Foto Recensie: Sean Webster Band - Leave Your Heart At The Door

Sean Webster Band – Leave Your Heart At The Door
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 24 februari 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (
http://www.concertmonkey.be/)

Sean Webster is een inspirerende gitarist en zanger met een grote reputatie in de Britse blues en bluesrock scene. Sinds de oprichting van zijn eigen band in 2003 is het wel een komen en gaan geweest van muzikanten. In 2004 bracht Sean zijn debuut album ‘Coming Long Time’ uit. Het album werd vooral in de UK heel goed onthaald en dat opende de deuren voor een platencontract. Het voorname Britse muziek magazine Blues Matters omschreef ‘Coming Long Time’ als een echte parel.Vooral het fijne gitaarwerk van Sean, dat een combinatie is van vele invloedrijke gitaristen werd bejubeld. De muzikale invloeden komen vooral van Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton en Albert Collins. Nog een andere troef is het sexy, laag en rijk stem geluid van Webster. In 2005 deed de band veel optredens in de UK en stond de band ook op het hoofdpodium van verschillende grote Britse festivals zoals het R & B Festival in Colne, het Burnley Festival en Maryport Festival. In 2005 verscheen dan het tweede album van Sean dat als titel ‘If Only’ meekreeg. Met dit meer op blues gericht album bereikte Webster een breder en jonger publiek, wat hem nog populairder maakte. Tony Edser, redacteur van het officiële Eric Clapton tijdschrift, Where’s Eric, schreef in dat tijdschrift dat Sean Webster de man was om in het oog te houden. Er was dat jaar ook het gerucht dat Sean als gitarist mee zou mogen op tournee in de Eric Clapton Band. Spijtig voor Webster werd Robert Cray verkozen en werd hij tweede keus. Sean Webster tourde nadien nog veelvuldig in Amerika en Europa en er volgden nog een paar albums zoals de dubbele cd ‘Live & In Session’ en ‘The First 10 Years’. Daarna trok Sean met zijn gezin voor enkele jaren naar Australië, om daarna terug te keren naar het Verenigd koninkrijk om zich volledig toe te leggen op zijn muzikale carrière. Aan dit nieuw hoofdstuk begon Sean samen met zijn nieuwe band The Dead Lines. Deze band bestond uit drummer Phil Wilson, gitarist Ash Wilson, de oudere broer van Phil, en op de basgitaar werd gekozen voor Greg Smith. Volgens Sean was deze line up de beste waar hij ooit mee gespeeld heeft. Met deze jongens bracht hij in 2014 het uitstekende album ‘See It Through’ uit. Ondertussen zijn de drie muzikanten verdwenen en neemt Sean Webster een nieuwe start met het album ‘Leave your Heart At The Door’ dat op 24 februari verschijnt. Er staan elf nummers op het album, waarvan Sean er tien schreef. Joel Purkess neemt het slagwerk voor zijn rekening en Bob Fridzema het toetsenwerk. Basgitarist Greg Smith speelde nog mee op het album. Het album werd opgenomen in de Superfly Studios in Nottinghamshire. Sinds zijn tweede album speelde Sean steeds met twee gitaristen en daar brengt hij met dit nieuwe album verandering in, want op ‘Leave Your Heart At The Door’ is Webster de enige gitarist.

Het album opent spetterend met de midtempo rocker Give Me The Truth, waarin dadelijk dat mooie en pure stemgeluid van Sean opvalt. Ook zijn snarenwerk is om van te smullen en de Nederlandse toetsen tovenaar Bob Fridzema drukt eveneens meteen zijn stempel op het album. Webster neemt je vanaf de eerste noot mee in de beklijvende ballade Wait Another Day. In dit soort nummers is Sean op zijn best. Hij zingt het nummer heel overtuigend en met veel emotie in zijn stem. Joel Purkess op drums en Greg Smith op bas zorgen voor de knappe begeleidende omkadering en Webster zet de kers op de taart met een erg gevoelvolle en splijtende solo op zijn Gibson. Prachtig nummer. Broken Man is een ballade die in het verlengde ligt van zijn voorganger. Bob Fridzema is uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond en geeft zo de ballade een smaakvolle extra touch. Nog een plus punt is dat het catchy refrein van Broken Man zich dadelijk in je hoofd nestelt. De ballades mogen dan al erg mooi zijn, toch is er ook wat ritme nodig om een genietbaar album te maken. Het scheurende You Got To Know biedt op dat gebied alles wat nodig is om het album levendig te maken. Bassist Greg Smith en drummer Joël Purkess zorgen voor knappe stuwende groove en de virtuozen Bob en Sean zorgen op toetsen en gitaar voor vuurwerk. Voor mij is één van de beste nummers op het album, de meeslepende en beklijvende slowblues Start Again. In dit meer dan zeven minuten durend pareltje weet Sean Webster te bekoren door zijn enorm sterke passionele stem en door zijn geweldig intens snarenwerk op zijn Gibson. Start Again gaat tijdens de concerten, zonder twijfel voor kippenvel momenten zorgen. Webster legt heel zijn hart en ziel in deze song. Sean gaat de poppy weg op met het melodieuze Hands Of Time, waarin Bob Fridzema weer uitdrukkelijk aanwezig is op het Hammond.

Silence In My Heart is weer een slowblues waar je stil van wordt. Het lijkt wel of Sean Webster dit soort intense ballades maar uit zijn mouw hoeft te schudden. Het enige gevaar schuilt er in dat er op een bepaald moment een soort verzadiging optreedt. Dat daardoor de puurheid en de intensiteit die zo belangrijk zijn in dit soort nummers verloren gaan, omdat de luisteraar er door de vele hoogstaande ballades op het album zo gewoon aan wordt. Het melodieuze en vloeiende You Can Say zorgt voor een frisse wind en geeft het album de drive die het op dat moment nodig heeft. I Don’t Wanna Talk About It is een groots duet van Sean met de Nederlandse zangeres PennyLeen Krebbers. Hun stemmen passen perfect bij elkaar en de vonken springen er van af tijdens hun vocale prestaties. Het nummer heeft een prachtig refrein en het gitaarwerk van Webster is weer een puur genot om naar te luisteren. Sean Webster sluit het album Leave Your Heart At The Door af met een cover, die de echte fans dadelijk zullen herkennen. Til Summer Comes Around ontbreekt zelden op de setlist van Webster en het nummer is hem op het lijf geschreven. Origineel had de Nieuw Zeelandse countryrock zanger Keith Urban een geweldige hit met dit wondermooie nummer. De tekst en de muziek vormen één perfect geheel en daardoor is deze song ook een highlight op dit nieuwe album. ‘Leave Your Heart At The Door’ is een sterk album, al mis ik wel de Sean Webster die af en toe stevig uithaalt zoals hij dat deed op het vorige album ‘See It Through’. Daardoor is het ook even wennen aan het nieuwe album, maar wees gerust, het album wordt elke keer dat je er naar luistert beter en beter. Romantische zielen en liefhebbers van intense ballades komen zeker aan hun trekken want er staan verschillende trage pareltjes op het album.

Tracks:
01. Give Me The Truth
02. Wait Another Day
03. Broken Man
04. You Got To Know
05. Start Again
06. Hands Of Time
07. Silence Echoes In My Heart
08. You Can Say
09. Leave Your Heart At The Door
10. I Don’t Wanna Talk About It
11. ‘Til Summer Comes Around

Website: Sean Webster Band
https://www.facebook.com/seanwebsterband/

Momenteel is Sean Webster samen met King King op tournee in Nederland:
9 februari – De Bosuil te Weert
10 februari – De Mezz te Breda
11 februari – De Noot in Hoogland
12 februari – Luxor Live in Arnhem

 


Ook op Blues Magazine ...