Lee Hooker’s Dimples klinkt lekker broeierig, mede door het gemeen bijtende gitaarspel van Jimmy Johnson. Jimmy Nolen is waarschijnlijk in de funkwereld een begrip want hij was de gitarist in de band van James Brown en zat later in Maceo & All The King’s Men. Zijn hard kletterende gitaarstijl is te horen in de zwoel deinende jazzy shuffle The Way You Do uit 1956.
Walkin’ van The Charlie Lucas Combo stamt uit 1963 en is de B-kant van de single “Jump For Joy”. Het combo levert een gemeen schurende instrumental af. John Fred is de vreemde eend in de bhijt op dit album. Hij is de John Fred van de popband John Fred & His Playboy Band uit Baton Rouge, Louisiana. Zijn blue-eyed rhythm & blues in Lenne past echter wonderwel bij de rest van dit album.
Guitar Shorty, een gitarist uit Houston, Texas is aanwezig met zijn zeer krachtige riffs en bijtende soli in de lui stotende shuffle Irma Lee. Van de wat meer bekendere artiesten springt Howlin’ Wolf er op zijn vertrouwd verpletterende wijze uit met Rockin’ Daddy. Memphis Slim is al rockend te horen in de shuffle Let The Good Times Creole
Mickey & Sylvia was een duo bestaand uit gitarist Mickey Baker en zangeres Sylvia Vanderpool, de latere oprichter van het Sugar Hill label. Hoewel Shake It Up afkomstig is van hun album “New Sounds” is er hier toch echt sprake van een solonummer van Mickey Baker die met zijn gemeen snijdende gitaar te horen is in deze instrumental.
Clearwater is gitarist Eddy Clearwater en hij is nog flink door Chuck Berry beïnvloed in de soulvolle shuffle Momee Momee. The Midnighters, ook bekend als Hank Ballard & The Midnighters, leveren een heerlijk mengsel van doo wop en rhythm & blues in Open Up Your Back Door met snijdend bluesy gitaarspel van Cal Green.
Johnny Watson is zeer herkenbaar door zijn kenmerkende ondeugende stem en zijn hard bijtende gitaarwerk in de stomende rocker Looking Back. T-Bone Walker laat in The Reason horen waarom hij door heel wat mensen tot één van de betere bluesgitaristen gerekend wordt.
Sister Rosetta Tharpe is een grootheid in zowel de gospel als de blueswereld. In het gospelnummer Strange Things Happening Everyday bewijst zij een prima gitariste te zijn via haar razendsnelle, felle spel. Ike Turner & his Kings Of Rhythms zijn met Clayton Love als zanger te horen met de machtig pompende shuffle Do You Mean It, waarin te horen hoe gemeen Ike klonk (en was).
Little Milton zou een grootheid worden in de soulblues scene en is te horen met I Need Somebody, waarin hij overduidelijk nog door Ray Charles beïnvloed was. Over Elmore James hoef ik niets te vertellen. Zijn Shake Your Moneymaker blijft een klassieker met zijn zwiepende gitaarspel. Pearl Bailey is wellicht iets minder bekend. Deze zangeres uit Newport was getrouwd met drummer Louis Bellson, die de single You Gotta Dance schreef. Deze single uit 1962 is een oproep tot twisten met Pearl’s rauwe jazzy zang. Earl King’s Come On is ook bekend als “Let The Good Times Roll” en klinkt heerlijk lui en funky.
De afsluiter van deze compilatie komt van Robert Ward & the Ohio Untouchables met Your Love Is Real, een swingende soulvolle shuffle met hard bijtend gitaarwerk. The Ohio Untouchables zouden later groot worden als de funkband The Ohio PLayers.

Ik zeg het gewoon elke keer weer. Het Koko Mojo label heeft weer een fantastische verzamelaar uitgebracht met alleen maar blues en rhythm & blues hoogtepunten!


Tracklist:
01. Memphis Slim: Let The Good Times Creole
02. Al Vance: Every Woman I Know (Is Crazy About An Automobile)
03. Mickey & Sylvia: Shake It Up
04. Clearwater: Momee Momee
05. The Midnighters: Open Up Your Back Door
06. Johnny Watson: Looking Back
07. T-Bone Walker: The Reason
08. The Cals: Country Woman
09. Rev. Utah Smith: Two Wings
10. Sister Rosetta Tharpe: Strange Things Happening Everyday
11. Big Mac: Rough Dried Woman (Part 1)
12. Edgard Blanchard: Mr. Bumps
13. Nathaniel Mayer: I Had A Dream
14 .Ike Turner & his Kings Of Rhythm: Do You Mean It
15. Danny Cobb: My Isabella
16. Roy Montrell: Mudd
17. Little Milton: I Need Somebody
18. The Del-Rays: Dimples
19. Elmore James: Shake Your Moneymaker
20. Smokey Smothers: I Ain’t Gonna Be No Monkey Man No More
21. Jimmy Nolen: The Way You Do
22. The Charlie Lucas Combo: Walkin’
23. Pearl Bailey: You Gotta Dance
24. Earl King: Come On (Part 1)
25. John Fred: Lenne
26. Guitar Shorty: Irma Lee
27. Howlin’ Wolf: Rockin’ Daddy
28. Robert Ward & the Ohio Untouchables: Your Love Is Real

Website: Koko-Mojo Records


Ook op Blues Magazine ...