Martin Meinschäfer Wer hat der hat

Martin Meinschäfer – ‘Wer hat, der hat!’

Release: April 2020
Label: Sombrero Records

Tekst: André Wittebroek

Martin Meinschäfer is eigenaar van Megaphon-Tonstudios in Arnsberg Duitsland waar hij als producent, tooningenieur en opnameleider werkt. Veel (blues)bands hebben daar hun opnames gedaan zoals Henrik Freischlader, Kai Strauss,Tommy Schneller, Layla Zoe. Voordat hij in 1992 met zijn studio begon speelde hijzelf als zanger/gitarist in bands en toerde heel Duitsland door.

Nu komt hij, na zijn laatste album Rosen & Gomorrha uit 2001, plotseling en heel verrassend met zijn eigen Duitstalige CD ‘Wer hat,der hat!’ en wat voor een! Zestien songs en maar liefst tweeenzeventig minuten geweldige muziek.

Martin heeft op dit album veel alleen gedaan met hulp van andere muzikanten zoals Henrik Freischlader, Joo Kraus, Marco Zügner, Günter Asbeck en zoon Moritz Meinschäfer. Ze spelen niet alle songs mee, soms maar een of een paar. Alleen Moritz bijna alles.
Het geluid is subliem, zoals we kennen van Martin’s studio en in elk lied zitten kleine spannende details en prachtige arrangementen. Indrukwekkend. De warme, zeer aangename, stem van Martin is het middelpunt van de cd. Allerlei muziekstijlen komen aan bod: blues in Börsenmelodie, reggae (Das Babylon System), funk/samba (Vor die Wand gefahren), rap Wo kämen wir hin), Jazz (Wahnsinnig), rock and roll (Bunt), rock (Blinde Passagiere), staccato (So Viel), protest (Schmerzensgeld), groove (Zwischen 8 und halb 10). Daardoor is het een zeer afwisselende cd geworden.

De teksten zijn zeer kritisch, soms met humor, aktueel en ‘to the point’. De titel zegt het al: Wer hat, der hat! Wie de macht, geld, het bezit heeft, heeft alles en beslist. De bezit-verhoudingen op onze planeet zijn nog nooit zo oneerlijk verdeeld. De uitputting van onze bronnen, gaat ongeacht alle waarschuwingen gewoon door en altijd nog ten koste van de armsten.

Voor lezers die geen Duits spreken is deze cd toch vanwege de fantastische en afwisselende muziek zeker waardevol. ( Ik denk dat veel mensen, ondergetekende zeker, vaak de muziek belangrijker vinden dan de tekst…). Bij de cd zit een uitgebreid informatieboekje met alle teksten. Er zitten woordspelingen in die soms moeilijk te begrijpen zijn, zelfs als men Duits kan. Maar prachtig gevonden.

Alle zestien songs apart te beschrijven is wat teveel van het goede. Alle nummers zijn uitstekend maar voor mij zijn Börsenmelodie,Das Babylon System,Wahnsinnig, Zwischen 8 und halb 10 en Bunt de absolute hoogtepunten zonder de andere songs tekort te doen. Dat is natuurlijk een smaakkwestie, anderen hebben misschien een andere mening.

Conclusie:
Met dit album heeft Martin Meinschäfer een prachtprodukt afgeleverd. Alles op de plaat klopt: schitterend opgenomen tot in de kleinste details, maatschappijkritische teksten, mooie warme stem en topmusici. Luister liefst met goede koptelefoon en geniet! Zoals nummer 7: Wahnsinnig!

Line-up Martin Meinschäfer:
Martin Meinschäfer (vocals, choir, guitar, keyboards, programming, percussion – #1-16)
Henrik Freischlader (solo guitar – #1,8,14,16)
Moritz Meinschäfer (drums – 1,3,6,7,10-16)
Toett (keyboards – #2,9, programming – #2,5,9, organ – #5)
Moritz Müller (drums – #4)
Joo Kraus (trumpet – #6,7,13)
Martel Dörsam (saxophone – #6)
Marco Zügler (saxophone – #10)
Linda Rocco (choir – #15)
Karima Djabelkhir (choir – #1)
Jimmy Klimsop (choir – #1)
Lothar Krell (keyboards – #15, programming – #15)
Raimund Slag (additional guitar – #15)
Günter Asbeck (bass – #16)

Tracklist “Wer hat, der hat!”:
Börsenmelodie (6:25)
Vor die Wand gefahren (3:53)
Wo kämen wir hin (4:43)
So viel (3:47)
Willst du Meinen? (3:25)
Bunt (4:01)
Wahnsinnig (4:42)
Das Babylon System (5:16)
Umsonst ist der Tod (4:00)
Blinde Passagiere (3:49)
Schmerzensgeld (3:46)
Weitergehen (3:55)
Komm doch mal (4:42)
Wie es geht (3:29)
Zwischen 8 und halb 10 (6:17)
Nur mich (5:59)

BLINDE PASSAGIERE MARTIN MEINSCHÄFER "WER HAT, DER HAT!"

 

Links: www.megaphon-tonstudios.de

Het album is te bestellen via: info@megaphon-tonstudios.de


Ook op Blues Magazine ...