Foto Recensie: Bintangs - It’s A Nightmare

Bintangs – It’s A Nightmare
Format: CD – Digital / Label: Miller Records
Releasedatum: 9 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Hij is inmiddels 73 jaar jong en nog steeds gaat hij op het podium helemaal los op zijn basgitaar en met zijn grofkorrelige schuurpapieren stem. Dan heb ik het natuurlijk over Frank Kraayeveld, oerlid van de in 1961 opgerichte rhythm & blues rockers The Bintangs.
Het is een lust voor het oog en oor om Kraayeveld bezig te zien op het podium. Een ware energiebom! Hoe noem je zo’n man? Een rock & rollator? Maar dan wel zeer eerbiedig bedoeld.

Door de jaren heen wisselden The Bintangs onnoemelijk vaak van bandleden. Frank en zanger-harmonicavirtuoos Gus Pleines waren zo’n beetje de enige constante factor. Telkens weer verschenen er nieuwe, zeer talentvolle muzikanten in de band en bleef het zeer energieke geluid van The Bintangs in stand.
Nog steeds want Frank heeft ook nu weer een weergaloze band om zich heen verzameld met gitaristen Dagomar Jansen en Marco Nicola en drummer Burt van der Meij.
Deze bezetting is op drie nummers te horen op dit album wat gelijk al duidelijk maakt dat we hier niet echt te maken hebben met een nieuw Bintangs album maar maar met een album met een aantal nieuwe Bintangs songs, aangevuld met wat ouder, maar daarom niet minder, live materiaal.

In de opener, It’s A Nightmare, hoor je gelijk dat het ouderwetse Bintangs geluid nog steeds aanwezig is en nog lang niet door de tand des tijds is ingehaald. Frank rochelt er nog steeds enthousiast op los, omringd door een stel jonge wilde rhythm & blues honden.
Outskirts Of Town, is een ballad met countryinvloeden. En dat is niet vreemd voor The Bintangs want in het verleden deden ze dat ook al met Agnes Grey. Dit nummer doet denken aan het country getinte werk van The Stones uit de 70’s. In de smerige funky rocker Kick Kick Kick schoppen The Bintangs er energiek op los met messcherp gitaarwerk van Marco Nicola en Dagomar Jansen.
De cover van het Elvis Presley nummer Burning Love komt van een cd uit 2007 die bij het boek “Elvis In Nederland” hoorde. Hier wordt Elvis eens even grondig over het Bintangs schuurpapier heen gehaald met energiek pompende rhythm & blues als resultaat. Op dit nummer zijn de oude Bad To The Bone drummer Gerben Ibeling en gitarist Jan Wijte te horen.
Dan gaan we naar het live materiaal. Live was, en is, toch het sterkste punt van The Bintangs. Er volgen drie nummers uit 1983, live opgenomen in Andijk met Gus Pleines op zang en harmonica en de ook al overleden drummer Harry Schierbeek.
Ten eerste een smerig fuzzende cover van Wait van The J. Geils Band, gevolgd door de ballad Met You On A Saturday met prominent aanwezig orgel van gast Jan-Paul van der Meij. Gus is op de scheurende harmonica te horen in de stomende rhythm & blues van It Wasn’t Me.
Da gaan we naar de Oosterpoort in Groningen voor vijf live nummers uit 2002, nog steeds met Gus Pleines op zang en de gitaristen Jack van Schie en Jan Wijte. Van dat concert klinkt Heroes Of Hype als een “Ridin’ On The L & N”-achtige rocker, is Waterfall Of Teardrops een schoolvoorbeeld van hoe een bluesy ballad zou moeten klinken. Exciting Accident spuit er rockend vandoor met de scheurende harmonica van Gus en de onstuitbare rauwe gitaarriffs van van Schie en Wijte. Shut Your Face is een al net zo recht voor zijn raap rockend nummer.
En hoe kan je een album nou beter afsluiten dan met een Bintangs rocker oude stijl als The Rhythm Of Your Heartbeat. Snel, rauw en vol energie.

Ik gok dat The Bintangs minimaal nog zo’n tien jaar door zullen rocken. “Old rockers never die!!” Toch?

Hopelijk volgt er binnenkort een echt nieuw album van The Bintangs want de drie nummers op dit album in de nieuwe bezetting smaken absoluut naar meer!


Tracklist:
01. It’s A Nightmare
02. Outskirts Of Town
03. Kick Kick Kick
04. Burning Love
05. Wait
06. Met You On A Saturday
07. It Wasn’t Me
08. Heroes Of Hype
09. Waterfall Of Teardrops
10. Exciting Accident
11. Shut Your Face
12. The Rhythm Of Your Heartbeat

Website: Bintangs


Ook op Blues Magazine ...