Henrik Freischlader Band
6 juni 2010
Muziek Café Tom Tom, Heythuysen

Henrik Freischlader Band

Tekst: Luc Bezemer ; Foto’s: Marco van Rooijen

Afgelopen zondagavond was het dan eindelijk zover. Na een gedegen lobby van enkele muziekvrienden trad de Duitse Henrik Freischlader Band dan eindelijk voor het eerst op in Nederland.
Op uitnodiging van Phil Bee (zanger van de momenteel zeer succesvolle Nederlandse bluesformatie King Mo) had Henrik al een keer een gastoptreden verzorgd op Blues MAEStricht om ons nieuwsgierig te maken naar wat deze man te bieden had.

Henrik Freischlader Band

Voor diegenen die Henrik Freischlader nog niet kennen, even een korte introductie.
Vanaf zijn veertiende jaar begon hij, geïnspireerd door gitaristen zoals o.a. Gary Moore, BB King, Stevie Ray Vaughan, Peter Green en Rory Gallagher met gitaarspelen en ontwikkelde zijn bijzonder virtuoze gitaarspel en een volle, een beetje rauwe stem samen met zijn liefde voor de blues. Mede door zijn brede fundament van allerlei muziekstijlen zoals blues, bluesrock, jazz, rock, funk en soul ontstond zijn onmiskenbare stijl van gitaarspelen.
Zo ontstonden er eerst in 2006 en later in 2007 2 albums met louter en alleen eigen composities getiteld “the Blues” en “Get Closer”. Voor degenen die hem graag live beluisteren kwam er een grandioos live album uit, bestaande uit 3 CD’s eenvoudig getiteld “Live”.
Sinds kort is er een 3e studioalbum aan toegevoegd, geproduceerd door en getiteld: Recorded by Martin Meinschäfer, waarop alle instrumenten door Henrik zelf worden gespeeld. Uiteraard bestaat ook dit album uit geheel eigen composities.
Henrik heeft als support opgetreden met grote namen zoals: B.B. King, Gary Moore, Peter Green, Johnny Winter, Joe Bonamassa, Jethro Tull en vele anderen.

Henrik Freischlader Band

Terug naar Heythuysen, waar wij, eenmaal aangekomen, werden begroet door een enthousiaste Henrik, die lekker buiten van het zonnetje stond te genieten.
Ik was zelf, moet ik tot mijn grote schaamte erkennen, nog nooit in Tom Tom geweest, maar had er wel veel van gehoord.
Gezien bovenstaande en het feit dat ik zijn CD’s al had kunnen beluisteren waren de verwachtingen hoog gespannen.
Er werd afgetrapt met een stevig stukje bluesrock in “I”, ook de eerste track van zijn laatste album.
Gezien de enthousiaste reacties van het ongeveer 100 koppige publiek, zat de sfeer er meteen goed in.
Men kwam voor een lekker potje blues(rock) en dat hebben we ook gekregen. Zoals je kon verwachten, zouden we hoofdzakelijk kunnen luisteren naar vele nummers van de nieuwste CD, zoals het al genoemde “I”, het lekkere funky “Got it Made”, gevolgd door weer een lekkere bluesrock getiteld “Bad Dreams”. Daarna was het tijd voor een wat rustiger nummer “In Your Arms” wat ook de liefhebbers van ballads zoals we die ook van John Mayer kennen zeker zal kunnen bekoren. Daarna kwam er een lekkere ouderwetse slowblues afkomstig van zijn 2e album “Get Closer” getiteld “She’s Back”, waarna het weer tijd was voor wat steviger werk in “Breakout” gevolgd door het rustige, schitterende nummer “Cry Again” en het ophitsende “The Wrong Way” gevolgd door de titeltrack van zijn debuutalbum “The Blues”. In ieder nummer werd er door Henrik ruim de tijd genomen om ons te trakteren op geweldige gitaarsolo’s, wat door het aanwezige publiek met luid applaus en gefluit werd beloond.
Ook mogen we natuurlijk de geweldige band niet vergeten. Henrik werd gesteund door 3 uitstekende muzikanten op bass, drums en hammond, samen verantwoordelijk voor een fantastische avond.

Nadat het eigenlijke optreden ten einde was, wilde men de band niet laten gaan zonder enkele toegiften. Dit werden een geweldige vertolking van Peter Green’s “I Loved Another Woman” en Jimi Hendrix’s “Foxy Lady”.
Rest mij nog een woord van dank uit te spreken voor de gastvrijheid van Muziekcafé Tom Tom die mij ongetwijfeld vaker gaan zien en de geluidsman, die voor de moeilijke taak stond om in deze toch betrekkelijk kleine ruimte de band van een geluid te voorzien, die de muziek eer en ons gehoor geen geweld aan deed.
Ik meen voor iedereen te mogen spreken dat we met elkaar een geweldige avond hebben gehad, verzorgd door een band die zo’n beetje het best bewaarde geheim van de in Nederland bekende blueswereld zal zijn.

Gelukkig hoeft het hierbij niet te blijven, want na de zomer staat er een uitgebreide Nederlandse tour op het programma. Houd dus de website van Henrik Freischlader en BluesMagazine in de gaten als je dit niet wilt missen!

Henrik Freischlader Band

Henrik Freischlader Band

Henrik Freischlader Band

Bekijk hier het Foto Album >> (15 foto’s)

==========

Eerste optreden van de Henrik Freischlader Band in Nederland in Café Tom Tom in Heythuysen op 6 juni 2010

Ingestuurd door Theo Ghijsen

Geweldig dit eerste optreden van Henrik en zijn bandleden in Nederland!

In een oergezellig café werd ons een staaltje bluesmuziek gepresenteerd, waarvan je jezelf afvraagt waarom deze virtuoze band niet al eerder bij ons bekend was.
Een repertoire van prachtige bluesrock tot mooie “balladen” bracht ons ruim 2 uren lang in hogere bluessferen.

Henrik wisselde zijn Fender af met de nog voller klinkende Gibson-Les-Paul.
Moritz “Mr. Mo” Fuhrop begeleidde hem grandioos op zijn Hammondorgel. De bassist, Theofilos Fotiadis, en de drummer, Björn Krüger, completeerden het geheel.

In Duitsland behoort Henrik Freischlader tot de top van de bluesscène. Hij trad op met o.a. Peter Green, Johnny Winter en Joe Bonamassa. In Europa is hij inmiddels bekend in Frankrijk, Polen, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Het zal zeker niet lang meer duren voordat hij ook de blueswereld in Nederland en België verovert heeft.

Binnenkort zullen er zeker meerdere optredens volgen in onze “Lage Landen”, een niet te missen kans voor alle bluesliefhebbers, die er zondag niet bij konden zijn.

Website Henrik Freischlader Band : www.henrik-freischlader.de


Ook op Blues Magazine ...