Foto Cd-recensie : Blues Company – United Nations Of Blues

Blues Company – United Nations Of Blues

Format: CD, Vinyl, digital
Label: Inakustik
Release: 24 maart 2023

Tekst: André Wittebroek

Na de laatste twee albums van Blues Company, het live-album Take The Stage (2020) en het instrumentale Songs With No Words (2022) (zie recensies) is er nu weer een nieuw album: United Nations Of The Blues. De titel refereert aan de landen waar de bandleden vandaan komen: (Ex)-Joegoslavië, Polen, Domicaanse Republiek, Cyprus, Turkije. Tijdens de Corona lockdowns gebruikte de band, net als veel andere bands, de tijd om aan een nieuw studioalbum te werken. Het album was klaar en is niet opgenomen in de studio maar live tijdens het 42ste Lahnsteiner Bluesfestival op 24 september 2022. De band vindt spelen voor live-publiek altijd al prettiger dan in de studio. Die live-opnamens waren zo goed dat een studio-opname overbodig is geworden. Bluescompany staat altijd al bekend om hun fantastisch klinkende albums, maar wat hier met de live-opnames is gedaan is werkelijk magistraal: zo zuiver, in balans, ruimtelijk, breed, detailrijk. Ongekend, moet je echt horen! De band is van de normale viermansformatie nu uitgebreid met de blazers The Fab.BC Horns en de zangeressen van de The Soul Sistaz.

Er staan veertien stukken op waarvan acht nieuwe, twee nieuw gearrangeerde en vier covers: Little by Little (Simon Paul Wells), ( Standing On) Shakey Ground (Eddie Hazel, Alphonso Boyd, Jeffrey Bowen) , I’d Rather Go Blind (Billy Foster, Ellington Jordan) en Save Me (Danielle Nicole Schnebelen, Anthona Michael Braunagel). Een mooie mix van oud en nieuw.

In het album komen vele muziekstijlen aan bod zoals blues, jazz, funk en rock. Het is heel gevarieerd omdat er diverse instrumenten gebruikt worden en ook door verschillende mensen de leadzang wordt gedaan. Bandleider Tosho Todorovic zingt het meest, maar ook is er ruimte voor Mike Titre met twee songs en de drie koorzangeressen, waarvan Sedra Devran twee, Maria Nicolaides twee en Elif Batman een nummer zingen.

De cd opent meteen lekker met de swingende jazzboogie Bad Luck Boogie met mooie diepe bas, strakke drums, mooi dameskoortje, sax- en trompetsolo, de duidelijke en warme stem van Tosho Todorovic en lekker gitaarspel. Meteen wordt al duidelijk dat er voor alle bandleden veel ruimte om te soleren is en dat blijft het hele album. Het groovt fijn funky verder met I Need A New Job. Tosho’s gitaarspel gaat niet om de snelheid, maar heerlijk spel met gevoel en passende toon. Cést le ton qui fait la musique en hier zeker. Heel funky met blazers is Get On Up en meer jazzy en heerlijk laidback en gezongen door Seda Devra is Invitation To The Blues met mooie saxsolo. De cover Little by Little is weer funky, swingend en hier de zang van Maria Nicolaides, en bas en drums zorgen voor een pakkend ritme. Dan komt er met Seperation Blues een lange slowblues met warm en vol gitaarwerk, schitterende flügelhornsolo en pompend orgel. Groove riffs, leadvocals van Mike Titre en mooie koorzang kenmerken Another Man’s Blues door Titre ook geschreven, net zoals het volgende Jammin’ At Mike’s Place met laidback groove. Funk, swing in het bekende (Standin’On) Shakey Ground en top gezongen door Maria Nicolaides, heerlijk uitgewerkt met onweerstaanbare ritmes van de ritmesectie en een mooie saxsolo. La La Land is een lang instrumentaal nummer met een hoofdfrol voor een lange saxsolo, en orgel, hakkende drums en klankvol gitaarspel. Elif Batman zingt gevoelig I’d Rather Go Blind, mooie stem, sfeervol, prima uitvoering en dameskoor op het eind. Save Me is bluesy and groovy met sterk ritmisch begin, Sedra Sevran heeft de leadzang. Rock and roll en uptempo gaat het verder met de rocker So Bad met voor het eerst de mondharp. Heerlijk dansbare song, het album eindigt met lekkere swingjazz in Blow Jay Blow. Bas, drums en blazers laten het swingen en het dameskoor klinkt als The Andrews Sisters in de veertiger jaren. Mooi swingend eind van een prachtig album.

Conclusie:
Met United Nations Of The Blues heeft Bluescompany een heerlijk gevarieerd album gemaakt. Door de blazers, de verschillende bandleden in de leadzang is er veel afwisseling en ook in de muziekstijlen: blues, funk, jazz, rock en instrumentaal komen allemaal aan bod. De geluidskwaliteit is onvoorstelbaar goed voor een live-album, groot compliment.

Separation Blues (Live)

 
Line-up:
Todor ‘Tosho’ Todorovic: guitar, leadvocals
Mike Titre: guitar, leadvocals, harp, bass on 4,6,11,12,14,
Arnold Ogrodnik: bass, keys on 4,6,11,12,14
Florian Schaube: drums

The Fab.BC Horns:
Uwe Nolopp: trumpet, flügelhorn
Volker Winck: Sax

The Soul Sistaz:
Seda Devran: lead, backing vocals
Maria Nicolaides: lead, backing vocals
Elif Batman: lead, backing vocals

Tracks:
01: Bad Luck Boogie, 02: I Need A New Job, 03: Get On Up, 04: Invitation To The Blues, 05 :Little by Little, 06 :Separation Blues, 07: Another Man’s Blues, 08: Jammin At Mike’s Place, 09: (Standing On) Shakey Ground, 10: La la Land, 11: I’d Rather Go Blind, 12: Save Me, 13: So Sad, 14: Blow Jay Blow

Links:
www.bluescompany.de


Ook op Blues Magazine ...