Foto Recensie: The White Buffalo - Darkest Darks, Lightest Lights

The White Buffalo – Darkest Darks, Lightest Lights
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Union Music Group
Releasedatum: 6 oktober 2017

Tekst: Peter Marinus

Gezien het feit dat Bob Seger tegenwoordig niet echt actief meer is, zou het zo maar kunnen, dat zijn kroon overgenomen gaat worden door The White Buffalo, oftewel singer-songwriter Jacob A. “Jake” Smith uit de Westcoast van de USA.
Op dit zesde album mengt Smith namelijk blues, soul, rock en country op een manier, die akelig veel lijkt op Bob Seger en zijn Silver Bullet Band. Als dan blijkt dat Smith ook nog eens gezegend is met een stemgeluid dat aan Seger doet denken is de gelijkenis helemaal groot. Zijn stem doet trouwens niet alleen aan Bob Seger denken maar ook aan Bruce Springsteen, Long John Baldry, Tom Waits en Eddie Vedder. Rauw en doorleefd dus!
Op dit album wordt Smith bijgestaan door Bruce Witkins (bas en gitaar), Matt Lynott (drums), Mike Thompson (toetsen), Abe Laboriel (drums)en Jimmie Wood (harmonica). Ik durf met gemak te stellen dat we hier met een prima rootsrock album te maken hebben!

Het album spuit meteen van start met de pittige rocker Hide And Seek waarin landerige outlaw country met een bluesy rock geluid gemengd wordt. Ook Avalon is een stevige rocker waarin de invloed van Bob Seger groot is. Rock met een lichte country touch. Robbery begint met een basloopje dat gepikt lijkt van “These Boots Are Made For Walking” en ontwikkelt zich tot een lome blues met een dreigend suspense geluid.
Net zoals Bob Seger maakt Smith ook ruimte voor wat ballads. De eerste is het ingetogen The Observatory waarin Smith’s stem Eddie Vedder trekjes heeft. If I Lost My Eyes is al even ingetogen en mooi.
De rauw schurende harmonica van Jimmie Wood staat centraal in de bonkende blues Madam’s Soft, Madam’s Sweet. Wood laat zijn harmonica wederom brullen in de rauwe bluesrocker Nightstalker Blues met zijn onstuitbare drive. In het stomende Border Town – Bury Me In Baja zijn flinke Ierse folk invloeden te horen. Bij dit nummer zie ik alleen maar deinende zalen voor mij. The Heart And Soul Of The Night deed mij verrassend genoeg aan Thin Lizzy denken. Hoewel verrassend….gezien het feit dat Phil Lynott een groot fan van Bob Seger was, is dit zo gek nog niet.
Het album wordt in stijl afgesloten met een strijkje, dat de ingetogen akoestische ballad I Am The Moon inluidt.

Een absolute aanrader voor fans van Bob Seger of Bruce Springsteen!!!

The White Buffalo - Darkest Darks, Lightest Lights [VINYL]

Tracklist:
01. Hide And Seek
02. Avalon
03. Robbery
04. The Observatory
05. Madam’s Soft, Madam’s Sweet
06. Nightstalker Blues
07. If I Lost My Eyes
08. Border Town – Bury Me In Baja
09. The Heart And Soul Of The Night
10. I Am The Moon

Website: The White Buffalo

 


Ook op Blues Magazine ...