Dudley Taft – Cosmic Radio
Record label: American Blues Artist Group
Release datum: 2 oktober 2020

Dudley Taft - Cosmic Radio

Een tiental jaren geleden leerde ik Dudley Taft kennen dankzij zijn uitstekende tweede album ‘Deep Deep Blue‘. Hij trad even later ook op in de Spirit Of 66 in Verviers en gaf daar een heel gaaf concert. Een nieuwkomer kan je Dudley dus moeilijk noemen. Hij werd geboren in 1966 in Washington DC, maar groeide op in de Midwest van de USA. In dat deel van het land leerde Taft de waarden van vriendschap en respect kennen en ontdekte hij ook de roots blues. In zijn jonge jaren ging Dudley vooral experimenteren met hardrock muziek. Al tijdens de middelbare school had hij zijn eigen bandje, namelijk Space Antilope. In de jaren negentig ging hij Sweetwater vervoegen, een band uit Seattle. Met deze band nam hij twee albums op en met ‘Vintage Eyes’ had de band zelfs een hitje. In 2006 besloot Dudley om een eigen bluesrock band op te richten. In 2010 verscheen zijn debuutalbum ‘Left For Dead‘, dat redelijk wat succes kende en Dudley toen ook naar Europa bracht. In 2013 verscheen de uitstekende opvolger ‘Deep Deep Blue‘ en een jaar later was er ‘Screaming In The Wind‘, waarvoor Dudley naar gewoonte de meeste nummers weer zelf schreef. Dudley Taft is naast blues rocker ook een denkend mens met heel wat branie. Hij is een gevoelige en doordachte songwriter. In zijn muziek hoor je Delta wortels vermengt met Seattle grunge. Dudley is een bezige bij en in 2015 verscheen het erg goede album ‘Skin And Bones’. In het voorjaar van 2015 was de band opnieuw in Europa en tijdens die tour werden er opnames gemaakt voor de live cd ‘Live In Europe’. De opnames komen van verschillende locaties in Nederland en Polen. Op het album werd Dudley bijgestaan door zijn vaste begeleidingsband met John Kessler op basgitaar, Carl Martin op drums en Eric Robert op keyboards. In 2017 verscheen met ‘Summer Rain‘, het vijfde studio album van Dudley Taft en in september 2019 volgde het uitstekende ‘Simple Life‘. Nu een goed jaar later is er ‘Cosmic Radio‘. Er staan twaalf songs op het nieuwe album en Dudley schreef er daar tien van. ‘Relentless’ schreef Dudley samen met zijn dochter Charmae en ‘Going Away Baby’ werd geschreven door James A. Lane en Jimmy Rogers. Het album werd opgenomen in de Muchmore Studios in Cincinnati, Ohio. Dudley Taft is eveneens de producer van ‘Cosmic Radio’.

Tekst: Walter Vanheuckelom i.s.m. ConcertMonkey.be

De liefhebbers van vette, dirty Bluesrock en splijtende gitaar riffs zullen in hun nopjes zijn met het nieuwe album van Dudley Taft. De titeltrack ‘Cosmic Radio’, dat over het openhouden van je geest voor nieuwe mogelijkheden en standpunten gaat, mag het album openen. Het is een typische Dudley Taft song met een verschroeiende ritmesectie en splijtende gitaar riffs. Het sterke en melodieuze refrein geeft ‘Cosmic Radio’ nog een extra troef en de snarensolo van Tuft is van uitstekende makelij. Dudley en de band steken nog een tandje bij voor de uitstekende en energieke rocker ‘Left In The Dust’, een nummer dat Dudley schreef nadat hij juist een nieuwe Fuzz pedaal (een Analogam Sunface NKT) had gekocht. Toen hij die pedaal wou testen sijpelde de gruizige openingsriff van ‘Left In The Dust’, volgens de gitarist gewoon uit die pedaal. Het lied vertelt het verhaal van iemand die teveel kansen voorbij laat gaan, omdat hij een te grote faalangst heeft om iets nieuw te proberen. Het energieke slagwerk van Jason Paterson en de bonkende baslijn van Kasey Williams zorgen voor de perfecte basis, waarop Dudley Taft zich kan uitleven op zijn sixstring en de fans weten dat hij dan op zijn best is. ‘Left In The Dust’ is een bluesrocker die je vanaf de eerste noot bij je nekvel pakt en je pas loslaat als de laatste noot uitgestorven is. Taft blijft heel gedreven verder rocken met de high speed bluesrocker ‘Devil’, een nummer dat hij schreef toen zijn Franse vriend Manu Lanvin op bezoek was in Cincinnati. Het is het eerste nummer met Walfredo Reyes Jr. (Santana, Traffic, Steve Winwood en momenteel drummer van Chicago) op drums. Het trio geeft vol gas en Dudley schittert weer met een erg knappe solo. Iets voorbij halfweg vertraagt het ritme van ‘The Devil’ even, maar dat ritme wordt even later met klasse weer opgebouwd.

Jimmy Rogers bracht in 1950 bij Chess Records het Delta blues nummer ‘Going Away Baby’ uit. Nu zeventig jaar later maakt Dudley Taft er op aanraden van John Kessler een heel aantrekkelijke, moderne rocker van. De sterke snarenriff van Dudley bepaalt de sound van de enige cover op ‘Cosmic Radio’ en het is één van de twee songs waarin de uitstekende John Kessler de basgitaar voor zijn rekening neemt. In het meer dan acht minuten durende, zweverige ‘One In A Billion’ vertraagt het ritme en gaat Dudley Taft een beetje de Robin Trower weg op. De psychedelische gitaar solo is weer een lust voor het oor. Dochter Ashley Charmae zat meer dan drie maanden in quarantaine bij haar ouders. Dudley maakte van deze gelegenheid gebruik om haar prachtige stem te gebruiken voor de backing vocals van het meeslepende en melodieuze ‘The End Of The Blues’. Haar stem horen we later ook nog terug op een paar songs. De samenwerking tussen Dudley en zijn dochter ging zelfs nog verder. Samen schreven ze ‘Relentless’ en in dat nummer neemt Charmae de lead vocals voor haar rekening. Ashley Charmae houdt van de oudere blues legendes zoals Etta James, Ray Charles en Billie Holliday en die invloeden komen ook tot uiting in de melodie en de teksten. Charmae beschikt over een krachtige en prachtige rockstem en als je haar ‘Relentless’ hoort zingen denk je dat deze jongedame nooit iets anders gedaan heeft. Persoonlijk wil ik wel meer horen van deze talentvolle jongedame. ‘Relentless’ valt meteen op in dit album, omdat het geen bluesrock nummer is, maar wel een mix van pop en rock.

Met ‘Fly With Me’, waarin Dudley zingt dat hij als jonge gast regelmatig met zijn hoofd tegen de muur botste en dat hij nu slimmer geworden is en leeft alsof het zijn laatste dag is, keren we terug naar de vertrouwde bluesrock van Dudley Taft. ‘Fly With Me’ is het laatste nummer op dit album met Jason Patterson op drums. Pat levert knap en energiek slagwerk af in deze song. Dudley bewijst nogmaals dat hij een klasse gitarist is met een schitterende, melodieuze snarensolo. ‘Hey Hey Hey’ is stomende bluesrocker die we in dezelfde categorie kunnen klasseren als zijn voorganger. Het heeft een sterk refrein en de prachtige stem van Charmae maakt het vocale gedeelte helemaal af. Het meer dan zes minuten durende ‘All For One’ heeft een onheilspellende boodschap. De Covid 19 pandemie eist vele doden in de USA en er is nog steeds geen beterschap in zicht en dat beseft ook Dudley Taft. ‘All For One’ heeft een logge sound met zwaar vervormd fuzzy gitaarwerk. Dudley Taft weet met ‘All For One’ wel de juiste angstige sfeer te creëren die bij vele mensen heerst om op deze wijze te moeten sterven. Dudley Taft is niet de enige die zich ergert aan de Covid 19 maatregelen. De muziekindustrie wordt in deze periode heel hard getroffen, toch ziet hij toch ook hoop. Hij is dolblij met de quality time die hij in deze periode beleefde samen met zijn vrouw en dochter. Hierover schreef hij het volgende nummer ‘I’m A Believer’. In ‘All For One’ hoorden we geen hoop en dat is in deze ‘I’m A Believer’ toch anders. Er is nog wel frustratie maar het prachtige gevoel van de liefde haalt toch de bovenhand. Niet alleen in de teksten hoor je die positieve boodschap, ook de gitaar klinkt veel helderder en hoopvoller dan de gruizige fuzzy gitaar van daarnet. Voor de afsluitende liefdesballade ‘I Will Always Love You’ kruipt Dudley achter de piano. In dit piano gedreven nummer horen we een heel gevoelvolle en oprechte Dudley op een geweldige wijze samen zingen met zijn dochter Ashley Charmae. ‘Cosmic Radio’ is een steviger album dan zijn voorganger ‘Simple Life’. Het is prima en gevarieerd album geworden, dat zowel tekstueel als instrumentaal weet te boeien.

Dudley Taft - Cosmic Radio Album Release Show

 

Dudley Taft – Cosmic Radio
Tracks

Cosmic Radio
Left In The Dust
The Devil
Goin’ Away Baby
One In A Billion
The End Of The Blues
Relentless
Fly With Me
Hey Hey Hey
All For One
I’m A Believer
I Will Always Love You

Dudley Taft: Zang, piano en gitaren
Kasey Williams: bas op alle songs behalve op #4 en 6
Jason Patterson: Drums op #1,2,5,6 en 8
Walfredo Reyes Jr.: Drums op #3,4,7,9,10,11 en 12
Johnn Kessler: Bas op #4 en 6
Charmae: Lead Vocals op #7 en backing vocals

http://www.dudleytaft.com/


Ook op Blues Magazine ...