Interview Todor ‘Tosho’ Todorovic en concertverslag Blues Company 11 september 2020 in Piano Dortmund.

Tekst: André Wittebroek / Foto’s: Gernot Mangold van Sounds Of South.

Voorafgaand aan het concert van de oudste bestaande Duitse bluesband (44 jaar) Blues Company in zaal Piano Dortmund, heeft Bluesmagazine de gelegenheid een interview te doen met bandleider Todor ‘Tosho’ Todorovic. Verschillende cd’s van deze band zijn in Blues Magazine besproken en die kregen prima kritieken. Ook is daarop meer achtergrond informatie te vinden. Het interview en concertverslag wordt gedaan in samenwerking met Gernot Mangold van het Duitse onlineblad Sounds Of South, die ook de foto’s verzorgt.

Na de altijd zeer hartelijke ontvangst door eigenares Jenny Dore van zaal Piano begeven we ons naar de backstageruimte waar het gesprek kan plaatsvinden.

Interview

Een zeer vriendelijke Todor neemt alle tijd voor het gesprek en laat zelfs de maaltijd ervoor wachten!

Blues Company

– Blues Company staat bekend als de oudst bestaande bluesband in Duitsland. Wanneer zijn jullie begonnen?

In 1976 hebben pianist Christian Rannenberg en ik de band in Osnabrück opgericht. We waren geïnteresserd in de blues en begonnen een band. Osnabrück staat geschiedkundig bekend als de Hoofdstad van de Vrede maar is zeker de hoofdstad van de blues! Er was en is nog steeds veel blues hier. Heel veel bluesartiesten komen uit Osnabrück en omgeving zoals Kai Strauss en bandleden, Tommy Schneller, The Bluesanovas, Christian Rannenberg, ikzelf.  Op maandagavond is er in de Lagerhalle al jaren een bluessessie waar deze artiesen samen jammen, met wisselende muzikanten. Wie dan kan, die is er. Geweldig om te doen, afgelopen maandag was ik er ook nog.

Hoe ben je zelf in aanraking met de muziek gekomen en tot de blues?

Mijn familie is van oorsprong Joegoslavisch en die meer Balkanmuziek is de eerste kennismaking met de muziek geweest, hoewel ik in Duitsland ben geboren. Mijn vader was koorleider in de Orthodoxe kerk, het hele gezin was erbij betrokken en op mijn zesde/zevende jaar zong ik mee in het koor, meerstemmig en zonder noten. Met ongeveer negen jaar begon ik met akoestisch gitaar en op mijn vijftiende met de elektrische gitaar. Ik kreeg  eenmaal per week les van Nicolai Witsch Avri Bashew. Het spelen in een band begon met Joegoslavische volksmuziek met gitaar, veel jazz-swing, dixieland met trompetten e.d. Veel moeilijke accoorden, snaps en roken herinner ik me van toen.                 Toen ik een jaar of vijftien was en elektrisch gitaar ging spelen hoorde ik het album B.B. King at The Regal en was om. Begon hem en de bluesgitaristen na te spelen, ook folkblues zoals Sonny Terry and Browny McKee. Zo tot de blues gekomen.

– Blues Company bestaat al zolang, zijn er veel wisselingen in de band geweest in al die jaren?

Niet veel,  we hebben ook veel langjarige bandleden. Mike Titre, gitarist zanger is al sinds 1980 erbij, drummer Florian Schaube sinds 2000 en bassist Arnold Ogrodnik alweer 10 jaar.

– Hoe schrijven jullie de songs? Eerst tekst, dan melodie, muziek of andersom?

Als eerste schrijven Mike en ik de tekst. Mike is Engels dus in het Engels schrijven/vertalen is geen probleem. We zoeken een thema, idee ,een hookline. We willen een verhaal vertellen, moet echt zo zijn, geen verzinsel of liegen. Wanneer de tekst klaar is komen de bas en drums erbij. Daarna de blazers en het dameskoor. We oefenen, maken een demo en dan de studio in. Voor het nieuwe nog uit te komen album, hebben we twintig stukken opgenomen. Een van de songs gaat over Corona en heet I Need A New Job, wel duidelijk, de relatie met Corona.

Blues Company

– Nu je het over Corona hebt, wat deed dat met je? Geen optredens, onzekerheid, inkomen viel weg. Inderdaad moeten veel artiesten en mensen die in de muziek werken er ander werk bijzoeken. Ik zie het somber in.

Het was en is een drama. Ik had het er heel moeilijk mee geen muziek meer te kunnen maken. We konden geen live-shows doen, niet samen oefenen. Naast Blues Company speel ik in een hobbyband die jazz en ook meer pop speelt. Gemiddeld oefen ik een keer of vier per week en dan ineens niets. Geen doel meer voor het eerst in 50 jaar muziek! Gaat nu weer beter, we oefenen weer en vanavond is onze eerste show sinds maart. Er is weer een doel! Financieel is het voor mij veel minder erg dan voor veel andere muzikanten. Na jaren les gegeven te hebben op  de Musik Hochschule in Osnabrück o.a. bandcoaching, zijn we daar de afdelingrock, pop, jazz, blues begonnen. Ik werk er nog een dag in de week voor mijn plezier. Kan niet niks doen.Verder nog klassiek gitaarles gegeven. Geniet van mijn pensioen, ben ook bijna zeventig.                                                                                                                        Wij spelen omdat we willen, niet omdat we moeten!!!

–  Jullie hebben in veel landen opgetreden, welk land was zeer speciaal?

Rusland zonder meer. Het is een paradijs voor muzikanten. Je merkt dat cultuur daar met een hoofdletter geschreven wordt. Artiesten en kunstenaars staan er hoog aangeschreven, heel anders dan in West-Europa. Je wordt als artiest enorm gewaardeerd en helemaal in de watten gelegd. Als gitarist kon ik kiezen uit zeventien Fender versterkers!! Alles is perfect voor je geregeld: hotel, eten, vervoer, geluid: alles is top. Men wil zelfs je koffers dragen! Er is ook een heel goede blues-en jazzscene. In Moskou staat een gebouw met daarin twee clubs:  een blues- en een jazzclub, elk voor zeshonderd mensen. In beiden speel elke avond een band met voorprogramma!! Hier ondenkbaar.

– Blues Company heeft veel muziek uitgebracht in al die jaren. Ik geloof meer dan 20 albums en enkele dvd’s. Ik lees elke maand het Duitse blad Audio en er is vaak een audiofiele cd bijgevoegd met muziek die uitstekend opgenomen is. De eerste keer dat ik met jullie muziek kennismaakte was jaren geleden op zo’n cd. Daar staan jullie ook bekend om, de superieure geluidskwaliteit?

We nemen altijd op in goede studio’s en nemen er de tijd voor. We kiezen de studio in de buurt van Osnabrück zodat we rustig thuis kunnen slapen en weer topfit zijn de volgende dag. Helaas is de eigenaar van de studio in Osnabrück overleden en het nieuwe album is daarom opgenomen in Bad Iburg. We doen er zolang mogelijk over omdat bandlid Mike Titre altijd waanzinnig lekker kookt…… Wij zijn al dertig jaar bij platenlabel In-Akustik en om de twee jaar maken we een album. Behalve bluesfans hebben we ook audiofiele fans! Omdat alles qua opnames een tijd stil gelegen heeft komt het volgende studioalbum eind 2021, begin 2022 uit. We zijn van plan in november dit jaar een live-album uit te brengen met live-opnames die we nog hebben liggen zodat Corona ons niet helemaal plat legt.

– Dan is het gesprek ten einde omdat de band zich klaar moet maken voor het optreden. Todor bedankt Bluesmagazine voor de interesse en Bluesmagazine bedankt zich voor het zeer ontspannen, aangename gesprek met een uitermate goed geluimde en geïnteresseerde bandleider Todor ‘Toscho’ Todorovic.

Blues Company

Concert

Vanavond is het eerste echte live-concert in Piano en ook van Blues Company na de Corona lockdown. Direct valt op dat band en publiek er ontzettend veel zin in hebben en livemuziek zo gemist hebben. Alles is Coronaproof perfect geregeld door het team van Piano. Zaal bestoeld, drankjes worden gebracht, handgel aanwezig, mondkapjes bij naar binnen. Top gedaan.

Precies om half negen trapt de viermansformatie af met de instrumentale uptempo shuffle Middlename. Meteen is duidelijk dat hier een zeer hechte band speelt met uitstekende muzikanten.Het geluid is geweldig en mooi in balans. Alle instrumenten komen goed door en geen enkele overheerst.  Op hun cd’s zijn er vaak blazers en zangeressen van de partij maar nu dus met de basisband. Todor speelt gitaar en doet de meeste zang. Hij heeft een aangename, relaxe stem en zijn gitaarspel is puntig en to the point, elke noot is raak.  Gitarist Mike Titre speelt ook geweldig, veel  slidegitaar zoals in Walking Blues waarin Todor van het podium gaat.  Hij heeft een heerlijke volle, warme stem en speelt ook nog prima mondharp. In Riot domineert hij ermee. Top.  Bassist Arnold Ogrodnik is degelijk en wisselt tussendoor naar de keys en dan neemt Mike de bas over zoals in Almost. Drummer Florian Schaube speelt strak met een fijne groove. Een prima ritmesecte waarop Todor en Mike kunnen exceleren.

Blues Company

Er worden meer dan twintig nummers gespeeld en om ze allemaal apart te bespreken is een beetje teveel van het goede en wordt het wel een heel lang verhaal.  Alle facetten van de blues komen aan bod: instrumentaal (Middlename, Albatros) ,heerlijke funky blues (Big Legged Woman, Move To The Groove), swampblues ( Blues Been Good To Me), groovy (Blue And Lonesome, One Shot), slowblues (Blues Is A feeling), boogie, swing (Hey Little Girl, Fool,) jazzy (Brother Where Are You), bluesrock (Riot, Almost, The Blues Is Allright), slide met hoofdrol Mike Titre (Walking Blues). Als  toegift  een medley met o.a. Hide Away, Johnny Be Good, Gangster Of Love, The River.

Tussen de nummers vertelt Todor steeds iets over het nummer vaak met een anekdote erover. Zo noemt hij de song Red Blood een Kriegsblues (Oorlogsblues). Hij vertelt dat hij  dit nummer geschreven heeft over de oorlog in ex-Joegoslavië en dat het nog steeds actueel is. Binnenkort zijn er verkiezingen in in Nord Rhein Westfalen en denk dan aan de partijen die wel menselijkheid vertonen en  mensen uit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria in Griekenland willen opnemen. Dat is ook de ook Blues……..

Na dik twee uur komt er een eind aan een prachtig, intensief concert waarin het spelplezier van de band en de ontspannen interactie met het publiek opvallen. Een heerlijke live-muziekavond is dan ten einde.

Blues Magazine bedankt Jenny Dore van Piano voor de zeer vriendelijke ontvangst en de plek op het balkon. Schrijft zoveel beter!

Blues Company

Line-up:
Todor ‘Toscho’ Todorovic: gitaar, leadvocals
Mike Titre: gitaar, slidegitaar,harp, vocals
Arnold Ogrodnik: basgitaar, keys
Florian Schaube: drums

Blues Company

Blues Company

Blues Company

Blues Company

Blues Company

Blues Company

Links:
www.bluescompany.de


Ook op Blues Magazine ...