Eamonn McCormack – Storyteller
Release: 3 april 2020
Label: BEM Records

Tekst: André Wittebroek.

De Ier Eamonn McCormack draait al jaren mee in de muziekwereld en was een goede vriend van wijlen Rory Gallagher. Hij toerde of speelde met o.a. Rory Gallagher, ZZ Top, Johnny Winter, Walter Trout, George Thorogood, Jan Akkerman, Nils Lofgren, Pat Travers e.v.a. Vanaf zijn zesde levensjaar speelt hij gitaar en op zijn twaalfde wist hij dit hij muzikant wilde worden. Veel van zijn muzikale invloeden, zeker de Ierse zoals Rory Gallagher en Thin Lizzy, zijn te horen op dit nieuwe album ‘Storyteller’, zijn zevende album.

De titel Storyteller slaat op het idee erachter. Elk van de elf zelf geschreven songs vertelt een verhaal over wat hem beïnvloed heeft of wat hij meegemaakt heeft in zijn leven. De teksten zijn dan ook zeer persoonlijk en zeggen iets over hemzelf. Dit is echt en geen verzonnen tekst. Jammer dat er geen tekst-vel bij de cd zit, die zijn toch erg belangrijk voor dit album.

Eamonn bespeelt alle gitaren, mandoline en harmonica, de basgitaar wordt gehanteerd door Edgar Karg en op drums en percussie speelt Max Jung-Poppe. Arne Wiegand, tevens producer van dit album, doet de piano- en orgelpartijen. Het geluid is werkelijk fantastisch; vol en warm. De cd is live opgenomen in de studio.

De cd opent met meteen een van de hoogtepunten van het album The Great Famine over de hongersnood in Ierland in 1845. De tekst is aangrijpend en de muziek passend. Het begint rustig met kerkklokkengelui, akoestisch gitaar en zangecho wat een onheilspellende, beklemmende sfeer oproept. Dan gaat het over in frustratie, machteloosheid over zoveel ellende en de honger die Ierland teisterde. Het nummer gaat via de klagende zang en werkelijk schitterend gitaarspel in Thin Lizzy stijl, naar een ongekende climax om zoals in het intro, om rustig te eindigen met klokkengelui. Voor mij rechtvaardigt dit nummer alleen al de aankoop van cd. Dan wordt het strak en stevig in Gypsy Women waarin de harmonica te voorschijn komt en weer die mooie, volle, diepe gitaarsound. Old School Blues volgt en in Help Me Understand, een krakend begin als bij een elpee en een groovende bas die invalt. Tie One On is uptempo, de zang pratend en de mandoline geeft een Iers folktintje aan het geluid. De ritmesectie is zeer strak, met lekkere beat en slidegitaarsolo.

Een stevige, bijna countryblues is Cowboy Blues waarin Eamonn uitlegt hoe hij in de blues en niet in de countrymuziek is beland met een hoofdrol voor de slidegitaar. De slowblues In A Dream grooved lekker met orgel en doet sterk denken aan het Thin Lizzy nummer A Night in The Life Of A Bluessinger. Het heeft dezelfde melancholieke sfeer. De tekst in liefdesballade Every Note That I Play is overduidelijk: elke noot die ik speel, speel ik voor jou. Harde riffs, hakkende drums en een pompende bas, mooie zangkoortje en een knallende gitaarsolo om mee te eindigen kenmerken het rockende With No Way Out. Boogie Woogie en shuffle zitten in Cold Cold Heart, bas en drums geven een prachtig platform voor heerlijk gitaarspel. Een topnummer. De typische, ietwat schrapende stem van Eamonn past er perfect bij. Strak uptempo weer in South Dakota Bound met mooi pianootje erbij. De rockende afsluiter Make My Move heeft fijne breaks, scheurend gitaarwerk en is een knallend eind van een prachtige cd.

Conclusie:
Met ‘Storyteller’ heeft de band een prachtige cd afgeleverd. Teksten die er toe doen, magistraal gitaarspel, prima ritmesectie en de zang van Eamonn is hier minder vlak en beter dan ooit en dat alles overgoten met die herkenbare, melancholieke, bluesrockende Ierse sound. Absoluut een must voor iedere Rory Gallagher, Thin Lizzy en dito muziekliefhebber.

Tracks:
01: The Great Famine
02: Gypsy Women
03: Help Me Understand
04: Tie One On
05: Cowboy Blues
06: In A Dream
07: Every Note That I Play
08: With No Way out
09: Cold Cold Heart
10: South Dakota Bound
11: Make My Move

Line-up:
Eamonn Mc Cormack: guitars, harmonica,vocals
Edgar Karg:bass
Max Jung-Poppe: drums and percussion
Additional musician: Arne Wiegmand: piano and organ


Ook op Blues Magazine ...