Bernard Allison – Songs From The Road
Record Label: Ruf Records
Release Date: 31 January 2020

Bernard Allison is de jongste van negen kinderen van Chicago blues legende Luther Allison. Bernard werd geboren in Chicago op 26 november 1965. De eerste muzikale invloeden kreeg de jonge Allison natuurlijk thuis, waar voornamelijk geluisterd werd naar artiesten als Magic Sam, Otis Rush, T- Bone Walker, Lightnin’ Hopkins, B.B. King en natuurlijk ook naar de muziek van vader Luther. Deze muziek speelde een belangrijke rol in het jonge leven van Bernard en vormde hem als muzikant, maar hij leerde niet alleen van deze oudere muzikanten, ook de jongere generatie zoals Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter en Jimi Hendrix trokken de interesse van de jonge man.

Tekst: Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.be

Toen de knaap tien jaar oud was leerde hij gitaar spelen op het instrument van zijn vader. Luther kocht zijn zoon een Fender Stratocaster op zijn twaalfde verjaardag, maar Bernard werd verplicht eerst de middelbare school af te werken. In 1983 stonden vader en zoon samen op het Chicago Blues Festival en een week later kreeg Bernard een telefoon van Koko Taylor om gitarist te worden in haar band. Hij nam dit aanbod met beide handen aan en bleef drie jaar in Koko haar band. Nadien probeerde Bernard het met zijn eigen band en hij werd ook bandleider in de band van zijn vader, tijdens diens Europese tournees. In 1990 verscheen zijn debuut album ‘The Next Generation’. Het album ging niet onopgemerkt voorbij en in 1995 kon hij een contract tekenen bij het bekende RUF Records. Op dit label verschenen een tiental albums, waaronder de twee heel knappe albums ‘Keeping The Blues Alive’ en ‘Higher Power’. Het live album ‘Energized – Live in Europe’ met bijbehorende dvd mag eveneens tot de hoogtepunten in de carrière van Bernard gerekend worden.

In 2007 tekende Bernard bij Jazzhaus Records en datzelfde jaar verscheen op dat label ‘Chills & Thrills’, in 2010 ‘The Otherside’ en in 2011 het live album ‘Live At The Jazzhaus’. Daarna werd het redelijk stil rond Bernard Allison en was het tot in 2016 wachten op een nieuw studioalbum, dat de naam ‘In The Mix’ meekreeg. Bernard Allison keerde daarna terug naar het vertrouwde nest bij RUF Records, waar op 2 februari 2018 zijn schitterende album ‘Let It Go’ verscheen. Op 31 januari verschijnt met ‘Songs From The Road’ een nieuw live CD/DVD album. De opnames voor dit album vonden plaats in het Musiktheater Piano Club in Dortmund op 23 oktober 2019. Op de CD staan twaalf nummers en op de DVD staan er zestien, dus lijkt het mij vanzelfsprekend dat we de DVD onder de loep nemen, omdat dat daar het complete concert op staat.

In een goed gevulde Piano Club in Dortmund beginnen Bernard Allison en zijn band aan het concert met het instrumentale ‘Stanky Issues‘. Deze jazzy getinte bluesrocker geeft Bernard meteen de kans om een deel van zijn band aan het publiek voor te stellen. Eerst komt gitarist Dylan Salfer aan de beurt, daarna volgt saxofonist José James. Beide heren mogen zich ook dadelijk in de schijnwerpers spelen met een korte solo. Na deze interessante opwarmer volgt met het soulvolle ‘Night Train‘ meteen een nummer uit het recentste studioalbum ‘Let It Go’. Saxofonist José James mag dadelijk vol aan de bak met uitstekend soulvol blaaswerk en ook Bernard haalt meteen uit met een erg knappe solo op zijn witte Gibson Les Paul. Met het soulvolle ‘Stay With Me Tonight‘, uit het uitstekende album ‘Higher Power’ keert Bernard vijftien jaar terug in de tijd. Drummer Mario Dawson en bassist George Moye zorgen voor een heerlijke groove en Bernard zingt dit liefdeslied met erg veel gevoel. Instrumentaal is het weer genieten van de erg knappe en energieke sax solo van José James en naar het einde toe etaleert frontman Allison nogmaals dat hij een erg begaafd gitarist is.

Met de erg knappe ballade ‘The Way Love Was Meant To Be‘ keert Bernard terug naar zijn beginperiode. Het is een lange versie, waarin de negentienjarige gastmuzikant Dylan Salfer met een knappe solo op zijn rode Gibson laat horen waarom Bernard hem meegenomen heeft op deze tournee. Later in het nummer toont José James nogmaals zijn klasse met een prachtige sax solo en dan is het de beurt aan de meester zelf, die met verscheidene uitmuntende snarensolo’s de gitaarliefhebbers weet te verwennen. Bernard zingt het nummer met heel veel gevoel en de gitaarsolo’s die volgen zijn om duimen en vingers af te likken. Het ene moment gaan zijn huilende en jammerende gitaarklanken door merg en been en het andere moment wordt je oor gestreeld met zoet en gevoelvol snarenwerk. Ook met de swingende blues shuffle ‘I Can’t Get You Out Of My Mind‘ blijft Bernard in zijn vroegere repertoire graven. Zowel hij als Dylan Salfer kleuren de sound van dit dansbare nummer met prachtig snarenwerk op hun gitaar en ook in dit nummer toont saxofonist José James dat hij belangrijk is voor deze band.

Het zoete en soulvolle ‘Call Me Momma‘ is een eerbetoon aan zijn moeder. Hier krijgt Dylan Salfer de gelegenheid om te tonen dat hij ook goed met de bottleneck overweg kan. Daarna wordt het wat feller en rauwer met de bluesrocker ‘Feels Kind Of Funny‘, waarin Bernard verschroeiend uithaalt op zijn witte Gibson Les Paul, met als resultaat een vlijmscherpe Wah Wah gestuurde gitaarsolo. Met ‘Cruisin For Bluesin‘, dat Bernard samen met drummer Mario Dawson schreef, keert het vijftal terug naar het nieuwe album ‘Let It Go’. Deze opgewekte funky song, heeft dankzij drummer Mario Dawson en bassist George Moye een heerlijke groove. De soulvolle stem van Bernard Allison komt helemaal tot zijn recht in dit nummer en het energieke, pittige en hoogstaand gitaar en saxofoon spel zorgt voor instrumentaal vuurwerk.
Het blijft funky in het zwoele ‘Same Ole Feeling‘, een nummer over relaties en een afwezige geliefde. Zoals de gehele avond staat de gitaar van gitaarvirtuoos Bernard Allison in de schijnwerper, hij weet het nummer erg goed te kruiden met intense en erg gevoelvolle gitaarklanken. Bovendien weet hij de juiste en nodige afwisseling te brengen in zijn gitaarsolo, zodat deze elke seconde boeiend blijft. Tussen de solo’s van Bernard door neemt José glansrijk over met opwindend blaaswerk op zijn saxofoon. Bernard blijft voor een goede afwisseling van ouder en nieuw werk zorgen en de songs die hij in de Piano Club brengt, bestrijken zijn hele carrière. De intense en gevoelvolle slowblues ‘Let’s Try It Again’ komt uit het album ‘The Otherside’ uit 2010. Het is een nummer dat geschreven werd door Bernard’s vader en blueslegende, Luther Allison. Bernard strooit het gehele nummer gretig rond met pittige en intense riffjes en José James blaast zich nogmaals de longen uit zijn lijf tijdens een machtige sax solo. Wanneer José uitgeblazen is neemt Allison grandioos over op zijn Gibson. De band en Bernard krijgen een daverend applaus van het enthousiast publiek, waarna José het woord neemt en al de bandleden nogmaals voorstelt. De band herneemt met ‘Meet Me Half Way‘, één van die pareltjes uit Bernard Allison zijn begin periode. ‘Backdoor Man’ is een stomende midtempo rocker, waarin Allison vermoedt dat zijn vriendin hem bedriegt en daarom gaat hij gewapend met een 44 op onderzoek uit. Dylan Salfer kleurt de sound van deze ‘Backdoor Man’ met vet slidewerk en José James schittert nogmaals op de saxofoon. Drummer Mario Dawson zorgt op zijn drumkit voor de mooie outro.

Bernard blijft zorgen voor een goede mix van nieuw en ouder werk, zo gaat hij met het aanstekelige ‘Storms Of Life’ terug naar het gelijknamige album uit 2002. Ook hier soleert de gitaarvirtuoos weer dat het een lust is voor het oor. Met de gevoel en soulvolle ballade ‘You’re Gonna Need Me‘ keert Bernard terug naar het repertoire van zijn vader Luther, die op twaalf augustus 1997 overleed. Eerst pakt Dylan Salfer uit met weergaloos gitaarwerk op zijn rode Gibson, daarna etaleert Bernard nogmaals zijn klasse als gitarist met gevoelvol snarenwerk, waarvan de haren op je armen recht gaan staan. Bij het meeslepende ‘Something’s Wrong‘ is het de beurt aan Bernard om de bottleneck aan zijn vinger te schuiven. Ook hier tonen beide gitaristen wat ze in hun mars hebben. Dylan opent eerst met een knappe gitaarsolo en naar het einde toe neemt Bernard het heft in handen met een zinderende vette slide solo. De bottleneck blijft rond de vinger van de gitaarvirtuoos voor het afsluitende ‘Slide Master‘. José James heeft voor ‘Slide Master’ zijn saxofoon geruild voor de percussie op de conga’s.

‘Songs From The Road’ van Bernard Allison is een prima CD/DVD. De beelden en het geluid zijn van uitstekende kwaliteit. Met drummer Mario Dawson en bassist George Moye heeft Bernard Allison een stevige en schitterende ritmesectie. Saxofonist en percussionist José James speelt een heel belangrijke rol in de muziek van Bernard Allison en hij vervult die rol met veel klasse. Gitarist Dylan Salfer is een jong en aanstormend talent, die mee op tournee mocht van Bernard en die deze kans met twee handen grijpt. Bernard Allison zelf is een klasbak, die nooit ontgoochelt. Elk concert geeft de Amerikaan het beste van zichzelf en zorgt hij er voor dat het publiek waar krijgt voor zijn geld. De CD/DVD ‘Songs From The Road’ van Bernard Allison is dan ook een echte aanrader voor elke muziekliefhebber.
Op 3 mei kan je Bernard Allison gaan beluisteren in De Gouden Leeuw in Dongen, hij is daar te gast bij Blues Promotion Dongen.(8,5/10)

Walter Vanheuckelom

Bernard Allison Bad Love Spirit Of 66 Verviers 25 maart 2019

 

CD
001 Night Train 00:05:02
002 Stay With Me Tonight 00:04:47
003 You’re Gonna Need Me 00:09:54
004 I Can’t Get You Out Of My Mind 00:04:54
005 Call Me Momma 00:06:03
006 Feels Kinda Funny 00:03:23
007 Cruisin For A Bluesin 00:06:00
008 Same Ole Feeling 00:05:27
009 Let’s Try It Again 00:09:56
010 Meet Me Halfway 00:03:56
011 Backdoor Man 00:05:02
012 Something’s Wrong 00:05:55
013 Slide Master 00:05:40

DVD
001 Stanky issues 00:04:17
002 Night Train 00:04:59
003 Stay With Me Tonight 00:04:46
004 The Way Love Was Meant To Be 00:10:27
005 I Can’t Get You Out Of My Mind 00:05:11
006 Call Me Momma 00:06:22
007 Feels Kinda Funny 00:03:21
008 Cruisin For A Bluesin 00:06:10
009 Same Ole Feeling 00:05:35
010 Let’s Try It Again 00:11:38
011 Meet Me Halfway 00:04:13
012 Backdoor Man 00:05:06
013 Storms Of Life 00:07:20
014 You’re Gonna Need Me 00:10:55
015 Something’s Wrong 00:06:00
016 Slide Master 00:06:11

Bernard Allison – Vocals, Guitar
Dylan Salfer – Guitar
George Moye – Bass
Mario Dawson – Drums
José James – Sax, Percussion

Website Bernard Allison


Ook op Blues Magazine ...