Foto Recensie : Blues Company - Songs With No Words
Label: Inakustik
Release: 25 mei 2022

Tekst: André Wittebroek

Het laatste album van Blues Company dat in Bluesmagazine is besproken was het live-album Take The Stage in november 2020. Nu verschijnt Songs With No Words als dubbelelpee en cd als de vierendertigste release van deze band. De titel zegt het al: Songs With No Words, is dus een instrumentaal album geworden. Het leek bandleider Todor ‘Toscho’ Todorovic een mooi idee een instrumentaal verzamelalbum te maken met nummers die de laatste decennia zijn opgenomen en blijven liggen en die de ontwikkeling van de band evenals de muzikaliteit en de opnametechniek laten zien.

Op het album staan vijftien songs waarvan drie covers namelijk Comin’Home Baby (Ben Tucker, Bob Douroug, Hide Away/Peter Gunn Theme (Freddie King, Hank Mancini) en het overbekende Albatross (Peter Alan Green). De rest is geschreven door Todor Todorovic en Mara’s Dream samen met Zdzislaw Marcinkiewicz. De speeltijd is ruim 74 minuten.

De cd opent met het de heerlijke swingende jazz-blues shuffle Damn! Let’s Jam met tenor en bariton saxofoon en ingetogen swingend gitaar. Lekkere diepe contrabas en ritmische drums. Prachtig begin. Comin’ Home Baby met verrassend fluitspel en weer een zalige swing en met orgel en prachtige gitaarsolo. Live-opgenomen en wat een geweldige geluidskwaliteit, de hele cd trouwens. De band staat hier ook om bekend. Taxi met diepe bariton saxsound volgt, lekker uptempo nummer. De slowblues Luka’s Lullaby is weer live opgenomen en is meer Peter Green stijl. Ook live de fijne shuffle J.J.’s Jump, weer jazzy met de blazers. Rustig laidback met prachtig helder ingetogen gitaarspel wordt het in Waiting For Springtime. Vrolijk swingend is Mr.TNT de ritmesectie legt een prima basis neer, vooral door de vloeiende lopende bas, lekkere saxsolo ook. Met helder, iets galmend gitaar opent Mara’s Dream, orgel valt in en het hele nummer door met alleen gitaar en orgel . Verrassend. Hele diepe bas, zware drums en helder gitaar openen het rustige Dinner At Woolfie’s. Hoofdrol voor de basis van drums en bas. Live gaat het verder met het bekende uptempo Hide Away/Peter Gunn Theme. Blues For Mick is zoals de titel aangeeft een rustige mooi gespeelde blues. Met de live gespeelde boogie T’s Boogie boogiet het verder, met swing en bassolo met passende drums. Stilzitten is er niet bij. Dromerige avondsfeer in Balsha’s Dream, ondergaande zon, wijntje, lief naast je…De beat van de drums in No Idea verstoort de rust….ritmisch nummer met ruimte voor een korte bassolo. Het overbekende Albatross is de afsluiter van dit prachtige album.

Line-up:
Omdat het een verzameling nummers uit meerdere decennia is doen er twintig muzikanten op mee. In de mooie, stevige klaphoes staan ze vermeld bij elk nummer.

Conclusie:
Songs With No Words is een heerlijk instrumentaal album geworden met diversiteit in de nummers. Prima luister-cd in top geluidskwaliteit en fantastisch gespeeld. Het beluisteren absoluut waard.

Comin' Home, Baby

Links:
www.bluescompany.de
www.in-akustik.com


Ook op Blues Magazine ...