Foto Recensie: Dudley Taft - Simple Life

Dudley Taft – Simple Life
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: American Blues Artist Group
Releasedatum: 6 september 2019

 Tekst: Peter Marinus

Dat we met gitarist-zanger Dudley Taft te maken hebben met een zeer getalenteerde artiest bewijst het feit wel dat hij in 2017 genomineerd werd als “Best Guitarist” bij de “European Blues Awards”. Alleen moet het Nederlandse publiek nu eindelijk eens goed kennis gaan maken met Dudley en dat kan op een prima manier met zijn zevende album ‘Simple Life’. Een album, dat deze gitarist uit Cincinnatti, opnam in een homestudio, die hij heeft overgekocht van Peter Frampton.

Dudley Taft hoort overduidelijk in het bluesrock kamp thuis maar dient dan wel ingedeeld te worden bij bluesrockers als Joe Bonamassa. Zijn bluesrock zit namelijk vol met verwijzingen naar de zogenaamde Classic Rock en klinkt bij vlagen behoorlijk funky.

Dudley wordt op dit album bijgestaan door drummers Chris Ellison, Walfredo Reyes Jr. en Mike Tapogna en de bassisten John Kessler en Kasey Williams.

Via dreunende drums dondert de albumopener Give Me A Song gelijk je oren binnen. Een hoekig rockend nummer met een licht rauw White Stripes randje. Een venijnig én aanstekelijk nummer met uiteraard een messcherp gierende gitaarsolo.
Je wordt gelijk Simple Life binnen gezogen via de “You Really Got Me”-achtige riffs. Een nummer dat lekker broeierig klinkt en waarin de bluesrock vermengd wordt met melodieuze (classic) rockinvloeden.
In de luie bluesrockshuffle I Can’t Live Without You vallen zowel het brullende gitaarwerk van Dudley als de prima meerstemmige zang op. Er wordt ook meerdere malen stomend en funky gerockt zoals in In Your Way en Don’t Let Them Get Away. Door het felle akoestische gitaarspel in het intro van Death By Bliss moest ik in eerste instantie aan het geluid van Stephen Stills denken. Al snel gaat het nummer echter over in een mix van bluesrock en rock a la Soundgarden. Dat lijkt een onmogelijke combi maar toch werkt dit wonderwel. In de superfunky bluesrock Bombs Away wordt de bluesrock aangelengd met een psychedelisch geluid.
If Heartaches Were Nickels is een nummer van Gov’t Mule/Allman Brothers Band/Grateful Dead gitarist Warren Haynes en is een fabuleuze slowblues met prachtig zwevend gitaarwerk. Never Fade is een stuwend nummer met lichte Bachman-Turner Overdrive trekjes.
Na een tweetal funky bluesrockers, Shine en Back To You, kom ik tot de conclusie dat dit zevende album van Dudley Taft wederom van een zeer hoog bluesrock niveau is. Het wordt dus hoog tijd dat we deze gitarist eens flink gaan omarmen!!!


Tracklist:
01. Give Me A Song
02. Simple Life
03. I Can’t Live Without You
04. In Your Way
05. Don’t Let Them Get Away
06. Death By Bliss
07. Bombs Away
08. If Heartaches Were Nickels
09. Never Fade
10. Pouring Down
11. Shine
12. Back To You

Website: Dudley Taft


Ook op Blues Magazine ...